Képviselői Hírek – December

A következő közgyűlés DECEMBER 14-én kedden lesz, Az október 19-ei közgyűlés volt – sajnos – az idei év, de talán a ciklus eddigi legbotrányosabb közgyűlése. A képviselői facebook oldalamon követhetik az eseményeket két lap megjelenése között, ahol üzenetet is hagyhatnak: https://www.facebook.com/berenyizoltan/

VIDEÓK, FB- ÉS MÉDIAHÍREK:

 • VSH-TT (Részönkormányzati) ülés 2021. november 18-án, délután 5 órától a BERZÉBEN volt KLIKK
 • Körzeti Megbízotti Iroda „beüzemelése” érdekében tett lépések, helyzetjelentés
  • az irodát teljesen felújítottuk, szépen kifestve, kitakarítva, készenlétbe „várja” a szolgálatteljesítés megkezdését. Jelenleg a BM rendőrségi program jóváhagyására, installálására vár, amint ez az utolsó akadály is elhárul jelentkezem
 • Vasas-Somogy-Hird fejlesztési tervek érdekében tett lépések, helyzetjelentés KLIKK
  • A képviselői FB-oldalon is közzétettem (KLIKK) a több hónap alatt, számos helyi szervezet, gazdasági szereplő, intézmények képviselői által egy szakértő műhelyvezető koordinálásával elkészített anyagot, amit az október 19-ei közgyűlésen a Polgármesternek is átadtam
 • Beszámoló eddigi képviselői munkáról, eredményekről lakossági megkeresésekre tett intézkedések KLIKK

A több féle csatornán beérkező (személyesen, telefonon, online, fogadóórákon) lakossági panaszokat, kéréseket, rendszeresen továbbítjuk a különböző városházi osztályokhoz (mint például városüzemeltetési főosztály, hatósági főosztály), önkormányzati cégekhez, ezek közül főként a Biokom felé, amely társaság felelős Pécs város teljes területén (így Vasas-Somogy-Hird városrészeken is) a közterület fenntartásért, a közösségi közlekedés megrendeléséért, szervezéséért, tehát komplex  városüzemeltetési feladatokért.

Az elmúlt két évben csaknem 150 különféle lakossági panaszt dolgoztunk fel, és próbáltuk megoldani a város szerveivel közösen. A panaszok túlnyomó többsége infrastrukturális jellegű probléma. A bejelentések utak, járdák, vízelvezető árkok elégtelen állapotára hívja fel a figyelmet. Fontos kiemelni, hogy a Településrészi Testületnek nincs önálló jogkörre ezen ügyek megoldásában, tehát egyfajta közvetítő szerepet tölt csak be az Önkormányzat és a lakosok között. A döntés és a forrás mindig a város kezében, és az önkormányzat cégeinél van. A területen az aszfalttal burkolt utak jelentős részét az ISPA/KA IIA sz. projektben készült el 2009-ben, ám sajnos az azóta több helyen leromlott állapotú burkolat teljes cseréje hatalmas összeget ölelne fel. Sajnos a megválasztásom előtt lejárt a kivitelezői 10 éves garancia, addig kellett volna rendszeresen, kitartóan – pl. az elődömnek – ezeket jelezni/jelenteni és/vagy továbbítani, de ez a hajó elment!

Pár nagyobb probléma, amely megoldódott:

•     a hirdi Cseresznyés út, valamint az abból nyíló Tiszafa utca, hirdi Zártkert és Magnólia utcában 2021. január 1. napjától bevezettük a házhoz menő hulladékgyűjtést (Dél-Kom)

•     megújult a vasasi Bencze József utcánál 42 méter hosszan a járda burkolata

•     a három településrészen sok utcában történt kátyúzás, útjavítás

•     megújult a hirdi Zártkerti út, az utca javítása tört betonnal és mart aszfalttal történt

•     rengeteg illegális hulladéklerakót sikerült felszámolni, a Baranya Megyei Kormányhivatal, Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályával közösen

•     a területen 4 játszótér újult meg, 13 db korszerű játékelemmel bővülve

•     a közeljövőben két új gyalogosátkelő fog létesülni Vasason és Hirden

•     és újra élet költözik a Búzakalász utca 3. szám alatti KMB (Rendőrség – Körzeti Megbízott) irodába

 • Elszaporodott vadkárok a területünkön KLIKK

Sajnos az utóbbi időben egyre több bejelentést kaptam a választókörzetben elszaporodott vadak által okozott károkról, felbukkanásukról a lakott területen ezzel veszélyeztetve bennünket. Minden esetben azonnal intézkedtem és külön köszönet az illetékes Vadásztársaságoknak, mindig gyorsan és szakszerűen intézkedtek, felvették a bejelentőkkel a kapcsolatot és szakszerű és gyors segítséget nyújtottak nekik. Köszönet érte!

Folytatódott a 2021/2022-es politikai “szezon”, és sajnos a szeptemberi és októberi közgyűlés után most novemberben is megint egy botrányos, ha nem az eddigi szezon legbotrányosabb ülése volt: megint a sok(k)adik demokráciadeficit, családtagok kinevezése százezres havi díjjal felügyelőbizottságba, ingatlanmutyi, és hatalmas csörte, vircsaft a baloldalon! Bővebben a fenti linken „élőben” visszanézhető az egész közgyűlés, videós és média beszámolók alábbi linkekre kattintva nézhetők meg:

Közgyűlési beszámoló, rengeteg videóval

Jó hír a Hirdieknek, a polgármester közbenjárásomra minden eddigi problémájukat megvizsgálja, lesz egyeztetés

 • Jó hír a hirdieknek. A mai közgyűlésen az Önök szava is meghallgattatásra került, mert Két hirdi területet érintő interpellációmra kedvező választ kaptam KLIKK
  • Az egyik a Harangláb utcában hosszú hónapok óta fennálló lakossági probléma (közterületi munkagép tárolás a polgármesterhez, kérdeztem, mikor szűnnek meg a Harngláb utcában az áldatlan állapotok?
  • A másik ügyben még október elején fordultak a polgármesterhez számos hirdi lakos és szervezet nevében, de mindezidáig nem kaptak semmilyen választ. A kért fórum nem lett megtartva, problémáikra ezidáig semmi reagálást nem történt, pedig azok nagyon komoly kérdéseket feszegetnek, jelentős elégedetlenséget fogalmaznak meg polgármester Úrral szemben, többek közt az utak járdák a játszóterek állapota, a közterületek elhanyagolt, gondozatlan állapota, a hirdi új faluház „kálváriája”, annak el nem készülte okán.

Válaszában a Polgármester mindkét ügyben részletes és mlységében mindenre kiterjedő egyeztetést és problémamegoldást ígért a hirdieknek és nekem, készséggel várjuk a fejleményeket.

 • 2 év után siker! Van/lesz költségvetésünk, 2022-re! Méghozzá nem is az elvett 6 MFt, hanem 12 MFt. KLIKK

Mint ismeretes az új városvezetés már a legelején elvette a költségvetésünket, mostanra, sajnos csak mostanra sikerültelérni hatalmas szócsatákkal, küzdelmekkel, hogy kaptunk – legalább is 2022-re betervezhettünk – 12 MFt összegben a választókerületünkre fejlesztéseket, javításokat, közérzetjavító munkálatokat. Erről is a testületi ülésen született döntés, köszönöm az ott megjelent sok embernek, helyi lakosnak az aktív részvételt, mindenki javaslatát a korábbi felhívásomra beérkezettekkel együtt továbbítottam a város vezetésének.

 • Elbukta Péterffy polgármester a természet- és környezetvédő civillel szemben a két éve indított perét KLIKK

Győzött az igazság! Közel két év után végre megszületett az ítélet, amelyben a bíróság világosan kimondta, hogy Vicze Csilla természetvédelmi aktivista állításai nem sértették meg Péterffy Attila “jó hírnevét”!

Végezetül, de nem utolsó sorban Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag, egészségben megélt új esztendőt kívánok mindenkinek, köszönöm a számos megkeresést, javaslatot, tegyék továbbra is, állok rendelkezésükre.

A következő, az év utolsó közgyűlése december 14-én kedden lesz, addig is figyeljék képviselői oldalamat, kövessék az oldalt, ahol további videós-képes tartalmakat találnak! Ehhez mindössze csak egy lájkot kell nyomni és természetesen továbbra is az alábbi elérhetőségen állok rendelkezésre:

Facebookon: https://www.facebook.com/berenyizoltan/

E-mailben: berenyi.zoltan@ph.pecs.hu

Telefonon: 0630/210-8120

         Berényi Zoltán s.k.

          Pécs M. J. V. Önkormányzat

          1.sz. evk. Somogy-Hird-Vasas-Hősök-tere

          önkormányzati képviselő