Kertészeti tanácsok júliusra

 

 

Ebben a hónapban már sok a betakarítás, élvezhetjük fáradozásaink gyümölcsét (szó szerint) de  vannak más tennivalók is.

A sok eső miatt újra megjelentek a csigák, védekezhetünk ellenük hamuszórással, vagy ha győzzük, szedjük össze őket, és dobjuk ki a kertből. A föld még egy két hétig a bőséges eső után a mélyebb rétegben elég nedves, hiába száraz a felszín, nem kell öntözni!

Július elején már szedhetjük a cseresznyét és a meggyet is. Óvatosan szüreteljük le ezeket a puha húsú gyümölcsöket! Érik a málna is, és a korai őszibarack. Ha bőséges a termés, készíthetünk belőlük befőttet, lekvárt, szörpöt. A szőlőt is ápolni kell, kötözni, kacsolni, permetezni. Az érő zöldségeket rendszeresen szedjük!

Július közepe felé lehet a babot, csemege kukoricát másodszor vetni. Ilyenkor már érik a kajszi, a sárgadinnye, a paradicsom, a padlizsán. Fogyasszunk belőlük minél többet, nyersen, sütve, főzve! Használjuk ki, hogy friss zöldséget, gyümölcsöt ehetünk! A gyepet se hanyagoljuk el, 2-3 nyírjuk, és ha kell, locsoljuk!

Július vége felé már gondolhatunk a jövő évi tennivalókra. Az eddigi sikerekből vagy kudarcokból gazdag tapasztalatot szerezhettünk, ezeket érdemes feljegyezni. Miből melyik fajta vált be, mikor végeztük a legfontosabb munkákat, stb. Ilyenkor érik a sárga és a görögdinnye, és a zöldségfélékből is folyamatosan van termés. Érik a csemegekukorica, az egyik legkedveltebb nyári étel, a főtt kukorica is az asztalra kerül. Körtéből, almából-és akinek van, fügéből- aszalt gyümölcsöt is készíthetünk. Pompázik az összes virág, azokat is folyamatosan öntözzük, ápoljuk.

Összességében el lehet mondani, hogy ebben a hónapban lehet legtöbb örömünk a kertben.