90 év 90 percben

2019 november 29. – én a Kodály Zoltán Gimnáziumban nagyszabású koncerttel ünnepelte 90. születésnapját a VBFZ. A zenekar 1929-ben alakult. Átélte a II. világháborút, az 956-os forradalmat, a rendszerváltást és a bányabezárását és a politikai változásokat. Az elmúlt 90 év alatt számos karnagy állt a zenekar élén, (lásd melléklet!) …….  Öt éve Vucseta László vette át a zenekar irányítását. Ezen idő alatt a zenekar számos új taggal gyarapodott, elsősorban fiatalokkal. Gimnazisták, egyetemisták és fiatal felnőttek csatlakoztak a zenekarhoz. A régi, kitartó hűséges idősebb zenészek és a fiatalok között remek együttműködés alakult ki, baráti, szinte családias hangulatban zajlanak a próbák.

A jubileumi hangversenyen szerettük volna megmutatni a zenekar múltját, a legkisebbek műsorával – reménybeli utánpótlásként – a jövőjét is. A koncert a Szent Mór Iskola „Rézangyalok” zenekarának műsorával kezdődött.  Az ifjú fúvósok mindegyike Vucseta László tanár úr növendéke, a legfiatalabb 7, a legidősebb 18 éves. Ez a csaknem 20 ifjú muzsikus vidám műsorral szórakoztatta – mintegy felvezetésként – a közönséget.  A zenekari hangzás tisztasága és a gyerekek biztos hangszeres tudása nagy meglepetést és örömet szerzett a hallgatóságnak.  Előadásuk méltó felvezetése volt a jubileumi hangversenynek.

Rövid átállás után a koncert az ünnepelt együttes műsorával folytatódott. Elsőként a Fel, bányász ifjak című vidám indulót játszotta a zenekar, majd Beethoven VII. szimfóniájának második tételével tisztelegtek a nemrégiben elhunyt kollégájuk Sárdi Zoltán emlékének.

A műsor táncos dallamokkal folytatódott. A közönség Bernstein: West Side Story című művének részleteit, Sosztakovics slágernek számító 2. keringőjét, és Brahms 5. Magyar táncát hallhatta a kitűnő zenészek előadásában.

Majd Berényi Zoltán képviselő úr köszöntötte a zenekart. Ezt követően a leghűségesebb, legodaadóbb zenész kollégák munkáját jutalmazták egy-egy oklevél, illetve emlékplakett átadásával.  A fiatalok közül Horváth Márk, Deák Bálint és Várdai Berta kitartó és szorgalmas munkáját köszönték meg, akik nemcsak a hagyományok ápolásában vesznek részt, hanem példát is mutatnak a fiatal generáció számára.

A törzstagok közül elismerést kapott ifj. Ruzsicsics Ferenc, aki 12 éve a zenekar tagja, Kruzsely László 37 éves zenekari munkájáért, Kengyel Ferenc 59 éves, Lovász József és Ámánn József  65 éves zenekari tagságáért és a bányász hagyományok ápolásáért.  Posztumusz elismerést kapott a nemrégiben elhunyt Sárdi Zoltán, 59 éves zenekari munkájáért. Köszönetet mondtak id. Ruzsicsics Ferencnek is, a Szent Borbála Egyesület vezetőjének, aki a VBFZ fő támogatója és önzetlen segítője. Oklevéllel és plakettel köszönték meg a zenekar karmesterének Vucseta Lászlónak munkáját is.

A műsor második részében is népszerű melódiák csendültek fel, többek közt Hradeczky: Swing Polkája,  a Shrek 2 című rajzfilm betétdalaiból álló válogatás, a Tiger rag, Michel Jackson nagy slágere a Thriller. Elhangzott egy énekes produkció is, a You make me feel like a natural woman címú dalt énekelte Vucseta Erika  a Vasai zenekar kíséretével.  Ezt követte egy vidám klezmer válogatás, majd zárásként Scotty Morris Go, Daddy –O című fergeteges hangulatú swing melódiája.

A mintegy 250 fős közönség vastapssal jutalmazta a zenekart és természetesen nem engedték el őket ráadás szám nélkül.  Megköszönve a tapsokat először a Jingle Bells rock című klasszikusnak számító karácsonyi slágert játszották, majd a   „Rézangyalokkal”  közösen a Rudolph the  red nosed reindeer című melódiával  kívántak a közönségnek áldott, szép ünnepeket.

A másfél órás nagy sikerű ünnepi koncert a Bányász himnusszal zárult.