Hírek a NAPÜDVÖZLET Egészségmegőrző Egyesület háza tájáról!

Családi napközi: kisgyermek-paradicsom kezdte meg működését április nyolcadikán az egyesületi székház jobb oldali szárnyában. A felújított, jól felszerelt és barátságosan berendezett napközi 20 hetestől 4 éves korig várja a kicsiket.

 

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Komposzt: Kedves Lakótársainkat arra kérjük, hogy az összegyűjtött és elszállításra ítélt zöldhulladékukat adják nekünk (ha tehetik hozzák el a Bethlen G.u.8.számhoz/volt gyógyszertár) hogy abból komposztot állítsunk elő a közösségi kertünk táplálásához! A lenyírt fűből, gazból szinte azonnali kiváló táplálék lesz a növényeknek. Cserébe a kertünkben termő zöldségekből, gyümölcsökből szívesen megkínáljuk!

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Tartás és légzésjavítójavító torna indul május 17-től, mely során a gerinc izmainak megerősítésével, a helyes tartás megtanulásával sok mozgásszervi problémát megelőzhetünk. Nem megeröltető gyakorlatokkal javítjuk testünk rugalmasságát, hajlékonyságát. Elsajátítjuk a tökéletes légzés technikáját, melynek eredménye a harmonikus kedélyállapot, nyugodt, békés életminőség. Helyszín az egyesület székháza Vasas, Bethlen G.u.8., időpont: péntekenként 17,30 –tól 18,30-ig. A csoport indításához a jelentkezést a 06/30/603-6507-es telefonszámon várjuk.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Jóga: helyszíne ismét az egyesületi székház (Bethlen G.u.8.) időpontjai:kedd 17,30-19,00 péntek:18,30-20,00 óráig.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Önismereti és meditációs klub: kétheti rendszerességgel várjuk az érdeklődőket szombat délutánokon. Legközelebbi időpont május 4. délután 3 óra, majd ezt követően rendszerint két hét múlva folytatás.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Természetes növényvédelem:levéltetvek ellen legjobb védekezés a csalánpermeterés( 10kg friss csalánt egy napra beáztatunk 50l esővízbe). Kártevő rovarokra kifőtt, kihült burgonyalé. Az őszibarackot megtámadó levélfodrosodás ellen a zsurlótea (gombás fertőzések kivédésére is alkalmas), de a tejes víz is jó egy-egy arányban. A cseresznyelegyet peterakás idején (virágzás után 3 héttel) fehérüröm teával távolíthatjuk el. Légykártól a hagymát sárgarépa sor beiktatásával óvhatjuk meg. A drótférgek félbevágott burgonya kihelyezésével gyűjthetők össze. A lisztharmatra érzékeny növények védője a mellé ültetett fokhagyma, az uborka testőre a bazsalikom. A bab társa lehet a zeller, saláta, retek, petrezselyem, a kapor, a karfiol és a cékla, de nem szereti a hagymát, édesköményt, borsót. A paprika kedvence a zeller és bazsalikom, de rosszul tűri a burgonya közelségét. A sárgarépa csak a káposzta a cékla és a paprika közelségét nem szereti minden mással szívesen szomszédoskodik. A káposzta mellé jó ültetni salátát, rebarbarát. A paradicsom mellé kifejezetten jó a hagyma, de kedveli a babot, karalábét, retket, kukoricát.

..-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.–.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Önkénteseket várunk: kertünkben a ház körül, a veteményesben munkát tudunk adni azoknak a közmunkaprogramba be nem kerülteknek is, akik az önkéntes munka igazolásával jogosulttá válnak a bérpótló juttatásra.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Túra: Áprilisi túránkon a Mecsek nyugati részén barangoltunk. Medvehagymát gyűjtöttünk télire és csatlakozva egy országos kezdeményezéshez a Pálos kolostor romjainál közös meditációban vettünk részt a magyarság tudatossági szintjének emeléséért fohászkodva. A legközelebbi túránkon a Réka völgybe látogatunk a Keleti-Mecsekbe 2013.05. 26-án. Figyelje a felhívásunkat aki csatlakozni szeretne a blogoldalunkon.

 

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-..-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Régi magyar, ellenálló gyümölcsfák költöztek az egyesületi házunk kertjébe, melyeket Göcsejből, Pórszombatról hoztunk Kovács Gyula génbankjából. A fákat nem kell metszeni, permetezni, hosszú életűek, ellenállóak és gyermekkorunk ízvilágát hozzák vissza. Kovács Gyula zalai erdész, aki évtizedek óta tartó gyűjtőmunkával menti és szaporítja a magyar ősi gyümölcsfajtákat. Áldozatos munkáját ma már a „Tündérkert” hálózat segíti, melynek keretében a helyi lokálpatrióta közösségek élőhelyüktől oltásra küldik a megmenteni kívánt fajtákat, majd visszakapva elültetik és gondozzák azokat.

 

Programjaink nyíltak. Ingyenesek, vagy minimális költségigényűek. Várjuk szeretettel mindazokat a rendezvényeinkre, tagjaink sorába, akik egy élhetőbb, szebb világot vágynak és ezért tenni is kívánnak önmagukon való munkálkodással, tiszta, szeretetteljes gondolkodással, egymást kölcsönösen tisztelve az önérdek nélküli összefogás és cselekvés erejével .

Elérhetőségünk: Napüdvözlet Egyesület Vasas, Bethlen G.u.8. tel:06/30/603-6507 napudvozlet.blog.hu

 Szőts Rózsa,