Mural falavatás

„Nekem a muralfestmények jelentik Pécset”

Egyre több helyen színesítik Pécs és peremkerületeinek szürke falait. A képek nem csak esztétikai szempontokat szolgálnak; egy dél-amerikai közösségfejlesztő módszer végeredményei. Május 26-án és június 8-án, ünnepélyes keretek között avatták fel a 9. és a 10. gigantikus falfestményt, mely összesen 130 m2.

A Nicaraguai Mural Painting (falfestés) a közösségi művészet egy Dél-és Közép Amerikában alkalmazott formája, amit komplex közösségfejlesztő módszerré fejlesztettek és ma már Magyarországon is használnak nagy sikerrel, fiatalok nem formális nevelésére.
Magyarországon három éve kezdte el a munkát a Mural Morál Csoport, ezen belül pedig az Egy Hajóban Alapítvány. A Pécs-somogyi Általános Iskola tanulói már a kezdetektől, 2007. óta rendszeresen részt vesznek ezeknek a falfestményeknek az előkészítő munkáiban és az elkészítésében egyaránt. Jelenleg 6 „mural műhely” működik Pécsett, közel 72 fiatallal, a város más általános iskoláiba is eljuttatva a módszert. A résztvevő Pécs-somogyi tanulók a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem témakörét, a Pécs-vasasiak, a művészetek útján megtapasztalható esélyegyenlőség témáját dolgozták fel közel 9 hónapon keresztül, drámapedagógiai, zenei és vizuális művészeti foglalkozások keretében. A program végén a műhelyekből jövő gyerekekből választották ki azokat a fiatalokat, akik 5-5 napon keresztül elkészítették a fenti témakörhöz kapcsolódó, szimbólumokból álló szalagképet.
Ezek az igen színes alkotások a Kodály Zoltán Művelődési Ház (9.) és a Vasasi Általános Iskola (10.) tornatermének külső falát díszítik, és a végeredményt nemcsak a 30 fő alkotó fiatal, de más ott tanuló gyermekek és a helyi közösség is láthatóan nagy örömmel fogadták.
„Nekem ezek a falak jelentik a várost. Ahogy elképzelem őket, megelevenedik előttem Pécs” – mondta egy résztvevő fiú arról, hogy mit jelentenek neki ezek a képek.
A fenti program megvalósulásának támogatói: a Norvég Civil Támogatási Alap, az Ökotárs, az Autónómia, és az Új Európa Alapítvány.

Dr. Tímárné Réti Tímea – szakmai vezető
Egy Hajóban Alapítvány