Képviselői hírek

 

Az elmúlt hónapban mind a közgyűlésben, mind itt a településrészeinken sok esemény történt, csak távirati stílusban egy rövid „élmény”-eseménybeszámoló, további részletek a képviselői facebook oldalamon találhatók: https://www.facebook.com/berenyizoltan/

  1. Február 11-én és 28-án volt két közgyűlés, ahol a város költségvetése mellett számos –többek közt – a településrészeinket érintő kérdést is tárgyaltunk, az alábbi linkeken, akit érdekel, bárki tájékozódhat róla:

https://gov.pecs.hu/register/index/reg_testuleti_munk

és

https://gov.pecs.hu/main/aMenu/72?mid=72

továbbá a januári ülésen napirend utáni felszólalásban jeleztem a képviselőtestület és a város vezetésének, hogy sokkal nagyobb figyelmet és fejlesztést kérünk-követelünk „falvainknak”, amit az alábbi linken bárki megnézhet videón is:

https://www.facebook.com/berenyizoltan/videos/621829455310489/

  1. Márciusban négy területen összesen 8 alkalommal tartok fogadóórákat: 23. 1630-1730–Hősök-tere, 1740-1840–Fehérhegy; 03. 24. 1630-1730-Hird Iskola, 1740-1840–Hird Faluház; 03. 25. 1630-1730–Somogy Kodály, 1740-1840–Somogy KoBeKo; és 03. 26. 1630-1730–Vasas Bencze 6., 1740-1840–Vasas Berze. Ezt így ígértem, hogy rendszeres lesz a kapcsolattartás, a januárin is számos hasznos felvetést kaptam, sokan megtiszteltek bizalmukkal, köszönöm! Az felvetett kérdéseket mind továbbítottam Polgármester úrnak, az illetékes bizottságnak, városi cégeknek a legtöbb kérdés megoldódott a válaszokat, megtett intézkedéseket most közreadom, az eddig hozzám eljutott lakossági problémákra, gondokra kapott Polgármesteri válasz alapján a következő intézkedések történtek:
    1. Hirden, Harangláb u-i buszfordulóban több helyi lakos jelezte, hogy a buszok rendszeresen nem a kijelölt buszmegállóban veszik fel az utasokat, válasz: már 2019. elején eljutott a TÜKE Busz Zrt-hez, ahol az érintett gk.vezetőket jegyzőkönyvileg meghallgatták, ezúton is megköszönik a jelzést, a TÜKE Busz Zrt. szolgálati utasításba adja minden érintett sofőrnek a helyes beszállítás helyszínét.
    2. szintén itt a Harangláb u-i híd korlátját egy helyi mg-i vállalkozó, azt ledöntötte, de nem hajlandó helyreállítani, válasz: a károkozó 2020. január 28-án megkezdte az általa megrongált híd helyreállítását.
    3. Somogyban a helyi iskola melletti nagyforgalmú lépcsőnél az omladozó önkormányzati tulajdonú bolt erősen megroggyant állapota veszélyezteti a gyalogosforgalmat, válasz:
    4. február 26-án helyszíni bejárást tartottam, ahol a BIOKOM, az önkormányzat és a Vagyonkezelő illetékes képviselői/vezető vettek részt és haladéktalan intézkednek az épület balesetveszélyes állapotának megszüntetéséről.
    5. szintén itt a Kodály Művház alatti kanyarban a korábbi években leválasztott korlát a jelen állapotában élet- és balesetveszélyes, mind a gyalogos és mind a közúti forgalomra, válasz: február 26-án helyszíni bejárást tartottam, ahol a BIOKOM, az önkormányzat illetékes képviselői/vezető vettek részt és az eredeti tervezési dokumentációt felülvizsgálják, annak érdekében tesznek intézkedéseket, hogy a jelenlegi állapot miként szüntethető meg.
    6. Sas utcából jelezték az utca végi vízbekötések hiányát, válasz: a Városüzemeltetési Főosztály erre az évre betervezte a Sas utca vízbekötését, amelynek költségére rendelkezésre áll a fedezet, ami 47.472.600,-Ft.
    7. Vasas, Petőfi akna buszfordulótól a lakott részeket összekötő műúton 2020. 01. 18. reggel egy helyi lakos balesetet szenvedett férjével együtt, általa vezetett autójukkal. Kidöntöttek egy villanyoszlopot is, de szerencsére személyi sérülést nem szenvedtek el, a baleset oka a lefagyott útburkolat, amelynek síkosságmentesítését a közútkezelő nem végezte el. Az E.On áramszolgáltató, a rendőrség, katasztrófavédelem és tűzoltóság intézkedett a helyszínen, azonban a kárukat nem téríti meg senki, a BIOKOM felé az érintettek, mint károsultak az egyértelműen a „tükörjéggel borított út miatti felelőssége okán kezdeményezték a kártérítést, de eddig eredménytelen, válasz: a BIOKOM-nál nincs nyoma kárbejelentésnek, de mivel a kivizsgáláshoz ez szükséges, írásban jeleztük a károsultnak, hogy ezt mielőbb tegye meg, ehhez minden adatot, információt, nyomtatványt írásban már megküldtünk neki.
    8. A korábban beadott lakossági kezdeményezések kapcsán a következő érkezett. Válasz: mindegyik ügyben már az érintett városi cégek és szervezetek (Tettye Forrásház, BIOKOM, Városüzemeltetési Főo., Lakáskazdálkodási O.) dolgoznak, ezek jellegükből fakadóan időigényesebbek, de pár héten belül itt is a – remélem megnyugtató – megoldások meglesznek.
    9. +1 örömteli hír, hogy a korábbi években bevezetett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést a BIOKOM tovább fejleszti, még eaz első félévben újabb területek lesznek bevonva a programba
    10. végül a játszótérfelújítások is folytatódnak, a BIOKOM illetékesei minden körzetben a helyi képviselőkkel, lakosokkal, civilekkel egyeztetve végzik a munkákat, erre hamarosan sor kerül itt nálunk is.
  2. Február 13-án megtartottuk a Vasas-Somogy-Hird Településrészi Testület alakuló ülését, a testület tagjai: Lobodáné Somlai Erika, Bartókné Ehreth Anita, Kóta László, Takács László, elnöke Berényi Zoltán önkormányzati képviselő.
  3. A testület döntése alapján Hirden a faluház gondnoki teendőit 2020. március 1-től Takács László látja el. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy hálásan megköszönjem Vincze Károlyné, Borikának sok-sok éves gondnoki munkáját.
  4. Az ülés végén a BIOKOM helyi művezetője Reisch Dezső is beszámolt a végzett feladataikról, amit mindannyian megköszöntük neki, és ezúton is megköszönöm mind a magam és a testület nevében neki és a hely közmunkásainknak az áldozatos munkájukat, nagy érdeklődéssel várjuk a következő ülésre is beszámolójukat, nemkülönben ötleteiket és javaslataikat is, hogy tehetnénk még hatékonyabbá azt.
  5. Szintén közös döntés született arról, hogy az állami ünnepeket ezentúl a Településrészi Testület szervezi és biztosítja azok megrendezéséhez szükséges feltételeket, első alkalommal a március 15-ei ünnepség lesz, amire 15-én 10 órakor, a vasasi Petőfi szobornál (óvoda udvar) ezúton is szeretettel várjuk a megemlékezőket-ünneplőket. Köszönet a megszervezésért a testület vasasi képviselőjének, Lobodáné Somlai Erikának.
  6. Sajnos kevés civil szervezet vett részt a munkában, így a Civil programnaptár összeállítása nem valósult meg, ezt a kérdést elnapoltuk a következő ülésre, amely várhatóan áprilisban lesz, kérek mindenkit vegyen részt, legyen szervezetének képviselete, hogy összehangoljuk a rendezvényeinket.
  7. A március 10-ei közgyűlésen tárgyalja a pécsi Közgyűlés a város 2020. évi költségvetését, ami jelentősen érintheti, meghatározza településrészeink életét: elég, ha csak a Településrészi Testület pénzügyi keretére, a képviselői keretre, a civil támogatási keretre, vagy a közművelődési szerződéssel rendelkező szervezetek anyagi támogatására gondolunk.
  8. A fentiek függvényében az áprilisi testületi ülésen döntünk a Településrészi Testület 2020. évi költségvetéséről, ami többek közt a civil szervezetek, helyi klubok és közösségek támogatásáról, helyi feladataink érdekében szükséges anyagi eszközök biztosítását is jelenti. Itt szakítva az eddigi sok-sok éves rossz „hagyománnyal”, nem előre „le/kiosztva” lesznek a források, hanem minden érintett egy nagyon egyszerű adatlapon jelezheti anyagi igényét, amit közösen – akár velük együtt, ha eljönnek az ülésre – megvitatunk és úgy döntünk.

 

Végül, de nem utolsó sorban Kóta László somogyi képviselő javaslatára az alábbi felhívást adjuk közre: „Felhívjuk a lakosságot a portájuk előtti közterület, járda, árok tisztán tartására! Aki ezt a munkát nem tudja elvégezni, az jelezze a részönkormányzat felé – hívja a 06302569421 Kóta Lászlót – és találni fogunk megoldást! Mindannyiunk érdeke ez, kérünk mindenkit a rendelet betartására!”

Részlet az 54/2008. (XII.30.) önkormányzati rendelet 6. §-ból, ami a köztisztaság fenntartását szabályozza: „Az ingatlantulajdonosok köztisztasággal kapcsolatos kötelezettségei: 6. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (használója) köteles gondoskodni: a) az ingatlan és az ingatlan előtti járda, továbbá az ingatlan és közút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, hulladék- és gyommentesítéséről, szükség szerinti – minimum évi kétszeri – kaszálásáról, az allergén növények irtásáról és a parlagfű virágzásának megakadályozásáról, továbbá a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, annak elszállításáról, a hó eltakarításáról és síkosságmentesítéséről

 

Zárásképpen pedig kérem segítsék – továbbra is – a munkámat ötleteikkel, felvetéseikkel „dolgos” tenni akaró kezeikkel, és én ígéretemhez híven partner leszek minden jóakaratú és a településeinket előre vivő, jobbító szándékú embernek, legyen az kicsi, nagy, fiatal, idős, stb…a lényeg, hogy tegyünk közösen, hogy mindannyian jobban érezzük magunkat ezekben a gyönyörű „falvainkban”.

 

 

         Berényi Zoltán s.k.

Pécs M. J. V. Önkormányzat

1.sz. evk. Somogy-Hird-Vasas-Hősök-tere

          önkormányzati képviselő

 

Kontakt:

Pécs M. J. V. Önkormányzat

+ H-7621 Pécs, Perczel M. u. 2.
( 72 533 800|)30 210 81 20
: berenyi.zoltan@ph.pecs.hu