80 éves a Bányászotthonunk!

 

 

Március elején megdöbbenéssel olvastam a Facebookon, hogy egy meghívó nőnapi bálra invitálja a vasasiakat, méghozzá nem is akárhova, az óvoda dísztermébe.

 

Nos, közel 3 éve, amikor a falugyűlésen megállapodás született az óvodáért kampányolók és a szimpla vasasi lakosok és civil szervezetek között Bányászotthonunk felújítása ügyében, akkor az is megígértetett, hogy a kultúrház nagyterme (színpad nélkül ugyan), de funkcionálisan ugyanúgy betölti a korábbi szerepét, mint az eltelt 80 évben idáig.

Ez a valaha szebb napokat látott bányásztelepülés mindenét a bányászatnak köszönheti, de már alig maradt épület, ami még fennmaradt a régi időkből. És sajnos létszámunkban is egyre kevesebben vagyunk, akiknek közük volt hozzá, és még emlékszünk a régi időkre. Egyre kevesebb a bányász, az özvegy és a bányászgyerek vagy unoka, aki itt él. Jómagam, akinek a dédapját Németországból telepítették ide bányásznak, a nagyapám és az apám is itt köpte ki a tüdejét, szívügyemnek kell, hogy tekintsem, hogy ami még megmaradt az maradjon is meg az utókor számára. És az nem lehet az óvoda díszterme!

És ez vonatkozik a napi szóhasználatra is, a köztudatból nem engedhetjük ki azt, hogy ezt az épületet 1938-ban a DGT Bányászotthonnak építette a bányászfalu részére.

Éppen ezért, javaslatomra, a Vasasért Egyesület a Szent Borbála Egyesülettel közösen (az önkormányzat egyetértésével) a bányásznapi ünnepségek keretében méltó márványtáblát szeretne elhelyezni a Bányászotthon fennállásának 80. évfordulója alkalmából.

 

Ezek után tisztelettel és nyomatékosan felkérünk minden bennszülött és betelepült – de lakhelyét tisztelő – lakost, hogy ezt az épületet ne engedje senki szóban sem „díszteremmé” degradálni.

Mert a bányász hagyományőrzés valahol itt kezdődik… mert akkor nincs értelme semmiféle új park vagy emlékmű létrehozásának, ha a meglévőt nem védjük, mint ahogy a „bányamanózás” is felesleges bohóckodásnak tűnik, ha a felnövekvő nemzedék ezt a házat nem Bányászotthonként tiszteli és ismeri.

Mert ha előbb csak díszteremmé minősítik a Bányászotthonunkat, nagyon félő, hogy ha a jövőben az óvoda vezetője nem vasasi, és nem a Kabar igazgató bácsi unokája lesz (10-20 év múlva) az utódját már nem fogja érdekelni a nagyterem funkcionális használata sem!

Ezért célszerű lenne, – ha eddig még nem tették meg – hogy a többi óvodától eltérően, a vasasi óvodának a költségvetésében mindenkor írott formában biztosítsák a kultúrterem működtetésének (éjszakai báli ügyelet személyi költségei) honorálását. Ennek „kiharcolására” tisztelettel kérünk minden érintett vezetőt. (Önkormányzat, óvoda, civil szervezetek.)

 

Kisné Hering Irén

Jószerencsét Asszonyklub vezetője