Képviselői hírek – Január

A tavalyi év utolsó közgyűlése december 12-én volt, erről és sok másról további részletek, képes-videós beszámolók a képviselői facebook oldalamon olvashatók: https://www.facebook.com/berenyizoltan/

Szociális tűzifa és tartós élelmiszercsomag felhívásra jelentkezett sok száz család, valamennyijüket továbbítottam az Önkormányzat felé. A konkrét döntést mindkettő esetben az önkormányzat hozta meg, a legtöbben még karácsony előtt megkapták a másfél m3 fát és a tartós élelmiszer csomagot.

 • Mint arról oldalamon már hírt adtam egyhangúan döntöttünk a legutóbbi közgyűlésen az osztatlan közösben élők adómentességéről. Végül is a lényeg a lényeg: sikerrel jártam, az osztatlan közösben élő több ezer pécsi család építményadó mentességet kap. Jövőre az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok után, a jelenleg hatályos 200 Ft/m2/év adómérték helyett 2024. évtől 0 Ft/m2/év kedvezményes adó lesz.
 • Mint arról már a korábbi SHV számokban beszámoltam, a májusi közgyűlésen szavaztuk meg 80 millió Ft-os keretösszeggel a Dönts velünk! Közösségi költségvetés Pécsen projektet, mely keretében 10 Pécsiség Zóna jött létre. A körzetünkben élők is lehetőséget kaptak arra, hogy beleszólhatnak a város ügyeibe. Ötletet adhatott be minden, ténylegesen Pécsett élő, dolgozó vagy tanuló személy, aki 18. életévét betöltötte. A szavazás lezárult, a „Dönts velünk” program keretében a pécsiek leadták voksukat a legszimpatikusabbnak ítélt fejlesztési javaslatokra. Ötletből nem volt hiány, csaknem 250 javaslat érkezett. Ezek közül a részvételi tanácsok által kiválasztott  öt-öt kezdeményezésre szintén voksolni lehetett a dontsvelunkpecs.hu honlap szavazói felületén. A legtöbb szavazatot szerző javaslatokat 2023. decembertől folyamatosan valósítják meg:
 • Hirden úgynevezett felnőtt játszótér, kondipark a Zengő utcai volt gázcseretelep, a falunapok helyszínén.
 • Somogy- bányatelepen, az egykori bolt helyén termelői piac kialakítása
 • Vasason a Feld-kert fejlesztése a helyi iskolások, óvodások bevonásával

A 2023-as esztendőben végzett munkám röviden, számokban:

Fogadóórák

3 alkalommal voltak fogadóórák Hősök terén, Hirden. Somogyban, valamint Vasason, mindenhol 2-2 helyen 1-1 órában, összesen 24 óra időtartamban.

 • Novemberben
 • Szeptemberben
 • Márciusban

Lakossági megkeresések, valamint pozitív fejlemények

Közel 500 számú lakossági megkeresés, jellemzően e-mailben és a közösségi médián keresztül.

Elsősorban Vasasról és Somogyból, melyet Hird és végül Hősök-tere követ a beérkezett lakossági panaszok számának tekintetében.

Elsősorban úthibák kapcsán, második jellemző panasz a gazra vonatkozott. További témák, melyben érkezett az az illegális szemétlerakás, valamint lakhatási kérdések.

Előbbiek esetében jellemzően pozitív visszajelzés, valamint fejlemények voltak az önkormányzati cég részérő. Ezúttal is köszönjük a Biokom Nonprofit Kft munkáját.

Közgyűlési felszólalások, valamint interpellációk és kérdések az év folyamán

2023.12.05.

2023.11.14.

14 felszólalás

6 kérdés

2023.10.17.

8 felszólalás

2023.09.19.

9 felszólalás

2023.08.29.–rendkívüli közgyűlés

2 felszólalás

2023.06.20.

2 felszólalás

2023.05.16.

12 felszólalás

2023.04.18.

18 felszólalás

3 interpelláció

2023.03.21.

22 felszólalás

4 interpelláció

2023.02.21.

41 felszólalás

8 kérdés

2023.02.14.

5 felszólalás

2023.01.24.

14 felszólalás

Bizottsági és részönkormányzati ülések

Városfejlesztési és Kommunális Bizottság 24 alkalommal, a Vasas-Somogy-Hird Településrészi Testület 3 alkalommal ülésezett.

Sajtótájékoztatók és közlemények

Közel 10 sajtótájékoztató és sajtóközlemény az alábbi témákban:

 • „Részönkormányzatok, a külső városrészi „üvegzsebek”
 • „Az önkormányzati kedvezménycsomag a külső településrészek mélyebb integrációját is elősegíti”
 • „Az idősek életminőségét javítani szándékozó jobboldali terv Pécs külső településrészeknek is jelentős segítséget hozhat!”
 • „A peremkerületekben a magyar kultúra megélése a mindennapok része kell maradjon”
 • „Csak a jószándékon múlik az osztatlan közös lakásokban élők adókedvezménye”
 • „Akarat és elhatározás kérdése a peremkerületek parkolási nehézségeinek megoldása”
 • „Tereljék újra normális mederbe a peremkerületi buszközlekedést!”

Köszönöm a kapott javaslatokat, valamennyi esetben felvettem a kapcsolatot az illetékesekkel, és folyamatosan küldöm a problémákat felvető lakosok részére a bejelentésükre érkezett visszajelzéseket, megtett szolgáltatói intézkedéseket.

A következő közgyűlés 2024. január 16-án, kedden lesz, ami itt élőben is megnézhető: https://onkormanyzati.tv/ Addig is figyeljék képviselői oldalamat https://www.facebook.com/berenyizoltan, kövessék az oldalt, ahol további videós-képes tartalmakat találnak.

Végezetül, de nem utolsó sorban, köszönöm a sok bíztatást és jókívánságot, igazán hálás vagyok mindenkinek, aki valamilyen formában üzent, írt, hívott, bíztatott: köszönöm!

Itt az új év, újat hozzon! Régi jótól meg ne fosszon! De ha több jót nem is adhat, vigye el a régi rosszat! Sikeres, egészségben megélt boldog új évek kívánok 2024-re mindenkinek!

Facebookon: https://www.facebook.com/berenyizoltan/

E-mailben: berenyi.zoltan@ph.pecs.hu

Telefonon: 30/210-8120

         Berényi Zoltán s.k.

          Pécs M. J. V. Önkormányzat

          1.sz. evk. Somogy-Hird-Vasas-Hősök-tere

          önkormányzati képviselő