Szent Borbála nap Vasason

dav

December 7-én 15 órától a korábbi évekhez hasonlóan a vasasi Bányászotthon dísztermében újból megrendezésre került a Szent Borbála, valamint az egykori bányászat tiszteletére megtartott ünnepi megemlékezés.

A díszterem ismét megtelt a volt bányász kollégákkal és a bányászat iránt érdeklődőkkel.

A rendezvény a Himnusz meghallgatásával vette kezdetét, melyet a Vasasi Bányász Fúvószenekar adott elő.

A megemlékezést Ruzsicsics Ferenc a Vasasi Szent Borbála Egyesület elnöke nyitotta meg és köszöntötte a fellépőket, meghívott vendégeket többek között Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselőt, Dr. Őri Lászlót a Megyei közgyűlés elnökét, Berényi Zoltánt a terület önkormányzati képviselőjét, a Nyugdíjas Bányász Szakszervezet, a Bányamanók, valamint az egyéb civil szervezetek képviselőit, a Vasasi Szent Borbála Egyesület tagjait, továbbá minden megjelent vendéget.

Mivel ez a nap Advent második vasárnapját megelőző szombat volt, ezért az elnök úr felkérte Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő urat, tiszteletbeli bányászt a Szent Borbála Park védnökét, hogy gyújtsa meg az Adventi Koszorú első és második gyertyáját.

Ezt követően Ruzsicsics Ferenc  a Vasasi Szent Borbála Egyesület elnöke az egyesületben végzett önkéntes munkájukért Elismerő Oklevélben részesítette Schiller István, Tóth József, Csölley Róbert, Patyi József, egyesületi tagokat, valamint Patyi Tamás segítőt, továbbá Elismerő Oklevelet és bányász korsót adott át Mócz Sándor, Kakas Ferenc, Kovács István (Colos), Mag József, Schiffler Károly, Fejes József, Orosz Ferenc egyesületi tagoknak.

Elismerő Oklevélben részesült még Verbőczi József bányaigazgató, Dr. Riedl István volt bányakapitány a Szent Borbála Park bányászati eszközeinek elhelyezésében nyújtott kiemelkedő támogatásáért, valamint Buckmann Attila a szálbon emlékmű felállításával kapcsolatos támogatásáért.

Külön elismerésben részesült és a Szent Borbála Egyesület tiszteletbeli bányásszá fogadta ifj. Lovász Gézát a Szálbon Emlékmű acélszerkezeteinek elkészítéséért.

A jutalmak átadása után Dr. Őri László úr mondott ünnepi beszédet, aki méltatta Szent Borbála emlékét és az Ő közösségét a bányászokat.

Dr Őri László ünnepi beszéde után Nikolausz Tamás: Könyörgés című saját versét adta elő.

Az oklevelek átadása, az ünnepi beszéd és a vers után színvonalas ünnepi műsor vette kezdetét.

Elsőként a Vasasi Bányász Fúvószenekar a tőlük megszokott magas színvonalú előadását hallhattuk.

Ezt követően a Swing Ladies együttes káprázatos előadását élvezhettük, akik a 1920-as, 30-as évek Amerikájának zenéjét elevenítették fel.

Végül a Bányászszív Dalcsapat műsora következett. A műsor elején a bemutatkozást követően Vörös János a dalcsapat tagja Nikolausz Tamás: Bányászsors című versét mondta el, majd felcsendültek a régebbi és újabb bányászdalok. Vörös János tolmácsolásában az előadás közben is hallhattunk egy verset melynek szerzője szintén Nikolausz Tamás címe: A mecseki szén.

Az ünnepi műsor záróakkordjaként a Vasasi Bányász Fúvószenekar zenei aláfestésével közösen elénekeltük a Bányász Himnuszt.

Az ünnepi műsort követően a Vasasi Szent Borbála Egyesület megvendégelte a jelenlévőket.

A kötetlen beszélgetés közben mindenki elfogyaszthatott néhány szendvicset, az elmaradhatatlan zsíros kenyeret hagymával, üdítőt, gyümölcsöt, szaloncukrot.

A korábbi évekhez hasonlóan ismét elmondhatjuk, hogy ez a délután is nagyon jó hangulatban telt.

Jó szerencsét!

Schiffler Károly

Vasasi Szent Borbála Egyesület