Képviselői hírek – December

Közgyűlés november 14-én volt, erről és sok másról további részletek, képes-videós beszámolók a képviselői facebook oldalamon olvashatók: https://www.facebook.com/berenyizoltan/

Szociális tűzifa és tartós élelmiszercsomag felhívásra jelentkezett sok száz család, akik nálam jelentkeztek, valamennyijüket továbbítottam az Önkormányzat felé. A konkrét döntést mindkettő esetben az önkormányzat hozza meg, és a megadott elérhetőségeken kiértesíti az érintetteket.

 • Mint arról oldalamon már hírt adtam egyhangúan döntöttünk a legutóbbi közgyűlésen az osztatlan közösben élők adómentességéről. Végül is a lényeg a lényeg: sikerrel jártam, az osztatlan közösben élő több ezer pécsi család építményadó mentességet kap. 14-én KEDDEN EGYHANGÚAN megszavaztuk: jövőre az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok után, a jelenleg hatályos 200 Ft/m2/év adómérték helyett 2024. évtől 0 Ft/m2/év kedvezményes adó lesz.
 • Kedden a közgyűlésen, helyi ügyekben általam feltett 6 kérdésemre, 6 kedvező válasz érkezett:
 • Egyedülállók megszűnt szemétdíj kedvezménye–minden rászoruló kérheti lakhatási támogatás keretében
 • Hirden ÚJKÉNT létesülő Idősek Klubja–elviekben lehet, INSZI intézményvezetővel további szakmai egyeztetés folyamán
 • Vasasi tagiskola ÚJ igazgatójának elhelyezésében segítség–tankerületi igazgatóval további egyeztetés, bérlőkijelölési jog kérdésében megoldható (időközben sajnos visszalépett a pályázó)
 • Komlói úti Szt. Borbála Közösségi Ház téli nyitva-tartása, helyi közösségek általi használat–lesz rá megoldás, idén már nem lesz bezárva
 • Vasasi Idősek klubja viharkár, helyi óvodák hasonló kármegelőzés–külön megvizsgálják, van rá elkülönített keret, csak kérniük kell és segítenek
 • Somogy, Bányatelepi elbontott épület mögötti forrás–600 ezer Ft szükséges vízelvezetésre, a költségvetésben biztosítják.
 • Mint arról már a korábbi SHV számokban beszámoltam, a májusi közgyűlésen szavaztuk meg 80 millió Ft-os keretösszeggel a Dönts velünk! Közösségi költségvetés Pécsen projektet, mely keretében 10 Pécsiség Zóna jött létre. A körzetünkben élők is lehetőséget kaptak arra, hogy beleszólhatnak a város ügyeibe. Ötletet adhatott be minden, ténylegesen Pécsett élő, dolgozó vagy tanuló személy, aki 18. életévét betöltötte. A szavazás lezárult, a „Dönts velünk” program keretében a pécsiek leadták voksukat a legszimpatikusabbnak ítélt fejlesztési javaslatokra. Ötletből nem volt hiány, csaknem 250 javaslat érkezett. Ezek közül a részvételi tanácsok által kiválasztott  öt-öt kezdeményezésre szintén voksolni lehetett a dontsvelunkpecs.hu honlap szavazói felületén. A legtöbb szavazatot szerző javaslatokat 2023. decembertől folyamatosan megvalósítják.

Ezek:

 1. Hirden úgynevezett felnőtt játszótér, kondipark a Zengő utcai volt gázcseretelep, a falunapok helyszínén.
 2. Somogy- bányatelepen, az egykori bolt helyén termelői piac kialakítása
 3. Vasason a Feld-kert fejlesztése a helyi iskolások, óvodások bevonásával
 • Továbbra is elérhető az oldalamon, és az SHV újság FB-oldalán Vasas-Somogy-Hird fejlesztési terve. A több hónap alatt, számos helyi szervezet, gazdasági szereplő, intézmények képviselői által egy szakértő műhelyvezető koordinálásával elkészített anyagot a 2021. október 19-ei közgyűlésen átadtam a Polgármesternek, majd 2022. május 17-ei közgyűlésen ismét átadtam neki, kérve a bent leírtak mielőbbi megvalósítását.

Köszönöm az októberi-novemberi fogadóóráimon részt vett lakosoktól kapott javaslatokat. Valamennyi esetben felvettem a kapcsolatot az illetékesekkel, és folyamatosan küldöm a problémákat felvető lakosok részére a bejelentésükre érkezett visszajelzéseket, megtett szolgáltatói intézkedéseket.

A következő közgyűlés 2024. január 16-án, kedden lesz, ami itt élőben is megnézhető: https://onkormanyzati.tv/ Addig is figyeljék képviselői oldalamat https://www.facebook.com/berenyizoltan, kövessék az oldalt, ahol további videós-képes tartalmakat találnak.

Végezetül, de nem utolsó sorban, köszönöm a sok bíztatást és jókívánságot, igazán hálás vagyok mindenkinek, aki valamilyen formában üzent, írt, hívott, bíztatott: köszönöm! Sajnos, egy rosszullét miatti eszméletvesztéses állapottal kórházban kezeltek november utolsó hetében, majd azt követően táppénzen lábadozok itthon, családom körében, ezalatt valamennyi feladatomat/munkámat is szüneteltetem.

Facebookon: https://www.facebook.com/berenyizoltan/

E-mailben: berenyi.zoltan@ph.pecs.hu

Telefonon: 30/210-8120

         Berényi Zoltán s.k.

          Pécs M. J. V. Önkormányzat

          1.sz. evk. Somogy-Hird-Vasas-Hősök-tere

          önkormányzati képviselő