Hivatalosan is felavattuk a Vasasi Füstölőt

Amikor majdnem két évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy az elhanyagolt vasasi füstölőt a 100. születésnapján fogjuk ünnepélyesen felavatni az épület még düledezett, életveszélyes volt. Még nem volt pénz, megnyert pályázat, tervrajz, csak néhány lelkes és elszánt ember, akik hitték, hogy az épületbe újra élet költözhet. Aztán folyamatosan beindult a dolog, a részletekről mindig beszámoltuk az újságban.  Ha nincs is teljesen készen – a vírushelyzet minket is hátráltatott – de látogatható, lehet programokat szervezni, kiállításokat rendezni. Az avató előtt néhány nappal az áram is be lett vezetve.

Az átadó ünnepségen Bognár Szilvia, Pécs város alpolgármestere vágta át a nemzeti színű szalagot Tóth Ádámmal. Szilvia megható beszéde mellett még Bánki Károly, és Tóth Ádám beszélt, és Vörös János kellemes hangját hallhattuk két ideillő vers erejéig.  A Hrubi család tiszteletére és fiatalon elhunyt önkéntesünkre emlékezve piros és fehér léggömböket engedtünk a magasba.

A füstölő eredeti állapotában meghagyott sötét szobában régi disznóvágások kellékeiből rendeztünk kiállítást. A füstös falakkal körbevett régi tárgyak megtekintése közben a hangulatot még emeli, hogy az igazi füstölt illatot még most is lehet érezni. A kiállítás most is megtekinthető előzetes egyeztetés alapján. Csoportokat is szívesen fogadunk.

A nap további részében a fiataloké és a gyerekeké volt a füstölő és környéke. Lakatos Norbert a vaklufis készített lufi figurákat és közben mesélt az életéről és a vakságáról. Döbbenetes volt hallgatni, hogy vaksága ellenére tanfolyamokra jár és lufihajtogató világversenyeken méretteti meg magát látó társai között.

A csillámtetoválás és arcfestés most is, mint mindig nagyon népszerű volt. A füstölő logóját sokan a karjukra tetováltatták.

A nap másik izgalmas része az origami street art volt. Az origami kör egy ügyes kezű csapattal sok kis színes virágot hajtogatva feldíszítette a füstölő utca felöli oldalát egy olyan formában, hogy az a füstölő logóját jelenítette meg. A végeredmény nagyon különleges és egyedi lett.

Napközben füstölt termékeket és Kraft Tünde finom sajtjait lehetett kóstolni.

Reméljük, hogy mindenki, aki meglátogatta a füstölőt ezen a napon jól érezte magát és érdekesnek találta a kiállítást. Bízunk bene, hogy ezután minden évben együtt emlékezhetünk a bányásznapon a bányász múltra, hiszen a füstölő is szerves része volt a helyiek életének a bányászat virágzása idején.

Tóthné Dobos Éva