„SOK SZÜLETÉPNAPOKAT VIGAN MEGÉRHESS”

„SOK SZÜLETÉPNAPOKAT VIGAN MEGÉRHESS”

Énekelte a „Napsugaras Ősz” Asszonyklub énekkara június elsején karvezetőnknek Szondi Józsefné Piroskának.

De most kezdem az elején. Klubunk tagjai év közben a névnapokat szokták megünnepelni, és a kerek születésnapokat. Piroska május 26-án betöltött egy nagyon szép kerek születésnapot. Biztosan nem haragszik meg érte, ha megírom, hogy ez a 80. volt.

Ezért meghívta a klub tagjait Kerékhegyre a szőlőjükbe egy pincepörköltes ebédre, mi pedig egy kis meglepetésműsort állítottunk össze az ünnepelt köszöntésére.

Az előkészületeket már május elején elkezdtük. Felkértük Mesterné Strausz Emőkét, hogy erre az alkalomra tanítsa be és vezesse az énekkart. Emőke ezt szívesen és örömmel vállalta, és mindenben segítette a köszöntőnk összeállítását.

Először Heiszlerné Ancika köszöntötte Piroskát.

 

SZONDI JÓZSEFNÉ PIROSKA 80 SZÜLETÉSNAPJÁRA

Kövágótöttösön születtet 1939. május 26-án. Magyarszéken cseperedett fel. A középiskolát, főiskolát Pécsett végezte.

Pedagógusi pályáját Pécsváradon kezdte, ahol édesapja volt az igazgató. Éneket és történelmet tanított a jövő nemzedékének közel ötven éven át. Tanítványai közül többen zenészek lettek, akik a mai napig szeretettel és tisztelettel veszik körül mindenütt. Úgy hírlik, hogy szigorú volt, de igazságos. Szondi József, leendő férje is a tantestület matematikatanára volt. Férjéről, Szondi Józsefről területi matematika emlékverseny kerül megrendezésre minden évben Pécsváradon. 1962 decemberében házasodtak össze, és így került Hirdre Piroska.

A családba a kis Lacika érkezése sok örömet hozott. A kisfiúból, nagyfiú, majd apuka lett, majd az unoka, Petra érkezése bearanyozta napjait.

A szomszédokkal jó kapcsolatot tartott fenn. A barna Trabant mindig készenlétben állt, ha segíteni kellett.

1989 nyarától párja nélkül, egyedül járta az élet olykor rögös útját. De nem adta fel soha!

Későbbiekben hol Hirdre, hol Pécsre rendelte a sors. Jelenleg Pécsen él, de a szíve Hirdre húz, amit mi nagy örömmel veszünk, hogy miattunk fáradságot nem kímélve jön a klubnapokra, kirándulásokra, és nem utolsósorban az énekkarunkat vezeti.

  1. áprilisban alakult az Asszonyklub, melynek tagjai között az elsők között volt, aki belépett, és mindenben segítette és segíti munkánkat a mai napig.

2009-ben megalakult az Asszonyklub dalköre, melynek vezetése is rá hárult.

Azóta nem múlhatott el jeles esemény Hirden március 15-e, hősök napja, advent, falunap a szereplésünk nélkül.

Két ízben meghívást kaptunk a Meszesi Dalfesztiválra, ahol hatalmas sikerünk volt, a közönség vastapssal és visszahívással fejezte ki tetszését. Mint tudjuk, az is elhangzott, hogy „a hirdiek műsora miatt érdemes volt eljönni”.

Beneveztünk az Országos Népek Tánca – Népek zenéje vetélkedőre is, ahol bejutottunk a szegedi döntőbe.

Részt vettünk 2018-ban Pécsváradon a Szenior találkozón, Nagypallon, a falunapon, ami újabb meghívást hozott Zengővárkonyba az őszi gesztenyenapi rendezvényre. Mindhárom helyen nagy-nagy sikerünk volt, amit Piroska vezénylete nélkül nem tudtunk volna sohasem elérni.

Ezúton is szeretnénk, megköszönni a teljes tagság nevében fáradhatatlan munkáját.

Klubunk élete személyiségével színesebb, munkájával sok-sok szívet melengető élménnyel lettünk gazdagabbak az évek során.

Végezetül kívánjuk, hogy jó egészséggel, kitartással, még sok örömben legyen részünk vele. Tudjunk örülni, és kölcsönös tisztelettel, békességgel és szeretettel éljük meg a további éveket.

Sok boldogságot kívánunk, és sokáig legyen még ilyen aktív, hogy még sokáig együtt tudjunk énekelni.

 

Idézet: Pabló Picassótól

Minden életkornak megvannak a maga örömei, de ezeket sajnos mindig megkésve ismerjük fel.

 

Ezután az énekkar a Boldog születésnap (Halász Judit) című dallal kezdte a kis műsorát, majd az Emőkétől tanul (Motiva zenekar) Születésnapodra című dala következett, végül pedig még egy új dal, amit szintén Emőke segítségével tanultunk meg (Alex Tamás zeneszerző) a „Szép korúak Himnusza” címmel, melynek refrénje nagyon is illik hozzánk: „Várjunk még, nincs behúzva még a fék”.

Az énekszámok között verseket mondtak: Vargáné Angéla, Zokáné Erzsike és Vinczéné Borika.

Ezután következett az ajándékozás. A klubtagok ajándékait Ancika, Dallosné Évike, Kötelesné Hilda, Bacskay Katika és Kaszás Évike adták át. Majd a klub minden tagja egyenként felolvasta egyéni jókívánságát, melyet egy kis cédulára írt névvel ellátva. Ezután a kis cédulák bekerültek egy színes szalagokkal díszített befőttesüvegbe, így adtuk át az ünnepeltnek.

Majd jött a szülinapi torta, melynek díszítése természeten violinkulcs és hangjegyek voltak.

Amíg a tűzijáték égett, mindenki énekelte a „Boldog születésnapot” című dalt.

Ezután következett Piroska meglepetése: élő zene köszöntette az ünnepeltet és az egybe- gyűlteket. Nagyon finom pörköltet főzött nekünk Piroska fia, Laci. A klub tagjai sütöttek sós és édes süteményeket, Ancika meg egy házi (Gasztroangyal: Gesztenyés pávaszem) tortát.

Ezután következett a mulatás és a tánc.

Itt szeretnénk külön köszönetet mondani Péter Marikának és családjának, akik a teljes délutánt fotókkal és videókkal megörökítették számunkra, és Emőkének a sok fáradozását, amit velünk töltött, hogy egy ilyen felejthetetlen délutánt tudtunk együtt tölteni.

Nagyon jól éreztük magunka délután 3-tól este 8-ig.

Mikor a zenészek látták, hogy sokan kezdenek már búcsúzkodni (persze a rendrakásban is segítettünk), az „In Silenció” dallamával fejezték be műsorukat, és bocsátottak minket útra.

Ismét bebizonyosodott, hogy szeretünk együtt lenni és egymásért tenni valamit.

Piroskának pedig megígértük, hogy a 90-et is együtt fogjuk ünnepelni.

 

Békefi Ernőné és Heiszler Istvánné

„Napsugaras Ősz” Asszonyklub Egyesület