Április bolondja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Mindenki tudja: április elseje a bolondok napja, de vajon honnan ered a kifejezés, melyet a világ szinte minden részén megtartanak. Egyesek szerint az ókori tavaszünnepek maskarás-bolondozós színjátékaiban, mások szerint különféle középkori naptárrendezésekben, eseményekben kereshetjük a gyökereit. Valószínűleg mindegyik igaz. Volt idő, amikor eldurvultak és egyre féktelenebb formát öltöttek a bolondozások, ezért az egyház, mely a középkorban állami erővel rendelkezett, egyre több szabályt vezetett be az április elsejék miatt. Mára a szokások gyakorlata inkább egymás ugratására korlátozódik.

Az első hiteles, bolondos esemény egy 1538-as pénzügyi akcióhoz fűződik: az augsburgi országgyűlés április elsejében jelölte meg azt a napot, amikor a régi fizetőeszközt új, értékesebb érmékkel lehet lecserélni. A spekulánsok óriási összegeket fektettek be, ám ők is és az állam is rosszul számoltak. A pénzreform becsődölt, ráfizettek, nevetségessé, a nap bolondjává váltak.

Franciaországban IX. Károly király 1564-ben naptárreformot vezetett be: a régi szerint az év április 1-jén kezdődött, az új szerint pedig január 1-jén. A gondot az ajándékozási szokások rögzülése okozta, hiszen megszokták, hogy április 1-jén ajándékozzák meg egymást az új év alkalmával. A cserét sokan nem tudták megjegyezni, nem tudtak alkalmazkodni az új rendhez, így nevetségessé váltak. Ezután a hamis évkezdetet hamiskodással, bolondozással ünnepelték meg.

Magyarországon elsősorban a gyerekek váltak a nap kárvallottjaivá: őket például játékból megvesszőzték vagy boltba küldték olyasmikért, hogy „hozzál esernyőmagot, trombitahúrt, hegedűbillentyűt” – az eladó pedig kinevette őket. A beugrottakat aztán így csúfolták: „április bolondja, május szamara…!”

Svédországban 1962-ben egy tévéállomás emberei tréfálkoztak azzal, hogy az adást átváltják színesre. A nézőknek csak egy női harisnyát kellett a képernyőre húzni, amit több százezren meg is tettek. 8 évvel később, hogy bizonyítsák, mennyire „hagyománytisztelők”, éppen április 1-jén indították el a színes adást – immár harisnya nélkül.

Olykor komoly szervezetek, mint a NASA is, beszálltak az átverésekbe: 2005-ben a Víz a Marson! szalagcímet jelentette meg a honlapján. Aki ráklikkelt, rögtön meg is bizonyosodhatott az állítás igazságáról.

Szűcsné Erika