Ovis beszámoló

A szüreti fesztiváltól a gyermeknapig

Kedves Olvasók! Engedjék meg, hogy  beszámoljunk a vasasi óvoda múlt évi programjairól. A szüreti mulatságon való szereplésünkkel kezdődött az  év. A gyerekek vidám kis műsora sokak  arcára mosolyt csalt, pedig az idő kissé szomorkás volt. Gyermekeinknek az év folyamán heti egy alkalommal  lehetősége nyílt néptáncot tanulni. Zsuzsi néni dalait, táncait örömmel ropták, énekelték. Rendszeresen jön óvodánkba Kelemen Gábor hitoktató is, akit a gyerekek nagyon szeretnek. Minden alkalommal egy kis meglepetéssel teszi érdeklődővé a hittanosokat .Következő nagyobb esemény óvodánkban a Márton napi felvonulás volt. Már hetekkel előtte  a lámpásokat  díszítették a gyerekek, vágtak, ragasztottak. A jeles nap délutánján a gyerekek a szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel együtt, közösen libákat  hajtogattak. A lámpásokat meggyújtva elindultunk a felvonulásra. Nagyon sok érdeklődő volt , így a menet hosszú sorban kígyózott . Látványos volt, ahogy a sok lámpás bevilágította a szürkületet. Mire visszatértünk óvodánkba már beesteledett, s a gyerekek az udvaron lámpásaikkal libát kerestek. Nagyon jól szórakoztunk,  mi is, ahogy a sok kicsi lampion a sötétben ide-oda cikázott. . A gyerekek a libákat, /papírból készült fapálcikára tűzött figurák/ a szülők pedig a gyerekeiket keresték a sötétben. . Miután elfogytak a libák, felmentünk a nagyterembe, és zsíros kenyeret ettünk hagymával és teával. Ilyen jól már régen esett nekik a zsíros kenyér! Reméljük, hogy idén novemberben újra átélhetjük ennek az ünnepnek a varázsát, melyre szeretettel várunk mindenkit, aki csatlakozik a menethez. Azután  hamarosan megérkezett óvodánkba a Mikulás, akit  énekkel, tánccal, verssel és rajzokkal vártunk, amit a gyerekek személyesen adtak át neki megköszönve jóságát, hiszen nemcsak csomagokat, hanem új játékokat is hozott.  A karácsonyi kézműves napunkra sokan eljöttek, aminek nagyon örültünk, hiszen itt a szülők és gyerekek együtt készítettek különböző karácsonyi ajándékokat, dekorációkat,  együtt készülődni nagyon jó.

Az óvodai karácsonyi ünnepségünk mint mindig, meghitt, bensőséges volt. Az Árkád üzletközpontban ismét szerepeltünk immár 7.-dik alkalommal, karácsonyi műsorunkkal. Az idősek is minden évben nagy szeretettel várnak bennünket karácsonyi ünnepélyükön. A nagy taps és a sok dicsérő szó örömmel tölt el bennünket . Nagyon megható pillanat volt, amikor a kicsik befészkelték magukat az idősek ölébe és azután együtt énekeltük el a Kiskarácsony, nagykarácsony c. dalt. A karácsonyi hangulatra való ráhangolódást segítette még a Baptista gyülekezet  szép karácsonyi bábelőadása. Ezúton is szeretnénk megköszönni nekik, hogy eljöttek, lelkesen készültek és sok örömöt adtak. A karácsony igazi lezárása  januárban volt, amikor ellátogattunk a templomba, ahol Gábor bácsi megmutatta a gyerekeknek a betlehemi jászolt, a feldíszített karácsonyfát, végignézhették a templom képeit, láthattak tömjént és egyéb számukra érdekes dolgokat.

Elérkezett a farsang ideje, amikor óvodásaink és az óvoda dolgozói, jelmezbe bújva ünnepelték a télbúcsúztatót. E vidám napon sokat táncolhattak, ehettek-ihattak gyermekeink. .

Kitavaszodott, s elérkezett  a Húsvét. Ajándékaikat az udvarban találták meg, a bokrok, fák aljában, nagy keresgélés, kutakodás után. De a legnagyobb örömöt mégis az új játékok okozták, hiszen kismotorokat kaptak, amivel a mai napig nem tudnak betelni. Ezt az örömet Huba Csaba képviselő úrnak köszönhetjük. Köszönjük szépen az eddigi segítséget is, melynek révén  a gyerekek  rugós hintákhoz jutottak.

Élményeiket színházlátogatással is gazdagítottuk, megtekintettük a Micimackó című mesedarabot. Kihasználva, hogy Pécsen vagyunk, ellátogattunk az Árkád Üzletházba, hogy megnézzük a tojáskiállítást, majd pedig a Nagy Piacot jártuk körbe, ahol sok új ismeretet szerezhettek a gyerekek.

Az édesanyák felköszöntése minden évben egyénenként történik, melyre sok szeretettel készülnek a gyerekek a saját készítésű ajándék mellett, verssel, süteménnyel.

Az idei kirándulást minden csoport külön tervezte meg. A sárga és a zöld csoport a Misina Állatvédő Egyesület telephelyére látogatott el, ahol szamárfogaton kocsikázhattak, a játszótéren pedig boldogan másztak, hintáztak a kötélen. . A kék csoportos óvodásaink a tisztásra mentek kirándulni, ahol  a szabadban a közös játékok, az erdő bebarangolása sok  élményt nyújtott számukra.

Idén is meglátogattuk az első osztályosokat a nagycsoportosokkal, akik nagy izgalommal és érdeklődéssel készülődnek az iskolába. Kis életük fontos állomásához érkeznek ilyenkor, s ez a nap betekintést enged az iskolai életbe. A látogatásra  készítettünk szép könyvjelzőket az elsősöknek, viszonzásul gyermekeink ujjbábokkal tértek vissza .

Idén végre sikerült gyermeknapi terveinket megvalósítani. Sokan eljöttek, aminek nagyon örültünk.  Az ugráló vár, a trambulin mellett nagy siker volt a halászat, de sokan kézműves foglalkozáson is részt vettek, melyet az óvó nénik, az indián táboros Nagy Medve, valamint Kardos Lacika anyukája Karolina tartott. Köszönjük Fuchsné Mariannak, hogy a gyerekek arcfestésével segítette színesíteni a napot. A sikerhez sokban hozzájárult a Jiu-Jitsu bemutató, , valamint nem feledkezhetünk meg Nagy Medve mesemondásáról sem, aki könnyesre nevettetett bennünket. Feledhetetlen emlékkel gazdagodhattak gyermekeink.

Évünk az évzárókkal végződött, melyet minden csoport más-más napon tartott. A hangulatos kis műsorok után elbúcsúztunk az iskolába indulóktól..

Végezetül volt még egy felkérésünk a Budai Városkapu Iskola részéről, amikor  a zöld csoportos gyerekek, „A fogfájós nyuszi” c. mesét adták elő az iskola jubileumi műsora keretében. Nagyon ügyesek voltak, a nagy taps nem is maradt el.

Reméljük következő éveink is ilyen gazdag programmal fognak folytatódni.

Regényiné Uranka Zsuzsanna