KoBeKo:Drámatábor

Drámatábor 2011. július 16-21-ig és 22-27-ig a Kossuth Művelődési Házban.

A tábort a Vasasért Egyesület által elnyert TÁMOP-os pályázat segítségével sikerült megszervezni, így azon a jelentkezők ingyen vehettek részt. A tábor iránt nagy érdeklődés mutatkozott, a tervezettnél magasabb létszámokkal indultak a turnusok, és még sajnos így is volt, akit vissza kellett utasítanunk. A résztvevők nagy része a múlt havi újsághirdetésből értesült a lehetőségről. A táborlakók különböző iskolákból (Mátyás, Deák,  I-es Gyakorló, Református, Árpád Fejedelem, Nagy Lajos, Szent Margit, Belvárosi, Vasas, Somogy) érkeztek, de valamennyien vasasi, somogyi vagy hirdi lakosok. De voltak olyanok is, akik még csak szeptemberben kezdik az iskolát. Azt, hogy milyen volt a tábor, mondják el írásban ők maguk.

„A tábor második turnusába kerültünk a testvéremmel. Különböző korú gyerekekkel ismerkedtünk meg. A foglalkozások során sok mindenre volt lehetőségünk. Különböző drámajátékokban vehettünk részt, ezen kívül voltak még körjátékok, sorversenyek, ha az időjárás engedte a szabadban is játszhattunk. Lehetőséget kaptunk kézműveskedésre, például megismerhettünk egy új fonástechnikát. Rajzoltunk, színeztünk és az utolsó előtti napon közösen egy lepedőt festettünk tele, ami kikerült a művelődési ház egyik termébe. A drámatábor utolsó napján együtt az első csoporttal mentünk el lovagolni. A tábor végére új barátságok jöttek létre. Ezúton mindannyiunk nevében szeretném megköszönni a szervezőknek és a tanároknak, hogy ezt a hat napot együtt, jó közösségben tölthettük el.”

Róth Zsanett 7. oszt. Nagy Lajos Gimnázium

„Ismét együtt a nyáron. Köszönet a tábor vezetőségének, hogy drámatábort indítottak. Így tanultunk egy kis színészetet, törhettük a fejünket a színészi helyzetek megoldásában. Örültünk a délutáni szabad programoknak, az együtt játszásnak, éneklésnek. Meglepetés volt a lovaglás is. Köszönjük a sok finom reggelit és ebédet. Ezzel a táborral a 3 falu gyerekei is közelebb kerültek egymáshoz. Reméljük, jövőre ismét találkozunk.”

Messzinger Mariann 5. oszt. Vasas

“A dráma tábor elején kicsit meg volt mindenki illetődve, de később mindenki megismerte egymást, és együtt faragtunk egy jó csapatot. Mindenki kedves volt és figyelmes, a programok is hasznosak és izgalmasak voltak. Szerintem mindenki elmondhatja, hogy fantasztikusan jó volt ez a tábor.”

Szendrő Virág I-es Gyakorló

„Somogyban, a Kossuth Művelődési Házban tartották a 6 napos Drámatábort. Az első napon megismerkedtem a csoport tagjaival, igaz, hogy voltak osztálytársak és iskolatársak is a gyerekek között. Sokféle játékot játszottunk, szerepeket osztottunk magunknak Lívia néni irányításával. Reggeli után, ha jó idő volt, az udvaron folytattuk a játékokat, vagy labdáztunk, mások bicikliugratással próbálkoztak. Az utolsó napon süteményt sütöttünk együtt, és egy óriás lepedőre mindenki festett valamit. Kézműves feladatokban is részt vehettünk, tanultunk fonást, csuhézást. Tetszett ez a hat nap, szívesen megismételném.”

Takács Orsolya 4. oszt. Vasas

„6 napon keresztül tartott a tábor egy csoportnak. Lívia néni volt a táborvezetőnk, nagyon kedves és türelmes volt mindenkihez. A résztvevők között voltak ismerős és számunkra ismeretlen gyerekek is, kisebbek, nagyobbak. Csapatjelvénynek egy sárga kendőt kapott mindenki, amire mindennap rajzolhattunk. Reggelenként a nagyteremben, köralakban leültünk egymással szemben a székre és labdát dobálva egymásnak, tulajdonságokat mondtunk magunkról. Voltak szerepjátékok is, nekem az tetszett a legjobban, amikor el kellett játszanunk azt, hogy szekéren utazunk, közben ránk sötétedik, és nehezen találunk haza. Minden nap finom reggelit és ebédet hoztak, amit a tanárnénik szolgáltak fel. Pihenésképpen jó időben az udvaron labdajátékokon vettünk részt, de volt, hogy kint kártyáztunk. Utolsó napon almás-mákos-kókuszos sütit sütöttünk együtt a szép új konyhában. A tábor utolsó napján egy fehér vászonra sok mindent festettünk, a végeredmény színes és beszédes lett.

Meglepetés nap is volt, amikor egy somogyi lovastanyán lovagolhatott, aki akart, mások pacit csutakoltak, szerszámokat tisztítottak.

Nem bántam meg, hogy részt vettem a programon, jövőre is szívesen mennék.”

Takács Noémi 4. oszt. Vasas

Anyukám egyik reggel szólt, hogy beíratott a dráma táborba. Én ennek nagyon nem örültem! Azt gondoltam, hogy a többi gyerekkel unatkozni fogok. Miután megismerkedtünk és elkezdtük a foglalkozásokat attól kezdve jól éreztem magam. A sok új játék pl. a Kukorica Jancsi eljátszása, a kínai harci mozdulatok gyakorlása nagy élmény volt. Az ismerkedési úgy zajlott, hogy körben ültünk és egymás nevét mondtuk és neki dobtuk a labdát, sokat színeztünk, lepedőre festettünk, minden nap volt szabad játék is, ez az idő alatt lehetett ping-pongozni, csocsózni, körmönfonni, és bringázni. Legjobban a tábor végi lovas programot élveztem, megismerkedtünk a lótartással mi magába foglalja a lovak tisztítását az istálló takarítását, azután lovagolhattunk. Nagyon jól éreztem magam és remélem lesz még ilyen hasonló rendezvény.
Kerner Réka 5. oszt. Belvárosi

Köszönetet mondunk a táborvezetőnek, Szilasi Líviának lelkes és lelkiismeretes munkájáért, Szilasiné Tündinek és Maricsné Bányai Editnek a tábor egész ideje alatt nyújtott önzetlen segítségéért, Kóta Lászlónak és Kóta Katának a lovaglásért, Anikó néninek a Mosolyból a finom ennivalókért. A gyerekek véleménye egyértelműen bizonyítja, hogy érdemes volt kitalálni és megvalósítani ezt a drámatábort. Reméljük jövőre is megszervezhetjük.

Kocsisné Nagy Margit projektvezető, Berényi Zoltán szakmai vezető