MÁRÉ-VÁR

 

Nagyanyám magyaregregyi származása révén a 60-as évek elején nekem a Jancsi és Juliska mellett az első mesém a Máré-vár regéje volt. Édesapám, mint a kárászi erdészet könyvelője felelt a vár felújításáért, így első osztályos tanulóként végig követhettem a renoválás 1968-as végső fázisát, amikor esténként felmentem vele ellenőrizni a munkafolyamatot. Mikor a 80-as években én is az erdészethez kerültem, hosszú évekig nem volt olyan hét, hogy ne lettem volna a falai között. A Keleti-Mecsek TOURINFORM iroda vezetőjeként 1997-ben készítettem róla az első kiadványomat, s azóta még jó néhányat. A 2000-es évek elején két éven át szerveztem a Máré-vári Vígasságok rendezvénysorozatot, s jó néhány TV felvételt vezényeltem le. 2015-ben mesekönyvet írtam róla. Aztán civilként a létesítmény bezárását követően a kollégáimmal vállvetve minden követ megmozgattunk, hogy újra kinyissa kapuit.

Ennyi előzmény után nem csoda, hogy hatalmas lendülettel vetettem bele magam a vár felújítását célzó pályázat tervezésébe, melyet még 2017-ben a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület kezdeményezett.

A pályázat helyszínét kettéosztottuk: a vár alsó része a történelemé, a felső szint a legendáriumé lett. Az alsó szintnek a kivitelezője az a pécsi PAZIRIK Kft. volt, amely számos hazai vár elméleti rekonstrukcióját is elvégezte, többek között Hollókőét, Szigligetét… Így a fő látványelem a korabeli Máré-várról készült 3D-s kisfilm lett, s persze a vár makettje. A filmet nézve visszaröppenhetünk elmúlt századok rég elfeledett korába, jobb, mint egy reinkarnációs utazás. S azt is megtudhatjuk, mi köze Gárdonyi Gézának – jobban mondva az Egri csillagoknak – a vár közelében eredő Gergely-Éva forráshoz.

A felső szinten kapott helyet a KELET-MECSEKI LEGENDÁRIUM. Mivel a környéken jó néhány várrom is fellelhető – ahol a valódi helyszínen néhány kődarabnál több látnivaló nem akad –, úgy gondoltuk, hogy ezeket a romokat – jobban mondva a hozzájuk tartozó legendákat – behozzuk a vár falain belülre. Így kapott helyet a mecseknádasdi Réka-vár Skóciai Szent Margit történetével és Réka mondájával, illetve a pécsváradi Kószavár a hozzákapcsolódó mesével. Ha valaki mégis olthatatlan vágyat érez, hogy ellátogasson az eredeti helyszínekre, GPS koordinátákkal ellátott térképet kap, mellyel még a Miklósvárat is fellelheti. Az egykori lovagteremben fölénk tornyosulnak a Mecsek óriásai, s 3 db varázsszekrényben a térség meséi kelnek életre: Kalán Miska, a bölcs remete, a hegyháti garabonciás, a völgységi Mit-mit-ke, a szászi vár hősei… A bányászatot imitáló Kobold-tanyán szabad kicsit borzongani, hogy a vár tövében megbúvó háromfejű gonosz sárkányról már ne is beszéljünk, amely Baráth Gábor használt gumiabroncsokból készült munkája. …

Ha valaki szeretné a történelmet összekötni a mondavilággal, s még az erdőben is csatangolni egyet, irány a Máré-vár! (Nyitás 2021. május.) A bányán keresztül mindössze 21 perc autóval, jó néhányszor kipróbáltam.

CsL