Téli gyógynövény patika

A teljesség igénye nélkül

A hideg évszak beköszöntével a meghűléses, torokfájós, köhögős epizódok válnak gyakorivá. Előkerülhetnek a tavasz üvegbe zárt kincsei, az immunerősítő gyógynövények és készítmények.

Igen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik a fekete ribizli, a homoktövis, a fenyőrügy készítmények, kökény. Ajánlott a téli időszakban rendszeres szedése, D vitaminnal kombinálva.

Az immunrendszer erősítésére az egynyári üröm, a kasvirág, a csipkebogyó, a hársfa alkalmas.

Meghűléses panaszaink enyhíti a bodza, miközben gyógyítja a torok gondjait is.

Torokfájás esetén segít a fenyőrügy szirup (melyet, ha mézzel készítettünk, a méz gyógyító hatásai is érvényesülnek),  a zsálya, köhögéses panaszoknál az ibolya, a bodorrózsa, a kakukkfű, a lándzsás útifű, vagy ennek szirup változata.

Hatásos gyógymód a lábak esténkénti sós vízbe áztatása, vagy sós ülőfürdő vétele, mely méregteleníti a terhelt szervezetet. Orrunkat is hasznos átmosni sós vízzel, száj –torok gargalizálásra, légúti inhalálásra illóolajokkal vagy teafüvekkel is kiválóan alkalmas.

Minden esetben érdemes és ajánlott a szervezet jelzéseit komolyan venni, az általa előírt „kényszerpihenőt” megtartani és kicsit kivonni magunkat a forgalomból a gyógyulásig.

A házipatika összeállításánál természetesen figyelembe kell venni az esetleges allergiákat, a szedett gyógyszereket, és kikérni orvos és természetgyógyász tanácsát.

Jó egészséget kívánunk! 

Napüdvözlet Egyesület

Imhoffné Szalma Éva természetgyógyász