Emlékezésre olvasói levél

Berényi Zoltán Elnök Úr részére

Tisztelt Elnök Úr !
A Sok Hírünk Van 2011 márciusi számában K. W.K. által jegyzett cikkükre szeretnék reflektálni. Kérem szíves közreműködését észrevételem, véleményem közlése érdekében.

Tisztelt K. W. K. !
Engedje meg, – annak érdekében, hogy az olvasók más megközelitésből is megismerhessék a bányász múlt, a bányász hagyomány őrzését és ápolását – hogy elmondjam ezzel kapcsolatos véleményemet.
Nem voltam bányász, de 35 évet dolgoztam a Mecseki Szénbányáknál, a 35 év alatt az ország számos földalatti bányájában jártam, ezért nyugodt szívvel írom le, ezer szállal kötődöm azokhoz az emberekhez, akik ezt a nagy elhivatottságot kívánó szakma művelői voltak. Tiszteltem és tisztelem őket nehéz életükért, az egymásért érzett felelősségükért amelyet a bányamunka oltott beléjük. Tiszteltem és tisztelem nem csak az élőket, hanem a holtakat is, mindazokat akik a mecseki bányászkodás több, mint 200 éve alatt haltak hősi halált.
Tisztelettel nem csak én adózom, hanem az elődeim is, akik a szakszervezetnél dolgoztak.
Ön az írásában feledésről és arról ír, hogy “senkinek” nem jutott eszébe a méltó megemlékezés. Önnel ellentétben én azt állítom, hogy minden évben méltóképpen emlékezünk a templom falán elhelyezett márványtáblánál, és a bányászszobornál.
Minden évben – külön busszal – elmegyünk emlékezni Csertetőre a csendőrök által megölt ,bányászáldozatokra. 2006 dec. 4-e óta emlékezünk és koszorúzunk a Budai-állomásnál felállított Szt. Borbála szobornál.
A Vasasi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet csendes kegyeletadással, mécsesek gyújtásával nem csak az 1986 február 18-i tragédia áldozataira emlékezett, hanem mindazokra akik 1873-1986 között szenvedtek halálos balesetet.
A gyász néma fájdalmát, a soha nem pótolható hiányt átérezve a “Fejet hajtok előtted bányász” c. verset könnyes szemmel hallgatták a megemlékezők.
Mi ilyen csendes főhajtással emlékeztünk. Önt, kedves K. W. K. a 2011-es bányásznapi rendezvényeinkre szeretettel meghívom.
Tisztelettel kívánok :   Jó szerencsét !

Baumgartner Sándorné
szakszervezeti elnök