Kertészeti tanácsok júniusra

Amikor elkezdtük ezt a sorozatot, nem gondoltuk, hogy idén a karantén miatt még az is kertészkedni fog, aki máskor soha. És ha valamit elkezd az ember, illik folytatni,

főleg, hogy júniusban már szó szerint élvezhetjük munkánk gyümölcsét ( zöldségét). Ilyenkor érik a korai meggy, és lehet szedni már a zöldborsót, salátát, retket is. Június közepéig szedhetjük az epret, gondoskodjunk róla, hogy a romlott gyümölcsök ne maradjanak a töveken mert kórokozókat terjesztenek. Június vége felé már terem a ribizli, és a korai paradicsom, zöldbab. Ha olyan jó a termés, hogy nem tudjuk azonnal mindet elfogyasztani, el lehet kezdeni a befőzést, szörpkészítést, fagyasztást is.

A szőlővel folyamatosan foglalkozni kell, kötözni, kacsolni, permetezni, kapálni. A zöldséges ágyásokat is folyamatosan gyomláljuk, ha kell öntözzük. Elvethetjük az őszi, téli retket, és a gyökérzöldségekből csinálhatunk másodvetést.

A gyepet is gyomtalanítani, nyírni kell folyamatosan, és ha szükséges öntözni. Júniusban már sok virág is nyílik, a rózsák, íriszek, és az egynyári virágok is. Ezek is sok öntözést igényelnek, az elnyílott virágokat pedig vágjuk le, így gyönyörködhetünk bennük nap mint nap.

Mindenkinek jó munkát, örömteli, eredményes kertészkedést, jó időt kívánunk!

Taar Ilona