Szent Borbála Park építése

dav

A Vasasi Szent Borbála Egyesület 2007-ben megterveztette a Bányász Emlékparkot. A park ötletgazdája Ruzsicsics Ferenc Egyesületünk elnöke, aki ezen kívül gondoskodik még a pénzügyi háttér megteremtéséről.(pályázatok, támogatások, stb.) Egyesületünk tagsága önkéntes munkával megvalósítja a Szent Borbála Park bányászati eszközeinek elhelyezését, beépítését, felújítását. Egy gyors áttekintés az eddig elvégzett munkáról:

Bányász Emlékpark járóosztályának kialakítása, bányaszelvényt bemutató emlékmű, Vasassaurus Carbonis emlékmű, Jó szerencsét kapu, aknatorony makett, Szent Borbála Park avató,  Bányászhimnusz-Jó szerencsét emlékmű, ponvádlik, bányamozdony+népes kocsi, szálbon emlékmű, csille körbuktató.

 

 

A Márkus bányáról hozott működőképes, felújított mozdonyunkat elcseréltük két dolog miatt. Az egyik, hogy újra működhet mehet, szállíthatja a Veresegyházi medveparkban a turistákat, másik pedig, hogy cserébe kaptunk egy évjárattal öregebb bányamozdonyt+ népes kocsi+bányamentő készüléket tartozékokkal együtt és egy csille körbuktatót 1 db. csillével. A mozdony és népes kocsihoz festéket. Úgy éreztük hogy jó üzletet kötöttünk, mert mozdonyunk tovább roboghat és a Szent Borbála Park több mindennel gazdagodott. Nem kis fába vágtuk fejszénket, mint hogy építünk egy bányavágatot, melynek neve Szent Borbála táró lesz. A táró Orosz Ferenc csapatvezető vájár-bányamentő(ötletgazda) tervei és irányításával készül . A táróban egy kisebb kiállításnak is helyet adunk.

 

 

A Szent Borbála táró építését végzik: Orosz Ferenc, Fejes József, Mag József, Kovács István, Kakas Ferenc, Patyi József, Schiffler Károly, Mócz Sándor, Csölley Róbert, Tóth József, Patyi Tamás, Jazbinsek László, Ruzsicsics Ferenc.

A dolgozók élelmezéséről gondoskodik Ruzsicsics Ferencné Lívia.

Támogatók: Dr. Hoppál Péter (a park fővédnöke), Lukács Kft (földmunka, bányászati eszköz elhelyezése), Mecsekerdő Zrt.(bordafa), Quartz Kft(homok), vasasi óvoda (hely, áram, víz), Véha család(bányavasút), Kengyel Ferenc (bányaidom kő), LD-FF Kft (teherautó fuvar).

 

A Szent Borbála táró avatása 09.05-én lesz Retro Bányásznapon. Bővebb felvilágosítás a programokról(meghívó) a szeptemberi SHV-ben lesz.

Mindannyiunké a Szent Borbála Park, nagyon vigyázzunk rá, mert a bányászati eszközök pótolhatatlanok!

 

Jó szerencsét!

 

Vasasi Szent Borbála Egyesület vezetősége