Mit javasol a hagyomány az immunrendszerünk megerősítésére?

Mint azt sokan tudják már a helyiek az egyesületünk ( Napüdvözlet Egészségmegőrző és Életmód Egyesület) fő tevékenysége a testi és mentális egészség természetes módszerekkel történő támogatása.

A járványhelyzetre tekintettel mi is felfüggesztettük a közös gyakorlásainkat, összejöveteleinket, de online felületen igyekszünk tartani a kapcsolatot és életmód, valamint önművelési tanácsokkal ellátni a gyakorlóinkat.

Úgy ítéljük meg, hogy a jelenlegi helyzetben szélesebb körben is érdeklődésre adhatnak okot a jóga, az ajurvéda, a népi gyógyászat egészségmegőrzésre vonatkozó tanításai, melyekkel a járványügyi szabályok és az orvosi utasítások betartása mellett aktivizálhatjuk a saját védekező rendszerünket. Szeretnék itt közzétenni ezekből néhányat.

A jógában nagy jelentősége van a légzőrendszerünk jókarban tartásának. Ezért rendszerint a reggeli toalettünkbe illeszkedően egy speciális kis kancsó (neti kancsó-rendelhető a netről) segítségével sós vízzel átöblítjük az orrjáratainkat. Az arány: egy kávéskanál tiszta só 2-3 dl vízhez. Ha nincs ilyen speciális készülékünk, megfelel a gyermekek számára kapható csőrös kispohár, vagy akár pumpás kisflakonból is átmoshatjuk az orr belső felületét. Érdemes a torkot is átgargarizálni ekkor, mert a kancsó hiányában az üregek kevésbé érintődnek. Speciális légzőtechnikával is tisztítjuk az orr, az arc és a homlok üregeit, így a kórokozók nem időzhetnek itt napokig. Szintén reggeli tisztító technika a nyelv lepedékének eltávolítása egy hajlékony réz pálcikával. Ennek hiányában megteszi az étkezésre használt kés hátoldala is, de a gyógyszertárakban tudtommal kaphatók már ilyen kaparó felülettel rendelkező fogkefék. A belek tisztítására reggel elsőként (kávé helyett, de legalábbis előtt) megiszunk egy nagy pohár meleg citromos vizet. Azon túl, hogy tisztít, vitaminforrás, működésre serkenti a bélrendszert és könnyebben megszabadulhatunk a salaktól.

A testünk, az abban keringő energiák élénkítésére DO-IN gyakorlatokat célszerű végezni. Kezdhetjük már akár az ágyban is. Alaposan összedörzsöljük a tenyereinket és a fejtől a lábujjakig átmasszírozzuk a testünket, élénkítve ezzel a keringést. A nyirokrendszert és a belső szerveket speciális pontok érintésével aktivizáljuk. Ezekről bővebben a facebook oldalunkon írok.  Madocsai Eszter (DO-IN mesterem) videó anyaga egy 45 perces gyakorlással lehet a segítségünkre, mely a youtube-on elérhető. Mivel kevesebbet mozgunk, mint általában a lábizmok karbantartására végezhetünk guggolásokat. A meridián torna – melyet szintén tanítunk, jelen esetben pedig neten találhatunk róla bőven demonstratív videókat – a szintén átütögetésekkel való élénkítés mellett napi 32 guggolást javasol. Az erős lábizmok a szív munkáját segítik azzal, hogy a elhasznált vér könnyebben visszajut a szívbe. Ha tehetjük menjünk ki a természetbe és sétáljunk nagyokat. Ebben nagyon szerencsések vagyunk, hiszen erdők, tavak vesznek körbe bennünket. A kutyáink is nagyon hálásak a sétákért. A D vitamin természetes módon történő begyűjtése történhet itt és a kertünkben is. Vessünk, ültessünk, kapirgáljunk. Most lesz időnk a kertészkedésre.

A reggeli toalett és az aktív mozgás után lássuk milyen táplálékokkal segíthetjük az immunrendszerünket. Változatos, sok vitamint tartalmazó legyen az étrendünk. Kínában tanultam, hogy az a jó étrend, amikor egy étkezésben legalább 28 féle alapanyag jelen van. Reggelizzünk gyakran Kolláth reggelit. A nevét viselő professzor azt javasolja, előző este áztassuk be vízbe a gabonapelyhet (zab, rozs, búza), mert az éjszaka beinduló erjedési folyamatok segítik az emésztőrendszert. Reggel adjunk hozzá friss gyümölcsöt, magvakat, tetszés szerint fűszereket (fahéj,csillagánizs, stb.) mézet, citromot, grapefruitot. Kis fantáziával, sok finomsággal változatossá tehetjük. Ha tartalmasabb reggelit fogyasztunk (szalonna, tojás) ezeket fűszerezzük a tavasz finomságaival, medvehagyma, újhagyma, torma. Legyen az asztalon fokhagyma, nyers cékla, gyömbér, erőspaprika, savanyú káposzta. A csírák is gazdagítják az étkezésünket és nagy energiabombák. Igyunk gyógyteákat. Ajánlatos most az oregánó, menta, citromfű, bodza, diólevél és a már szedhető friss csalán. A másik hatalmas energiabomba a zöldturmix. Ezt is a tavasz zöldjeivel, gyümölccsel nagyon változatosan készíthetjük el. Arra vigyázzunk, mindig frissen fogyasszuk és csak annyit készítsünk, amennyit azonnal meg tudunk inni, mert az üdeségtől igazán finom. A pitypang rágcsálva nagy segítség a májnak. Ha tehetjük, szaunázzunk. A Makár tanyán még lehet. Ha otthon van infraszaunánk az is nagyon jó. Legyünk bizakodóak, lássuk meg a jót a helyzet adta körülményekben. Legyünk segítőkészek. Vigyázzunk a személyes higiénére, de ne pánikoljunk. A jóga ősi iratai így határozzák meg a helyes hozzáállást: “Barátságosság a boldogokkal, együttérzés a boldogtalanokkal, öröm az erényességben és közömbösség a rosszal szemben”. Kerüljünk tehát minden negatív, nem építő megnyilatkozást. Tisztítsuk magunkat és a környezetünket fizikai szinten renddel, tisztasággal, éteri szinten pedig tiszta gondolatokkal, imákkal. Ha gyengébbnek érezzük magunkat van egy nagyon egyszerű  jógatechnikánk, ami azonnal élénkíti a szervezet védekező erőit. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a falhoz farolunk és a lábainkat feltesszük a falra. Ide másolom az egyik gyakorlónk megtapasztalását ezzel kapcsolatban.  Gyengélkedek, ma nem jövök, írta. Jobbulást, lábakat a falra így válaszoltam. Másnap ezt az sms-t kaptam: „ Ha nem velem történik, nem hiszem el. Háromszor tíz percig megcsináltam a ”lábakat a falra”. Szavam nincs arra, hogy mennyit segített. Az orrom szelel és sokkal jobban érzem magam” És végül egy speciálisan magyar népi módszer, melyet állítólagosan a spanyol nátha idején is eredményesen alkalmaztak hazánkban. Pálinka, erőspaprika és be a meleg ágyba jól kiizzadni. Mindenkinek jó egészséget, aktív, erős, győzni képes immunrendszert kívánok, bízva abban, hogy testben és lélekben is megerősödve, megújulva jövünk ki ebből a válságos helyzetből. Szőts Rózsa