TÍZ NAP GÖRÖGORSZÁGBAN

btrhdr

A Napsugaras Ősz Asszonyklub tagja szeptember 8-án este indultak el erre a kirándulásra 20 fővel egy 20 személyes Mercedes kis busszal. A kicsit akadozó indulás után /hiányzott egy személyi igazolvány/ 9-én délelőtt érkeztünk meg az Olimposz hegység lábánál fekvő Paráliába. Itt a „Hotel Toronto” nevű szállodában 2-3 ágyas szobákban helyeztek el minket.

A tengerpart kb. 200-250 méterre volt a szállodánktól, az erkélyekről láttuk a tengert. Az idő végig csodálatos 30-31 fok meleg napsütés, 25-26 fokos tengervíz, homokos part, napágyak, napernyők, büfék, némi fogyasztás ellenében/kávé, üdítők, víz, sör, l nagy pohár jégkocka/használni lehetett mindent egész nap.

Már az első este felkeresett minket a helyi utazási iroda magyar származású idegenvezetője, aki különböző fakultatív kirándulásokat ajánlott. Ezek általában egész naposak voltak, helyi autóbusszal. Ki-ki válogathatott a sok felajánlott program közül. Sokan választották első kirándulásként szerdára a Pozári és Edessai kirándulást. A Pozári vadregényes táj, a sziklák és a változatos élővilág mellett a térség legnagyobb vonzerővel bíró turisztikai attrakciója a pozari sziklák közül a felszínre törő forrásra épült természetes fürdőhely. A hideg vízesés látványa és a meleg forrásban való megmerítkezés együttes élménye felejthetetlen emlékkel gazdagított bennünket. A következő állomás az Edessai vizeses. A leglátványosabb a Nagy vízesés/görög nevén Karanos/és az ikervízesés összesen mintegy 70 méteres szintkülönbséget tesznek meg a hullámok a folyóig.

 

A METEORÁK a világörökség gyöngyszeme a „levegőben lebegő kolostorok”szintén különleges élmény volt. A bazalt sziklák tetejére épített kolostorok közül egy női és egy férfi kolostor látogatható. Ma már lépcsőkön vagy hídon lehet a kolostorokat megközelíteni, de régen csak köteleken csúszó kosárral lehetett közlekedni, ezen vitték fel az élelmet és az építő anyagokat is.

A következő kirándulásunk vasárnap BLUE LAGOON elnevezésű kiránduláson /ez is egész napos/ hajós szigettúrákat tettünk. Először egy lakatlan szigeten Sithonia félszigeten Kelifoson kötöttünk ki. Itt volt idő a gyönyörű tiszta tengerben fürdésre és ebédet is itt kaptunk Souvlak-t ez a név nyárson sült húsfalatokat, amihez sült krumplit és tzatziki /uborka/ salátát kaptunk. Egy pohár üdítő vagy bor tartozott még az ebédhez. Ebéd után hajóra szálltunk majd egy lakott szigeten Ammouliani-ba n kötöttünk ki. Itt végig jártuk a sziget egyetlen utcáját, ajándékokat vásároltunk kávéztunk, fagyiztunk és csodáltuk a kilátást a tengerre. Ezután következett a nap fénypontja a lakott szigetről elindulva hajó megállt a /kék lagúnának nevezett/nyílt vízen. Jobb és baloldalon kinyitották a hajó korlátját, baloldalon lehetett fejest ugrani a 15-20 méter mély vízbe a másik oldalon volt a létra azon is lehetett menni a vízbe, de az ugrók is ott jöttek vissza, hogy újabb ugrással csobbanjanak a tengerben. Kis csapatunkból is ketten kipróbálták. Nagy élmény volt ez azoknak, akik az ugrást választották, de azoknak is akik csak a bátrabbakat csodálták. Ezután a kikötőben újra s buszra szálltunk és este 8 órára értünk a szálládánkba.

Sokan választották még az OLIMPSZRA a kirándulást. Ez egy félnapos út volt sok-sok élménnyel. Zeusz trónja, Zeusz fürdőkádja/Ezek voltak a nagy buszos idegenvezetős programok.

Volt olyan is aki kipróbálta a tengeri horgászatot és még halakat is hozott. A 15-20 cm-es tengeri halakat megpucoltuk, megsütöttük és közösen elfogyasztottuk. Voltak saját programjaink is a mi kis buszukkal. Jártunk a város piacain. Itt mindenki kedvére vásárolhatott. Vettünk szőlőt, dinnyét, paprikát, paradicsomot, fűszereket stb, de ajándékokat és ruhákat is lehetett vásárolni.

Elmentünk a tengerpart egy távolabbi részére kirándulni amerre a só lepárlók voltak. Itt található még egy fekete gyógyiszap, amit sokan magukra kentek, majd később a tengerben kellett lemosni. Ezen a részen is voltak napágyak, napernyők büfé enni és inni valókkal. Itt is hamar eltelt az idő délután 3 óráig.

Balázs a gépkocsivezetőnk egy este különleges és finom vacsorára vitt bennünket, egy bortermelő gazdához, akinek étterme is volt. Először megnéztük a pincészetet, megkóstoltuk a fehér és vörös borokat, majd következett a vacsora.

Nyitott teraszon ültünk, hiszen nagyon jó idő volt és este sem volt hideg. A bőséges vacsorát leírni is nehéz. Előétel fűszeres padlizsán olivában sütve, tetején az elmaradhatatlan feta sajt. Különleges és finom volt. Ezután külön tálakban sült csirke falatok következtek sült krumplival és salátával. A csirke után következett a marha ragu, nagyon omlós és finom, aztán a báránysült végül pedig a setés húsból készült fűszeres ragu, ami szintén különleges és finom volt.   Fehér és vörös borokkal öblítettük le a vacsorát. Majdnem elfelejtem! Vacsora után kis pohár pálinkát kaptunk, amit gyorsan le kellett hajtani, mert a műanyag poharak lyukasak voltak és kifolyt a tartalmuk, ha lassúak voltunk. Ezután vásárolhattunk a gazda boraiból természetesen ízlésesen palackozva.

 

Egy olyan napon mikor nem volt programunk az Olimposzra is elvitt minket Balázs először Palaios Panteleinmonas megmaradt hegyi falut néztünk. Macskaköves utcái és kő házai között sétáltunk. Szűk kis utcáiban különböző boltocskák, tavernák bújnak meg. A házak között csodálatos panoráma tárult elénk. Utána nem messze NEI Poritól az Olimposz déli lábának lejtőin egy kacskaringós szerpentinre mentünk melynek egyik szakaszán az úgy nevezett mágneses mező található. Azt mondják, mágneses erő sugárzik a hegy gyomrából, hogy a szóbeszéd hitelességét ellenőrizzük, felkanyanyarogtunk az úton és egyszer csak Balázs lassít leállította a motort, a kéziféket nem húzta be kiszállt az autóbuszból, mi is szép lassan kiszálltunk, majd a busz annak ellenére, hogy lejtőn állt, kicsit meglökve felfelé indult el az úton. Mindnyájan ámulva néztük a hihetetlen jelenséget. Ezen a helyen a kiöntött víz, melyre nem hat a mágneses tér mi okból szivárog szintén felfelé? Hihetetlen, de igaz!!!!

 

A közös kirándulásokon kívül még egyénileg felfedeztük a várost, megnéztük a halászhajók kikötőjét, a templomot, utaztunk a városnéző kis vonattal. Felfedeztük a város éttermeit, Gyrost és egyéb görög finomságokat ettünk, kisebb-nagyobb sétákat tettünk a környéken ki-ki ereje szerint.

 

Szeptember 12-én este a Mária napot is megünnepeltük, négy Mária is volt a csoportban.

Gyorsan elrepült ez a tíz nap, kirándulásink és sétáink közben vettünk ajándékokat az itthon maradt családtagoknak, mindenki hozott valami kis emléket magának is.

Ez a tíz nap tobzódott az élményekben. Sokáig tudunk mesélni a felejthetetlen látnivalókról. Írásomban sok élményt próbáltam megosztani az olvasókkal, de igazán ezeket csak egy Görögországi utazással lehet megélni.

 

Végezetül megköszönöm azoknak a fáradáságát, akik ezt megszervezték és véghezvitték. Heiszlerné Ancikának a szervezést és gépkocsivezetőnknek, Horváth Balázsnak a biztonságos utazást.

Békefi Ernőné

Napsugaras Ősz Asszonyklub