HOL VOLT, HOL NEM VOLT…

A BIOKOM bábáskodása mellett május elején átadták az egykori Vidámpark területén lévő MESEERDŐ elnevezésű fejlesztést – hivatalos nevén tematikus ösvényt –, mely a Dömör király c. mesére épül. Nem véletlenül, hiszen a helynek máig Dömörkapu a neve.

A 12 állomáson a mese egyes részei mellett a város egyéb mondavilágát is meg lehet ismerni. Az állomásokat a felső – „repülőhöz” vezető – út mellett alakítottuk ki, táblarendszer formájában, QR kódos hanganyaggal. A mese mellett egyéb látványosság is várja a látogatókat, mely közül legnépszerűbb talán az óriás, ami egy 15 m hosszú, fából készült szobrot takar. Személyes kedvencem a gyükési megálló, ahol a park területén található elszáradt és kidőlt fákat halmoztuk fel, utalva az állomás néveredetére (kidöntött fák „gyükerei”).

A fejlesztés aztán kapott hideget-meleget, ahogy az lenni szokott – a stílusra inkább nem térnék ki. Sokan azt sérelmezték, miért nem a beígért aqua-park épült fel. Vagy miért nem egy új vidámpark? Volt, aki a sátoraljaújhelyi függőhíddal vont párhuzamot. A Misinát összekötni a Jakab-heggyel – az lenne ám a jó móka!

A projekt költségvetése egyébként 30 millió Ft volt, melyhez a BIOKOM még közel ekkora értékű saját munkával járult hozzá. Ez az összeg lehet sok, lehet kevés, még reális is, attól függ, honnan, és ki nézi. Ha ezt az összeget a sátoraljaújhelyi csekély 4 milliárd forintot felemésztő függőhídhoz mérjük, akkor valóban mosolyogni való. Ha egy 60 millió Ft-os fák nélküli lombkorona sétányhoz, vagy egy 80 cm-es kilátóhoz viszonyítjuk, akkor…, nos, akkor?

Aqua-park ide, függőhíd oda, a megnyitó rengeteg érdeklődőt vonzott. A mesekönyvet a helyszínen dedikáltam. Közel másfélóra után dobtam be a törülközőt, mivel a sor csak nem akart fogyni. A folyamatos irkálástól még délután is zsibbadt a kezem. 

Reméljük, a park a megnyitót követően is népszerű lesz. Már kibontakozóban van az ötlet, mit lehetne kezdeni az alsó –„elvarázsolt kastély” melletti – úttal. A visszajelzések mindenképpen pozitívak, bár bábszínház-rendező barátom szerint ne legyek túl eltelve magamtól, mivel a hely atmoszférája már eredetileg is olyan, hogy lehetetlen volt elrontani a munkát.

Hiába: a barát, az barát, még ha igaza is van.

 CsL