DÖNTS VELÜNK. A pécsi közösségi költségvetés helyi programja

Az elmúlt hónapokban Pécs városa külföldi mintákból példát véve közösségi költségvetési kezdeményezést indított, melyre 80 millió forintot irányzott elő. Ezen összeg felhasználására 10 körzet lett kialakítva, tehát körzetenként 8 millió forint beruházásra lehetett lakossági javaslatokat leadni szeptember közepéig. 240 javaslat érkezett be Pécs teljes területéről, ezek közül a saját körzetünkből (Vasas, Somogy, Hird) 21 a helyi lakosoktól.

A 240 ötletet az önkormányzat szakmai szervezetei, illetve a képviselők értékelték megvalósíthatósági szempontok alapján, majd a javaslataikkal együtt a 2023. október 16-án összeült körzetenként öt fős részvételi tanácsok elé terjesztették. A részvételi tanácsokba a felhívás alapján bárki jelentkezhetett a körzetekből.

A vitanapra a Zsolnai Kulturális Negyedben került sor a polgármester köszöntőjét követően. A tíz körzet tanácsnokainak a területükre érkezett javaslatokat kellett értékelniük és a legtámogathatóbbakat kiválasztani. Körzetünkben az értékelés kiinduló szempontja az volt, hogy a három település egyenlő arányban részesüljön a 8 millió forintos keretösszegből, tehát alig több mint két és fél milliós keretösszegű beruházások jöhettek szóba. További szempontok, melyeket figyelembe kellett venni – közérdekűség, közösségi szemlélet, minőségi változás, fenntarthatóság, szerethetőség, és az, hogy a program egyszeri fejlesztéssel megvalósítható legyen.

Néhány fejlesztési javaslatot a megvalósítás és a fenntartás várható magas összege miatt kellet elvetni, pl. kutyafuttató, futókör és parkok kialakítása). Másokat, pl. játszóterek bekerítését, járda felújítást, vagy kialakítást – s bár az indokoltsághoz nem fér kétség – a városüzemeltetésen keresztül célszerű elérni. Olyan beruházást kellett tehát választani, mely programot is ad és elérhető áron hoz új színt a települések életébe. A tanácsnokok döntését a város részéről szakemberek segítették, akik a fejlesztési ötletek anyagi, műszaki és jogszabályi megfeleltethetősége tekintetében is tanácsot tudtak adni.

Végül olyan döntés született, hogy Somogyban helyi piac kialakításának tárgyi feltételeire lett javasolva forrás, Vasason a Feld János nevét viselő gyakorlókert épületének felújítására, Hirden pedig 4 elemes fitnesz park kialakítására. Mindhárom esetben 2,6 milliós összeg határáig, hogy a három település egyenlő arányban részesülhessen a keretből.

A város elképzelései szerint minden évben meghirdetésre kerül majd ez a program. Reményeink szerint az összeghatár is emelkedni fog, így újabb és újabb helyi kezdeményezés alapján induló beruházásokkal fejlődhetnek a településeink.    

Szőts Rózsa