Új év – egyre jobban!

Indul az új év és ez sokaknál kiváló és talán eredményre vezető alkalom is az elhatározásokra, a fogadalmakra és a változtatásokra. Lehet, hogy nem mindig tartunk ki az eltervezettek mellett, de ezáltal legalább egy időre tartjuk magunkat a több mozgáshoz, az édességfogyasztás, a nasi csökkentéséhez.

Szeretnék segítséget adni néhány tanács és lehetőség megosztásával azoknak, akik szeretnének változni, változtatni a testi és lelki egészségük érdekében.

Az előző cikkben szó volt a napi működésünk esti végigtekintéséről. Javaslom, végezzük el az új év kezdetén (én ezt január elsején szoktam megtenni) a teljes évünkre vonatkozóan a visszatekintő értékelést. Érdemes naplót vezetni e célból. Az áttekintést követően tervezzük meg az adott évi céljainkat. Írjuk le ezeket fontossági sorba állítva a naplónk elejére, hogy egész évben szem előtt tudjuk tartani őket.  A sikeres teremtés fontos eleme, hogy soha ne beszéljünk (írjunk) feltételes módban. Érdemes kategóriákat is felállítani, pl.: család, egészség, anyagiak, stb. Legtöbbünknél szerepelhet a 3-5 kilót le fogok fogyni, többet fogok mozogni, több időt szánok a pihenésre, kikapcsolódásra. Nem megy bizony ez könnyen.  Szeretünk télen bekuckózni, ilyenkor nehezebben indulunk el mozogni, edzeni, úszni, futni. A jobb idő beálltával pedig „mozgok én eleget a kertben” jelszóval hárítunk. (Az egyoldalú mozgások veszélyeiről egyszer még részletesen fogok írni.)

A változtatáshoz elengedhetetlen a tiszta, világos elhatározás, tervezés, a képi megjelenítés. A csodálatos magyar nyelvünk is erre tanít, ha a képes vagyok szót értelmezzük. Arra vagyok képes, amiről képet tudok alkotni. Magyarul először fejben, gondolatban teremtünk, ezt követően lesz eredményes a fizikai kivitelezés, a megvalósítás. A véghezvitelhez pedig erő, akaraterő kell, mely edzhető, erősíthető. Ennek is megvannak a maga technikái, melyeket a foglalkozásainkon tanulunk.

 A kedvenc ösztönző jelmondatom így hangzik: „A haladás titka, hogy el kell indulni!” A rendszeresség bevésődést, szokást teremt, így egyre könnyebb lesz újra és újra elindulni, kitartani.

A változások eredményességét segíti az a tényező is, hogy az elhatározásainkhoz társat, együttműködő partnert találunk. Közösen egy csomó dolog könnyebb. Egymást inspirálhatjuk, segíthetjük.

Az élet maga mozgás, változás. Gyermekként, fiatal korban ez ösztönösen jellemez bennünket, a kor előrehaladtával viszont erre tudatosan kell törekednünk. Ki kell építenünk a szokás és mozgásrendszerünket, örömforrásainkat és ezekben állhatatosnak kell lennünk. Mindezek jó testi és mentális kondíciókhoz, kiegyensúlyozottsághoz vezetnek.

Lássuk most pedig azt, hogy az egyesületünk milyen lehetőségeket tud nyújtani mindezek eléréséhez!

Három jógaoktató kínál különböző jógarendszerekben foglalkozási, fejlődési lehetőséget. Érdemes valamennyiük óráit felkeresni és kiválasztani az érdeklődőknek a számukra szimpatikus mozgásformát. Mind hírt adtak már magukról ez újság hasábjain, de a facebook oldalunkon (Napüdvözlet Egyesület) is lehet tájékozódni. Szerdai nap kivételével minden nap vannak jógaóráink.

 Népi és természetgyógyász tagjaink az alternatív kezelések széles skáláját vonultatják fel a kellemes frissítő test, fej és talpmasszázsoktól a csontkovácsolásig.

A 2024 es évben az idősek klubjában évek óta népszerű DO-IN foglalkozásokat az egyesületi házban egy hétköznap délelőtti időpontban szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni. Mit is képvisel ez a rendszer és kinek ajánlom? A japán, kínai gyógyászatból eredő nyújtásokból, ütögetésekből, masszírozásból, pontnyomásokból, légző és relaxációs gyakorlatokból eredő öngyógyító torna, mely során átmozgatjuk a testünk valamennyi izmát, működésre serkentjük a belső szerveinket.  Számtalan kézzel fogható, egyszerű praktikát tanulunk a testi működéseink javítására. A gyakorlatok nem igényelnek előképzettséget, könnyen elsajátíthatók, ülve, egy részük akár fekve is végezhető. Beteg és egészséges emberek egyaránt végezhetik. Különösen ajánlott ez a rendszer az idősebb korosztály részére. 5-6 fő érdeklődése esetén időpont egyeztetéssel indulhat a csoport. Január közepéig ezen a számon várom a jelentkezőket: 0630 6036507.

Egyesületünk egész évben várja az egészséges életmód iránt érdeklődőket, a mozogni vágyókat, az összefogás erejében bízókat, a változásban elkötelezetteket.

Örömökben, egészségben gazdag Új Évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

Szőts Rózsa