Fekete karácsony

A média ontja az éghajlatváltozásokról, katasztrófákról szóló rémisztőnél rémisztőbb híreket, az ember azt se tudja hova kapja a fejét és kinek higgyen. Mi változott az időjárásunkban, tehetünk-e valamit egy élhetőbb jövőért, ebben a témában kérdezem időjárás-szakértőnket ifj. Mátyus Árpádot

Sokat hallani mostanában az éghajlatváltozásról és annak lehetséges következményeiről. Van-e éghajlatváltozás, és ha van, ránk nézve mivel járhat?

Először is érdemes tisztázni, hogy mi is az az éghajlatváltozás. A Föld története során az éghajlat állandóan változott, ez a folyamat jelenleg is zajlik, tehát van éghajlatváltozás. Azonban ezek a folyamatok csak több ezer, tízezer éves időskálán zajlanak és teljesen természetes ingadozásai a légköri viszonyoknak. Amiről manapság a vita zajlik, hogy a klímaváltozásban mekkora az ember szerepe, milyen gyors ez a folyamat és milyen lehetőségeink vannak a negatív hatások elkerülésére vagy mérséklésére.

Mik ezek a negatív hatások, vannak-e esetleg pozitív hatások is?

Az egyik – jól mérhető hatás a globális felmelegedés. A légkörbe juttatott ún. üvegházhatású gázok (szén-dioxid, metán) úgy viselkednek, mint a fóliasátor: befelé beengedik a napsugárzást, viszont a földfelszínről induló hősugarakat visszaverik, ezáltal az energia egy része itt marad, melegítve a légkört. A többi hatás már ennek a melegedésnek a következménye: hevesebb időjárási események, ciklonok, frontok, viharok alakulnak ki, a sarki jégsapkák és gleccserek fogyatkoznak, az éghajlati övek észak felé tolódnak, helyzetük, kiterjedésük megváltozik. Ez első ránézésre akár jónak is tűnhet, mert így a hűvösebb vagy az eddig fagyos területek művelhetővé válnak, viszont a gyors változás miatt az ott élő fajok nem tudnak alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez, így sok faj kipusztulhat, addig nem látott élősködők jelenhetnek meg.

Tehetünk-e valamit mi személyesen?

A legfontosabb szerintem az, hogy semmiféleképpen ne kockáztassuk azt, hogy a jelenlegi felelőtlenségünk miatt visszafordíthatatlan események következzenek be. Amit az egyes ember tehet: energia- és víztakarékosság, szelektív hulladékgyűjtés, a fogyasztás visszafogása, közösségi közlekedés használata. Sok kicsi sokra megy.

Idén még nem esett hó nálunk, ez is már a felmelegedés következménye?

Erre az a válasz, hogy: nem tudjuk. Mivel a klímaváltozás még így felgyorsulva is egy igen lassú folyamat, az egyes évek időjárásából, egyes viharok erősségéből nem lehet erre következtetni, csakis a statisztika segíthet. Érdemes böngészni az interneten is fellelhető adatokat, hómentes telek régen is előfordultak, sőt, az évszázad elején a mainál jóval kevesebb havas nap fordult elő. Amit az adatok mutatnak, hogy az átlaghőmérséklet lassan emelkedik, az éves csapadék lassan csökken.

Ennek ellenére, olyan érzésünk van, hogy a hírekben egyre több a természeti katasztrófa, extrém időjárás, akkor ezek sem a felmelegedés egyértelmű következményei?

Manapság, – főleg a közösségi média és az okoseszközök elterjedése miatt szinte nem marad olyan jelenség, amit ne vennének fel kamerával, vagy ne készülne róla fotó. 30 éve ezek töredékét dokumentálták csak. Ezeken felül rengeteg a szenzációhajhász és hamis, félrevezető hírt közlő weboldal, amelyek a hatásvadász címeket használva jóval nagyobb nyilvánosságot kapnak, mint a hivatalos tudományos cikkek. Meg kell tanulnunk kiválasztani a hiteles forrásokat.

Hol érdemes nekünk laikusoknak utánanézni, hogy tudunk hiteles információhoz jutni e kérdésben?

Van pár alapelv, amelyek segíthetnek eldönteni, hogy kinek is higgyünk. Egyrészt bármilyen szenzációs bejelentést fogadjunk kétkedéssel és ez nem csak e témakörben ajánlatos. Csakis hivatalos forrásból származó híreket fogadjunk el. Vannak a neten olyan listák, amelyek a csaló, félrevezető weboldalak címét tartalmazzák, a hírforrást így is ellenőrizzük. Ajánlani tudom az Országos Meteorológia Szolgálat oldalát: www.met.hu. Itt sok kérdésről a hétköznapi ember által könnyen érthető magyarázatokat találhatunk illetve Pécs 150 éves adatsora is fellelhető rajta, mindenki kikeresheti, hogy a születésnapján milyen idő volt. J https://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_adatsorok/Pecs/adatok/napi_adatok/index.php

Bocz József