Laser zenekar

A Laser

A ’70-es években Vasason pezsgő zenei élet volt, szinte minden hétvégén szerveztek bálokat, megtörtént, hogy a Bányászban, a Kodályban, a Kossuthban, sőt még a Csárdában is szólt a zene ugyanazon a napon, és mindenhol sokan voltak, de a Bányászban mindig telt ház volt. Ez időszak legkiválóbb zenekara a Bányászban játszó Laser együttes volt, akinek vezetőjét, Bérczes Lászlót kérdezem vasasi emlékeiről.

– Mikor alakult meg a Laser együttes?

– 1974 novemberében feloszlott korábbi zenekarom, a Savages. Ezután kb. három hónapig nem játszottam sehol. 1975. február elején megkeresett Burján Sanyi és Kónyi Józsi, hogy lenne egy buli, de nincs basszusgitárosuk. Elvállaltam, aztán együtt maradtunk. Valamilyen ismeretség folytán elkezdtünk rendszeresen játszani a Vasasi Csárdában. Rövid időn belül áthívtak egy másik zenekarba, amelyik a Bányász Művelődési Házban játszott, de a korábbi tagok életébe beleszólt a katonaság. Hát ez volt a Laser, amely már korábban működött. Azt tudom, hogy akkor Temesi Gabi, Duga Feri és én voltunk, de hogy ki volt a szólógitáros, arra már nem emlékszem, azt tudom, hogy ő is bevonult Duga Ferivel együtt, tehát kellett egy szólógitáros és egy dobos. Ekkor szóltam a két „elhagyott” fiúnak, Burján Sanyinak és Kónyi Józsinak, hogy jöjjenek át hozzánk. Ez még ’75-ben volt. Ezután kezdett kialakulni az állandó törzsközönség, amely természetesen túlnyomórészt vasasiakból állt, de a környék településeiről és Pécsről is nagyon sokan jöttek. Nagyon jó bulik voltak vasárnaponként, ennek híre ment, mondhatni családias volt a hangulat, a lányok a büfében kapható sör mellé még zsíros kenyeret is árultak hagymával, amit saját maguk készítettek.

– Milyen hangszerek és erősítők, effektek voltak?

– Az erősítők, hangszerek mind saját tulajdonúak voltak, különleges effektek és automatika nélkül igazi élő zenét játszottunk, az akkor divatos, lehetőleg naprakész slágerekből.

– Voltak-e saját számaitok, illetve melyik számok voltak a közönség kedvencei?

– Saját szerzeményeink nem voltak, ismert együttesek és előadók jobb számait tanultuk meg (Slade, Janis Joplin, Beatles, Smokie, Dee Purple, Christie), de lehetetlen mindet felsorolni.

– Végül kik lettek a Laser tagjai?

– Időközben különböző okok miatt változtak a zenekari tagok is, volt, aki leszerelt és visszajött, volt, aki elment másik bandába. Felsorolnám, akire emlékszem, akikkel kb. 1978-ig együtt játszottam Vasason. Tóth (Kréta) Józsi, Duga (Stupli) Feri, Zsalakó Pista, Duga Gabi, Temesi Gabi, Horváth (Güzü) Kálmán, Tiszai Feri, Burján Sanyi, Kónyi Józsi, Balogh Dezső.

– Hányszor próbáltatok?

– A vasárnapi bulikra komolyan készültünk, hetente két zenekari próba volt, és minden héten 2-3 új számot tanultunk. Pécsről jártunk ki Vasasra a „zaporjoskával” , akkor még olcsó volt a benzin.

– Meddig volt együtt a zenekar?

– Jött egy olyan időszak, amikor elkezdődött az egyszemélyes diszkóőrület, ami sajnos a nagyobb létszámú, élő zenét játszó zenekarok „halálát” okozta, mert a művelődési házak könnyebben kifizették a diszkóst, és időközben a Bányászban is üzemeltetőváltás történt. Az új üzemeltető nem volt pozitív a vasárnapi bulik vonatkozásában, így három év után búcsút kellett venni Vasastól és a rajongóktól. Aki még emlékszik az utolsó bulira (1978), amikor még asztalon is táncoltak, arra is emlékszik, hogy a belépő egy fénykép volt, amin az aláírásunk is rajta volt. Biztos vannak, akik megőrizték ezt az „ereklyét”, és szívesen gondolnak arra az időszakra. Nekem egy életre szóló élmény volt.

– Szerinted azt a hangulatot vagy érzést, ami a hatvanas-hetvenes évek bulijaira volt jellemző, lehet-e manapság reprodukálni, szeretsz még zenélni?

– Az akkori hangulatot, érzéseket sajnos ma már nem lehet visszahozni, részint korunk miatt, az akkori felszabadult, fiatalos lendület hiányában, valamint a rendszeres szinte állandó együttlét – zenekar és közönség között – ma már nem megvalósíthatósága miatt. Azonkívül a zenekar volt tagjai is „szanaszét” vannak, van, akinek azóta hangszer sem volt a kezében, van, aki már külföldön él, és sajnos olyanok is vannak, akik már elhunytak. Azt az időt visszahozni nem lehet. Rövid visszaemlékezésemet befejezve, én ma is aktívan zenélek. Jelenleg a harkányi Szigeti halászcsárdában (Szúnyog csárdában), napi rendszerességgel, és még mindig nagyon szeretem és élvezem a ZENÉT.

2012. május 15.

Bérczes László ex-Laser-tag

Bocz József

[hana-flv-player
    video="https://shvonline.kobeko.hu/wp-content/plugins/hana-flv-player/laser1.flv"
    width="400"
    height="320"
    description=""
    clickurl="https://shvonline.kobeko.hu"
    clicktarget="_blank"
    player="4"
    autoplay="false"
    loop="false"
    autorewind="true"
    splashimage="https://shvonline.kobeko.hu/wp-content/plugins/hana-flv-player/laserzenekar.jpg"
/]
[hana-flv-player
    video="https://shvonline.kobeko.hu/wp-content/plugins/hana-flv-player/laser2.flv"
    width="400"
    height="320"
    description=""
    clickurl="https://shvonline.kobeko.hu"
    clicktarget="_blank"
    player="4"
    autoplay="false"
    loop="false"
    autorewind="true"
    splashimage="https://shvonline.kobeko.hu/wp-content/plugins/hana-flv-player/laserzenekar.jpg"
/]
[hana-flv-player
    video="https://shvonline.kobeko.hu/wp-content/plugins/hana-flv-player/laser3.flv"
    width="400"
    height="320"
    description=""
    clickurl="https://shvonline.kobeko.hu"
    clicktarget="_blank"
    player="4"
    autoplay="false"
    loop="false"
    autorewind="true"
    splashimage="https://shvonline.kobeko.hu/wp-content/plugins/hana-flv-player/laserzenekar.jpg"
/]