Magyarország és az éghajlatváltozás

 

Sokat hallunk arról, hogy a Föld egészén milyen problémákat okoz az éghajlat megváltozása, a melegedés, például a gleccserek olvadása a hegyvidékeken, a tengervíz szintjének emelkedése Hollandiában, a szárazság és az ennek következtében kialakuló tűzvészek az Egyesült Államok középső vidékein, illetve Ausztráliában, de mit okoz nálunk, itthon mitől kell tartanunk leginkább?

Magyarország éghajlata eleve nagyon változatos, itt találkozik a nedves óceáni, a keleti száraz kontinentális és a déli mediterrán klímaöv. Emiatt nálunk az egymást követő években a globális melegedés nélkül is óriási a változatosság. Attól függően, hogy az előző három klímarendszer közül melyik hatása erősebb, vannak nedves, csapadékos időszakok, majd utána hosszan tartó száraz periódusok. Az sem mindegy, hogy melyik évszakunkon melyik égöv dominál.

A következő táblázat azt mutatja, hogy az egyes évszakokban melyik éghajlati öv uralkodása milyen időjárási jelleget erősít

  Nyár Tél
Óceáni jelleg Hűvös, csapadékos, gyakori frontátvonulások, szeles idő, 30 fok alatti maximumok Kissé enyhe, változékony, csapadékos, szeles, gyakori frontok, kisebb, de tartósabban megmaradó hóréteg
Mediterrán jelleg Forró, száraz, tartós kánikula, rendkívül sok napsütés Enyhe, csapadékos, gyakori ciklonok, átmeneti hóviharok, gyors olvadás
Kontinentális jelleg Meleg, száraz, elszórtan heves zivatarok Hideg, száraz, ködös, kevés, de tartós hóréteg

 

A helyzetet még bonyolítja, hogy a Kárpát-medencét körülvevő hegyek még ezen is módosítanak: a frontok útját megtörik, ciklonokat hoznak létre sok csapadékkal, vagy éppen kiszűrik a csapadékot. Télen eleinte megvédenek az érkező hidegtől vagy éppen a teknő-hatás miatt itt tartják nálunk a ködös-fagyos levegőt, és az érkező melegedés miatt ónos eső esik. Lecsökkentik a szél erősségét, vagy éppen felerősítik egyes helyeken a légáramlást. Az is sokszor előfordul, hogy nem egy, hanem két klímaöv vegyesen hat ránk vagy csak gyorsan cserélődik.

Ezek miatt ennyire bonyolult nekünk előrejelzést készíteni, vagy akár a globális felmelegedés hatását vizsgálni.

Lehet-e akkor bármit is mondani, hogy nálunk mi várható?

Pár dolgot érdemes vizsgálni: az egyik az éghajlati jellegek változékonysága: ha az egyik, főleg a mediterrán hatás tartósan fennáll, akkor ez már jelezheti, hogy módosult a klímánk. Ez a hosszú, forró, csapadékmentes nyarakban, enyhe, csapadékos telekben mutatkozik meg.
A másik a rendkívüli időjárási események számának változása: jégesők, tornádók, szélviharok gyakoriságának növekedése is mutathat a változás irányában.
Amire emiatt nálunk érdemes felkészülni, az a nyári csapadékhiány, az éghajlatváltozás leginkább ebben nyilvánul meg, így a mezőgazdaságban a mediterrán területeken alkalmazott módszereket érdemes átvenni: az öntözést és a szárazságtűrő fajok telepítését.

A napsütéses órák számának növekedésével az UV sugárzás is nő, ezért érdemes odafigyelni a napozásra, illetve a sok napsütést ki is lehet használni napkollektorok, napelemek telepítésére, amellyel megtermelt árammal légkondicionálók segítségével mérsékelhetjük lakásunkban a meleget.

De ha annyira nehéz megmondani, hogy van-e jelentős melegedés, miért érezzük úgy sokan, hogy egyre elviselhetetlenebb a hőség nyáron és teljesen eltűnt a hó télen?

Ennek van egy egyszerű életkori oka is. A mai 60 év körüli korosztály pont akkor volt gyerek és fiatal felnőtt, amikor a ’70-es, ’80-as években az óceáni jelleg volt tartósan domináns, így ők nagyon nem bírják a forróságot. Azokban az években nyáron alig volt 30 fok feletti hőmérséklet és kiegyenlített klíma uralkodott, télen több és tartósabb hóeséssel. Mi 40-esek a ’90-es évek rendkívül forró nyarain nőttünk fel, így ez sokunknak nem újdonság. Személy szerint én kifejezetten szeretem az ilyen időszakot. Valószínű a mai gyerekek is sokkal jobban alkalmazkodnak majd a meleghez. A legfontosabb szerintem az, hogy okos odafigyeléssel képesek legyünk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és mindenki próbálja a saját környezetterhelését minél jobban visszafogni energiatakarékossággal, a megújuló erőforrások minél hatékonyabb kihasználásával.

 

Mátyus Árpád