10 éves a Csillag Mazsorett Egyesület

10 éves a Csillag Mazsorett Egyesület

A jubileum alkalmából interjúalanyom az egyesület vezetője, egyben a csoport művészeti vezetője: Kelemen Csilla.

– Mikor, hogyan alakult meg a csoport, kinek a kezdeményezésére?

Bicsérd községben alakult az egyesületünk 2006 őszén Bicsérdi Csillag Mazsorett Egyesület ként, az iskola és a település kérésére, és nem utolsó sorban szüleim támogatásával.
Fiatalon 18 évesen kezdtem el a gyerekekkel foglalkozni, mivel a botforgatás alapjait volt tánctanáromtól Tandiné Mosgai Andreától kisiskolás korom óta tanulhattam, így gondoltam nem lesz nagy feladat. Egészen 2007-es évig, míg a koreográfiák kitalálása mellett, a tudást meg is kellett tanítani a gyermekeknek, ezért 2008-ban sikeres mazsorett oktatói vizsgát szereztem, mellyel a siker kulcsát tudhattam magaménak.

– Hányan kezdték, és hányan vannak most?

2006 ban a már működő pom-pom csoport mellett indult el a mazsorett oktatás. Első nekifutásra 14 kis-nagylány jelentkezett, de hamar elértük a 25 főt.

Jelenleg pedig 4 korcsoportban dolgozunk 28 fővel:
– ovis
– alsó tagozat
– felső tagozat
– felnőtt csoport
Sajnos az évek múlásával az élet úgy hozta, hogy szeretett falumat, Bicsérdet el kellett hagynom, így az egyetemi éveim alatt Vasasra költöztünk és búcsút vettem az ott kialakult kis csoportomtól, hisz a távolság és a munka mellett nem tudtam vállalni. Mondhatom életem egyik legnehezebb döntése volt, hisz nem hiszem, hogy sokan elmondhatják, hogy a 2000-es évek közepén 3 év elteltével közel 25 arany, ezüst és bronzminősítést és koreográfusi díjat szerez magának. A mai napig büszkélkedem mindenkinek az akkori csoportjaimról.
2010 től tanítok vasason, és nagyon szép emlékeket jutnak eszembe, ha visszagondolok az elmúlt 6 évre.

– Hol, és milyen gyakran gyakorolnak, készülnek a bemutatókra, versenyekre?

A csoportoknak heti kétszer másfél órás próbát tartok, hétköznaponként a vasasi iskola tornatermében, hétvégén pedig a Berze N.J. Művelődési házban. Nagy segítséget nyújt a termek ingyenes használata, itt had ragadjam meg a szót és köszönetet mondok a magam és a gyerekek nevében igazgató úrnak, Zámbó Györgynek és a Vasasért Egyesület elnökének Berényi Zoltánnak.
Vannak természetesen extra próbák, edzések is fontos bemutatók, versenyek előtt.

-Milyen versenyeken vettek-vesznek részt, milyen eredményekkel?

A gyermekek tudásának fejlődését egy-egy verseny alkalmával tudjuk szakmai zsűri előtt bemutatni, ezt próbáljuk évente két-három alkalommal összehozni.
Sajnos egy kívülálló el sem tudja képzelni, mekkora anyagi háttér szükséges egy versenyen való részvételhez.
Szerencsére a pécsi önkormányzat, a szülők nagy segítségünkre vannak. Az elmúlt három évben a tavaszi versenyeinket jótékonysági bálok bevételéből tudtuk megszervezni.

2016-os évben Siófokon és Budapesten voltunk nemzetközi és országos versenyen. A tavaszi verseny során 13 nevezett versenyszámunkból 10 dobogós helyezést szereztünk, majd nem rég december elején, a Mikulás Kupán 8 versenyszámunkkal 9 helyezést értünk el. Álmomban sem gondoltam, hogy karácsony előtt a gyerekektől ilyesféle ajándékot kapok. Minden kislány 120% ot teljesített.
Míg a tavaszi versenyen a boldogságtól sírtam a kis alsó tagozatos lányaim I. helyezésért, addig az év végén a junior és felnőtt lányokért potyogtattam a könnyeim, és Edina nénivel izgultunk az új közös cadett csoportunkért. A junior kislányok az I helyezésük mellett bajnoki kupát szereztek, a nagylányok pedig csoportban és a juniorokkal formációban is I helyezést értek el.
Minden eredményünkre büszke vagyok, de mégis a gyerekekre vagyok a legbüszkébb.
Tudják, ha bármi gondjuk-bajuk van, hozzám fordulhatnak bizalommal, és segítek nekik, anyáskodok felettük.

-Mi a legjobb történet, amit szeretne elmesélni a csoportról?

Történetek, élmények mindig vannak. Az évek során, számos helyen jártunk, a fellépések versenyek alkalmával rengeteg élményben volt/van részünk.
Ilyen legyen az öltöző hiánykor a buszban öltözés, vagy akár mosdóban,
Mégis két kis történet:
2007-ben a lányokkal életük első komoly országos versenyén vettünk részt Zánkán, a Balaton parton.
Minden sikeresen zajlott, az okleveleket átvettük a nap végén, indulás haza fele.
Pompon tartó zsákunkért visszafutva tényleg utazhattunk haza. Másnap nekiálltam kipakolni a ruhazsákokat, majd a pompon zsákot, melyben nagy meglepetés várt. Egy kis sikló kígyó fészkelte be magát a táskába. Mai napig jókat mosolygunk rajta.

-A 2016-os évből egy mondat, ami számomra felejthetetlen lesz örökké, mikor egy fellépés végeztével hazafele indultunk és a junior lányok elkezdtek egymás között sugdolózni, mire rájuk szóltunk: Társaságban nem illik sugdolózni
Csak egy halk válasz érkezett egyik oszlopos tagunktól:
-Mi nem társaság vagyunk, hanem egyesület.

-Mik a terveik?
2017-es terveink között elsősorban az anyagi háttér megteremtése a legfontosabb a versenyekre való eljutásig, a gyerekek tovább képzése bottechnikai téren, de a legfontosabb az első negyedévben a csoportok részére a formaruhákhoz való csizmák megvétele, mely jelenleg a legnagyobb anyagi kiadást jelenti számunkra a 28 kislánynak 450.000 forintot.

Egy mondat erejéig még a 2016-os évben nyújtott támogatását szeretnénk megköszönni: BelCat Bt-nek, Gradwohl családnak, Vasasi Patikának és Huba Csaba részönkormányzati képviselőnek
Taar Ilona