Nyári tábor a Hirdi Iskolában

A Vasasért Egyesület „Építő Közösségek” pályázatában a Hirdi Iskola is részt vett. Intézményünk pedagógusai „Hagyományőrzés” címszó alatt kapcsolódtak be a közös programba. Hatnapos táborunk június 20-tól 25-ig tartott.  Vidám, programokban gazdag napjairól szól élménybeszámolónk.

Táborunk székhelye a Hirdi Iskola volt.

A tábornyitón csoportokat alakítottunk ki. Így született meg a Sünik és a Méhecskék közössége. A napi foglalkozásokon ők versenyeztek egymással különféle témakörökben. Első nap indulót tanultunk, amit mindennap kezdésként és zárásként boldogan énekelt a kis csapat.

Csatakiáltásokat is írtak a csapatok, amit az iskola környékén és kirándulásaink során sokszor hallhattak a pont arra járók. Az első nap népi játékok tanulásával és készítésével telt. Ezen a napon készültek el a régi időket idéző fakanálbabák is.

Második napunkon kirándulni mentünk.

Úticélunk, Hosszúhetény és a Mecsek egyik gyöngyszeme Püspökszentlászló volt. Hosszúhetényben az üvegkészítés csínját-bínját az ottani múzeum segítségével képzeltük el. Borbélyműhelyben is jártunk, ahol érdekes beszámolót hallhattunk a régi borbélyszakma rejtelmeiről. Elcsodálkoztunk a ma már muzeális értéknek számító régi eszközökön, tárgyakon.

Püspökszentlászlói kirándulásunkon megtekintettük a Szent László királyunk emlékére emelt kis kápolnát, a csodálatos arborétumot, megismertük a Zengő mondáját.


Az előző napi fáradalmakat gyorsan kipihenve vágtunk bele táborunk következő napjába. A  somogyi Kóta lovastanyára látogattunk el. Tudtuk, hogy tanítványaink imádják a lovakat, de nem gondoltuk, hogy ekkora örömet szerzünk nekik ezzel. Megismerkedtünk a lótartás minden részletével, az állatok ápolásával, gondozásával, az istálló rendben tartásával. A nap csúcspontja az volt, amikor minden kisgyermekünknek lehetősége nyílt a lovaglásra. Köszönjük a házigazdáknak, hogy táborozóinknak emlékezetessé, és felejthetetlenné tették ezt a napot.

Negyedik napunk az iskolában volt. Délelőtt tréfás versenyeket szerveztünk, délután hagyományos kézműves tevékenységeket végeztünk. Ennek keretében csoportokba szerveződve gyöngyöt fűztünk, szebbnél szebb karkötőket fontunk, termésképet, nyakláncot készítettünk.

Utolsó előtti napunkon buszos kirándulásra mentünk. Ennek célja a környező várak várromok megismerése volt. Első állomásunk Mecseknádasd, volt, ezt követte Pécsvárad, majd Magyaregregyen a Máré várának a megtekintése. A mondákba, mesékbe feledkezve képzeletben mi is várlakók lettünk. Máré várában megnéztük a Kelet Mecsek élővilágát bemutató kiállítást is. A vár tövében csodálatos környezetben, hatalmas fák árnyékában jót játszottunk. Az ügyes kislányok az előző napokon elsajátított fonástudásukat hasznosították, amikor csodálatos virágkoszorúkat készítettek Fáradtan, de sok élménnyel tértünk haza, annak tudatában, hogy utolsó napunkhoz érkeztünk.

Ezt a napot vidámra terveztük. Izgalmas számháború játékkal kezdtük a napot. Ezt kvízjáték követte, amelynek keretében kérdésekre kellett válaszolni a csoportoknak. A kérdések a mögöttünk hagyott hét eseményeiről, tudnivalóiról szóltak.

Táborozásunk szép pillanatait úgy idéztük fel, hogy levetítettük a hat napról készült rengeteg fényképet, így a táborzárás mégsem szomorúsággal, hanem a fényképek láttán harsány nevetéssel végződött. A hat nap gyönyörű programján 30 kisdiák és az iskola tantestülete vett részt. A többi fénykép a http://kobeko.hu honlapon megtekinthető.

Úgy gondoljuk, hogy felejthetetlen élményekkel és emlékekkel gazdagodva búcsúztak el táborlakóink az utolsó napon.
A Hirdi Iskola tantestülete