PAPI program – Program A Pécsi Idősekért

Mint azt bizonyára már mindenki tudja a különböző híradásokból, és mivel lényégében február óta ez a téma uralja a közbeszédet, az országban és a világban mindenhol, járvány van.

Az új típusú koronavírus fertőzés (COVID-19) a kínai Wuhan városában 2019. decemberében ütötte fel a fejét, majd olyan gyorsan kezdett terjedni Kínában, és márciusban már világszerte, hogy 2020. március 11-én a WHO (Egészségügyi Világszervezet) pandémiává, azaz világjárvánnyá nyilvánította.

Ezzel egyidőben a kormány is egészségügyi vészhelyzetet rendelt el az ország teljes területére, és különleges jogrend lépet életbe. Naponta halljuk a felállított operatív törzs tájékoztatását a betegségről, és a megdöbbentő adatokat a járványterjedéséről a világban és az országban. A cikk megírásakor világszerte 422.989 regisztrált fertőzöttet, és 18.916 halálesetet tartanak nyilván, míg hazánkban ez a szám 226 regisztrált fertőzött, és 10 haláleset hivatalosan. Sajnos a megbetegedettek valós száma ennél jóval több lehet, és még koránt sincs vége.

Mivel a járvány főként az idősebbekre veszélyes (súlyos szövődmények léphetnek fel, tüdőgyulladás stb.), így a kormány fokozottan kéri az időseket (és aki teheti), hogy maradjanak otthon, ezzel is lassítva a vírus terjedését, és így védve őket.

A kormány minden önkormányzatot kötelez arra, hogy a 65 évnél idősebb, egyedül élő, hozzátartozóval nem rendelkező polgárok ellátásáról gondoskodjanak.

Ezért Pécs Város Önkormányzata 2020. március 20-án elindította a PAPI Programot.

A rendszer a következőképpen működik:

  • az idős, egyedül élő pécsi polgár felhívja az alábbi telefonszámok egyikét
  • megadja nevét, telefonszámát, címét, ha gyógyszert kér, tajszámát is
  • a területi szociális központ dolgozója visszahívja, felveszi vele a kapcsolatot
  • tisztázza a részletes igényeket, kiadja a feladatot egy futárnak, segítőnek
  • a segítő megveszi az árut, kiváltja a gyógyszert, elhozza a postáról a küldeményeket
  • biztonságosan kiszállítja a szolgáltatást kérő otthonába
  • ahol ő készpénzzel vagy bankkártyával kifizeti a termékeket.

 

Fontos tudnivalók a PAPI-ról:

a szolgáltatás teljesen térítésmentes, a pécsi idősek csak a megvásárolt termékekért fizetnek

a bevásárlási szolgáltatást egy személynek heti két alkalommal tudják biztosítani

a PAPI elsősorban az egyedül élő pécsi időseket szolgálja, ezért azt kérik, hogy a 65 évnél idősebb, egyedül élő, Pécsett hozzátartozóval nem rendelkező polgárok vegyék igénybe.

A szolgáltatást az alábbi telefonszámokon kérhetik a pécsi idősek:

?+36-30-210-7650

?+36-30-447-5691

? +36-30-573-4084

? +36-30-573-1764

? +36-30-573-9488                                                                                                                                                                                                                                                                  Gölöncsér József