Nemzeti Összetartozás fája Vasason

Nemzeti Összetartozás fája Vasason

2017. június 3-án a kora délutáni órákban megemlékezésre gyülekeztek az emberek Vasason, a római katolikus templom kertjében álló Trianon emlékmű körül. A Vasasi Szent Borbála egyesület szervezésében minden évben, e gyászos emlékezetű napon, egybegyűlnek az emberek az emlékmű körül, hogy megemlékezzenek a magyarság XX. századi holokausztjáról. A 15 órai harangzúgás elhaltával a Vasasi Bányász Fúvószenekar közreműködésével felhangzott a Himnusz. Ezt követően Ruzsicsics Ferenc úrnak, a Vasasi Szent Borbála egyesület elnökének és a rendezvény főszervezőjének köszöntőjét hallhatták a jelenlévők. A köszöntő után dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselőjének ünnepi beszédét hallhatták a megjelentek. Az államtitkár úr kiemelte; 2010 óta ez a nap az Összetartozás napja, és bár természetesen gyásznap is, inkább az összetartozást, a határokon átnyúló összefogást kell, hogy erősítse.

Az államtitkári gondolatokat követően ökumenikus megemlékezés következett. Kövesi Ferenc katolikus plébánost elfoglaltsága miatt munkatársa képviselte. Elmondta gondolatait a jelen lévő görög katolikus, református és unitárius lelkész. A lelkészi gondolatok után a Vasasi Általános Iskola tanulói adtak elő igen színvonalas műsort. A gyermekek után Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor úr lépett a mikrofonhoz és mondta el ünnepi beszédét. A beszédet követően a Berze Nagy János Népdalkar hölgykoszorújának gyönyörű éneke szállt az ég felé, oda, ahol e hazáért meghaltak tízezreinek lelke tekintett le a megemlékezők csoportjára. Az ének után dr. Hoppál Péter államtitkár úr és Albert Tibor úr Tusnádfürdő polgármestere közösen elültette az Összetartozás fáját. Szép gondolat volt a fa ültetése, és reméljük, hogy amint az elültetett fa növekedni és terebélyesedni fog, amint egyre inkább belegyökerezik a magyar, és Tusnádfürdőből hozott földbe, úgy fog terebélyesedni a két település kapcsolata, a két településen élők összetartozása is! A fa ültetését követően koszorúzásra került sor.

A koszorúzást követően a Vasai Bányász Fúvószenekar eljátszotta a Székely Himnuszt, majd azt követően a Szózatot. Mindenképpen meg kell emlékeznünk a vasasi általános iskola diákjairól, akik mint mindig, felemelő szép műsorukkal hozzájárultak a megemlékezés méltóságához, és köszönet a tanáraiknak a színvonalas felkészítésért. Köszönetünket fejezzük ki a Berze Nagy János Népdalkör hölgyeinek, akik gyönyörű énekeket adtak elő magas színvonalon. Köszönetünket fejezzük ki Ruzsicsics Ferenc úrnak, a Vasasi Szent Borbála Egyesület elnökének az Asztaltársaságunk meghívásáért, és a lehetőségért, hogy elhelyezhettük a megemlékezés és a kegyelet koszorúját. Valamint mindazoknak, akiknek a munkája, illetve közreműködése nélkül ez a szomorú, de mégis felemelő megemlékezés nem jöhetett volna létre.

Maráczy Tibor
Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság ügyvivője