Templomfelújítás

A Pécs-Vasasi templom életveszélyes állapotban volt már: néhány évvel ezelőtt a hívek és a helyi lakosok által összegyűjtött 2.080.000 forintból statikailag megerősítették ugyan a tornyot,  felújították a belső lépcsőszerkezetet, egyéni felajánlásból új zsaluk készültek a toronyra, de mára elengedhetetlenné vált a sisak cseréje. Az ideiglenes toronysisak 1,5 millió forintba került.

Kövesi Ferenc plébános tíz évvel ezelőtt vette észre, hogy a templom statikailag igen rossz állapotban van, különösen a torony és a kórus alatti rész. „Három-négy éve ki kellett cserélni egy tartógerendát a kórusnál, mert az majdnem leszakadt. Ekkor kezdtünk el jobban kutakodni, hogy mit kell még megerősíteni. A torony statikai problémáit akkor az egyházmegye és a vasasi hívek segítségével tudtuk megoldani, de öt-hat éve a toronysisak is kezdett tönkremenni.” – mondta el a plébános.

2013-ban, a kidőlést megelőzendő, 600 ezer forintból erősítették meg a tornyot, de már akkor látszott, hogy a sisakot hamarosan ki kell cserélni, mert a palatető megbomlott és a tartógerendák egy része elkorhadt.

Puppi Natasa, a Pécsi Egyházmegye építésze hozzátette:

„Sajnos városi épületekre nem nagyon voltak pályázati lehetőségek, a palák viszont továbbra is hullottak róla, ezért muszáj volt valamit tenni. Ezért határoztunk úgy, hogy a mostani, nagyon rossz – mondhatni életveszélyes – állapotban lévő sisakot leemeltetjük, és helyette ideiglenes sisakot teszünk föl.”

Az ideiglenes sisak 1,5 millió forintba került. A vasasiak 300 ezer forintot gyűjtöttek össze, a költségek többi részét a Pécsi Egyházmegye állta. A cél, hogy minél hamarabb végleges toronysisak kerülhessen a Pécs-Vasasi Munkás Szent József templom tetejére.

Forrás: www.pecsinapilap.hu