SZÜRETI FESZTIVÁL A HAGYOMÁNYOK ÚTJÁN

Szokás volt régen az egyes betakarítási időszakok lezárását valamilyen ünnepséggel megtartani. A leggyakoribb ilyen esemény – az aratóbál mellett – a szüreti felvonulás és az azt követő bál. Vasason a szüreti felvonulásnak hagyománya van, a 80-90-es években alakult újra ez a népszokás, ami aztán évtizedekig feledésbe merült, majd épp 25 évvel ezelőtt Tóthné Göndöcs Zsuzsanna és Lobodáné Somlai Erika vezetéséve – illetve a szülők közreműködésével – újjá éledt ez a régi szép szokás. A „falubéli” fiatalok szívvel-lélekkel tanulták meg az évente változó koreográfiát. Erika és az óvoda dolgozóinak lelkesedése töretlen a mai napig.   

Az idei szüreti mulatságon sem volt ez másként: megszervezték a felvonulás menetét, Erika útmutatásai alapján a táncolni vágyó fiatalok 4 korcsoportban (óvodások, iskolások, fiatalok és felnőttek), tanulták meg a lépéseket.  Az idei évben először a somogyi óvoda is részt vett a felvonuláson. Az óvodás gyerekek, népi viseletbe öltözött felnőttek, szülők feldíszített kocsin ülve csatlakoztak hozzájuk. 

A menet a település óvodájától indult, ide gyűltek a kisebb-nagyobb legények, a díszített kocsik, hintók, lovasok. A legszebb hintó a bíró és a bíróné kocsija lett, akik egyébként a település egyik ifjú párja. A rendezvényen valódi lánykérés történt, a szüreti felvonulás elején gyűrűt húzott a bíró a bíróné ujjára, aki „igent” mondott!

A menetet a lovasok és a bíró-bíróné hintója vezette. A talpalávalót egy kocsin utazó zenekar szolgáltatta, az esti bálon is ők zenéltek. A menet útvonalát a résztvevő táncos lányok lakhelye határozta meg. Minden állomáson kikérés hangzott el, amit össztánc követett, miközben finom falatokkal kínálták a sokadalmat. A megvendégelés is hagyomány, alapvetően a megállóknál adják össze az édes, sós süteményt, zsíros kenyeret, kínálnak még házi bort és pálinkát, ha van, mustot is. A menetet a kisbíró vezényelte, irányította, az állomásokon versbe szedett mondókával emlékezett meg a szüretről és hívta a lakosságot az esti bálba!  

A menet – miután végig járta az állomásokat – visszaérkezett a kiindulási helyre, az óvoda udvarára, ahol bemutatták a párok a nyitó táncot. Ezt követően megköszönték Lobodáné Somlai Erikának az elmúlt 25 év fáradságos munkáját, s a települések iránti elkötelezettségét. Erika a néphagyomány újjáélesztésével összefogta a falvak fiatalságát, ezáltal gazdagítva Vasas-Somogy-Hird közösségét.

Ezután a színpadon különböző színvonalas előadásokat élvezhetett a közönség. Az óvoda udvarán és környékén rengeteg program várta a jelenlévőket: trambulin, körhinta, légvár, stb. Majd este 9 órától a nap zárásaként kezdődött a szüreti bál, ami fergetegesre sikeredett!!!

Szeretnénk, ha az elkövetkező években is élő maradna ez a gyönyörű hagyomány, amely összeköti a településeken élő lakosságot!

 Lovászné Szűcs Katalin