Képviselői hírek – Február

Az idei év első közgyűlése január 23-án volt, erről és sok másról további részletek, képes-videós beszámolók a képviselői facebook oldalamon olvashatók: https://www.facebook.com/berenyizoltan/

HÓHELYZET, SÍKOSSÁGMENTESÍTÉS

 • Januárban elsősorban a síkosságmentesítéssel kapcsolatban „égtek” a vonalak, azaz annak hiányát panaszolták szinte mindenhol a lakosok. Köszönöm, hogy megkeresésemre nagylelkű felajánlásával a 4Track Pécs csapata, Ratting Viktorék 1 tonna útszóró sóval besegítettek a hirdi, vasasi, somogyi utak csúszásmentesítésébe.

https://www.facebook.com/groups/786146315707334/permalink/1146159609706001/

Külön köszönöm Gergics Krisztiánnak, aki felajánlotta teherautóját és munkáját ehhez, természetesen mindenki másnak is hatalmas köszönet, aki valamilyen formában részt vett a munkákban.

https://www.facebook.com/groups/786146315707334/permalink/1146359263019369/

 • A tárgyban megkérdeztem a polgármestert is, a keddi közgyűlésen.

Válaszért klikk a videóra:

https://fb.watch/pLAISlqhco/

 • A BIOKOM Nonprofit Kft. telefonos bejelentő vonala: 72/502-101, 72/502-100 fogadja a lakossági megkereséseket.
 • Felhívom a Tisztelt lakosok figyelmét, hogy Pécs Város 44/2021. (XI. 22.) rendelete alapján a saját ingatlanuk előtti szakaszt mindenkinek magának kell rendben, csúszásmentes állapotban tartani.

VADDISZNÓK, ARANYSAKÁLOK, KEZDEMÉNYEZÉSEMRE HAJTÁST RENDEZTEK A LAKOSSÁGI PANASZOK ENYHÍTÉSÉRE

 • A 2024.01.13-án rendezett szombati hajtásról a vadásztársaság az alábbi tájékoztatást küldte: társas nagyvad vadászat eredményes volt, 15db vaddisznó és 4db Gímszarvas került terítékre.

Remélem lesz, lett foganatja a hajtásnak, köszönöm a vadásztársaság segítségét!

 • A Szövetkezet utca és környékéről is több lakossági jelzés érkezett a tavalyi év során, melyben a lakosság jelezte a megnövekedett vaddisznóállományból fakadó károkat, valamint a biztonságukkal kapcsolatban megfogalmazott félelemérzetüket. Ezért 2024.01.13-án (szombaton) a vadásztársaság hajtást rendezett ezen a területrészen.
 • Előzmények, hogy megkeresésemre a hatóság kötelezte az érintett vadásztársaságot, hogy Meszes-Szabolcsfalu-Somogy-Vasas-Hird területeken külterületi részein intenzívebb vadászattal, belterületi részeken pedig vadbefogó csapdákkal, rendőrségi engedéllyel belterületi elejtéssel csökkentse a vadállományt. Amennyiben a probléma a későbbiekben is fennáll, úgy kérem jelezzék felém.

KÖZGYŰLÉSI KÉRDÉSEIM, POLGÁRMESTERI VÁLASZOK: HIRDI FALUHÁZ HELYZETE, HIRDI IDŐSEK NAPPALI KLUBJA, SÍKOSSÁGMENTESÍTÉS HIÁNYA ÉS TAVALY NYÁR ÓTA FOLYÓ VÍZ A BÁNYATELEPEN

 • Január 25-re meglesznek az ÚJ hirdi Faluház tervei, DE Polgármester úr tavaly sem akarta kezdeményezni (bár nem ellenezte), hogy legyen idősek klubja Hirden. Nos, akkor most majd ÉN ezt kezdeményezem a polgármester helyett, nagyon kíváncsi leszek az eredményre.

Válaszért klikk a videóra:

https://fb.watch/pMCNlcQ3qK/

 • Tavaly nyár óta Somogy-Bányatelepen a vízfolyással nem történt semmi, novemberre majd csak terveztek 600 ezer forintért vízelvezetést, de az se biztos, hogy egyáltalán bekerül az IDEI költségvetésbe.

Válaszért klikk a videóra:

https://fb.watch/pMD0GVvALw/

Eközben egy SIMA zebrára 35 millió Ft-ot elköltenek a városban, 28 helyen, közel EGYMILLIÁRD forintért

https://pecsaktual.hu/gazdasag/kozel-egy-millardba-kerul-28-darab-zebra-kialakitasa-pecsen/

 • Az 1380 darab pécsi utcának alig 20 %-ában dolgozott a Biokom, de a teljes takarítást elvárni a kapacitás oldalról „értelmetlen” a polgármester szerint. Ahol rendbe is lett téve, ott is már igen későn. Tényleg a lakosoktól kell elvárni, hogy előírás híján ők tegyék rendbe az utcákat?

Válaszért klikk a videóra:

https://fb.watch/pMDBk8KVM1/

LAKOSSÁGI MEGKERESÉSEK, INTÉZKEDÉSEK FEJLEMÉNYEK

Szerencsére több esetben sikerült eredményeket is elérni, a kapott lakossági megkeresésekre tett intézkedéseim eredményeképpen a BIOKOM a helyszíni bejárásokat követően megküldött tájékoztatása alapján az alábbi helyeken történt előrelépés:

 • Pór Bertalan utcában a kátyúk mérete olyan jelentős a lakó bejelentése szerint, hogy „autó kerekek törnek ki”.  Helyszíni bejáráson felmértük a kátyúk mennyiségét, azok javítását megrendeljük.
 • Ugyanitt jelezték, hogy a Fatér utcán, ahol az iskola található a lakók a lakók, valamint a gyerekek a sárban kénytelenek közlekedni. A sáros szakasz javítása martaszfalttal elvégezhető, ezt megrendeljük.
 • A Kósavölgyi út, amely a Sas utcából lett leválasztva: Az utca utolsó 30 méterén sáros a terület. A javítás törtbeton alappal és martaszfalttal elvégezhető, beütemezzük.
 • Az idei évi BIOKOM-os keretben beállított “Csap utca felső szakaszának ellátása mart aszfaltos burkolattal” megnevezésű munka január 17-én elkészült. Időközben jelezték az utcából, hogy vannak még gondok, mivel ez az út egy javított földút, ennek megfelelően a legrosszabb helyeken a kátyúzást beütemezték.
 • A Vasasi bekötő utat január 4-én javítottuk, a Mázsaház u. 81-91 közötti javítás január 5-én elkészült.
 • A Somogyi bekötőúton megnézzük, mit lehet hideg aszfalttal javítani, és mivel kell megvárni a meleg aszfaltot tavaszig.
 • A csatornasüllyedéseket jelenleg, a téli időszakban nem lehet javítani, tekintettel a hideg időjárásra, mert az aszfaltkeverő üzemek leálltak.
 • A Zengő utca köz részébe levezető út állapota kapcsán is írtak. Itt kb. 3 éve javítottuk itatott martaszfalttal ezt a szakaszt, amit 2023. szeptemberében ismét javítottunk AC8 kátyúzással, ezen felül a kanyaríven túl keréknyomban martaszfalttal. A javítást beütemeztük.
 • A Tömörkény I. utcában kezdeményezésemre január24-én a BIOKOM vezérigazgatójával, szakmai vezetőivel közös bejárást szerveztem, ahol Petrovics Gábor felajánlotta, hogy az utcát szakszerűen rendbe teszik. Többen is jelezték, hogy csatlakoznak hozzá, a BIOKOM a szükséges engedélyeket megadja, a lakossági összefogást támogatja, és segíti. Köszönöm a kezdeményezők felajánlását, a magam részéről az összes hivatali engedélyezési, papírmunkában és személyes munkámmal is segítem ezen példaértékű kezdeményezést.

Köszönöm a kapott javaslatokat, valamennyi esetben felvettem a kapcsolatot az illetékesekkel, és folyamatosan küldöm a problémákat felvető lakosok részére a bejelentésükre érkezett visszajelzéseket, megtett szolgáltatói intézkedéseket.

A következő közgyűlés 2024. február 13-án, kedden lesz, a város idei évi költségvetésének megvitatása, de  következő héten, február 20-án lesz még egy rendes közgyűlés is,  ami itt élőben is megnézhető: https://onkormanyzati.tv/ Addig is figyeljék képviselői oldalamat https://www.facebook.com/berenyizoltan, kövessék az oldalt, ahol további videós-képes tartalmakat találnak.

Facebookon: https://www.facebook.com/berenyizoltan/

E-mailben: berenyi.zoltan@ph.pecs.hu

Telefonon: 30/210-8120

         Berényi Zoltán s.k.

          Pécs M. J. V. Önkormányzat

          1.sz. evk. Somogy-Hird-Vasas-Hősök-tere

          önkormányzati képviselő