Történelmi esküvők egykor és ma…

Történelmi esküvők egykor és ma…

2011 áprilisában az évszázad esküvőjére készül és vár mindenki, a brit Vilmos herceg vezeti oltár elé mennyasszonyát Kate Middeltont a londoni Westminster Székesegyházban. A médiákban rengeteg információ jelenik meg az előkészületekről.

Én most egy 157 éve szintén áprilisban megtartott, Magyarország számára is fontos királyi esküvőről emlékeznék meg. I. Ferenc József császár 1854.április 24.-én vette nőül Erzsébet bajor hercegnőt, mindenki kedvelt Sisijét. Az ő eljegyzésük 1853. augusztus 18.-án az uralkodó születésnapján volt. Közös a két esküvőben, hogy az akkori kor szokásaival ellentétben Sisi és Ferenc József is szerelemből házasodott, ahogy teszi ezt Kate és Vilmos herceg is.

A császár a Bad Ischl-i tartózkodása alatt első látásra beleszeretett a szép, fiatal (ekkor még nincs 16 éves) Erzsébetbe, aki egyben unokatestvére is volt (édesanyjaik Zsófia és Ludovika testvérek voltak). Emiatt külön pápai engedélyt kellett kérniük az egybekeléshez, bár ez akkoriban nem jelentett különösebben nehéz feladatot.  Az esküvő időpontját a következő év tavaszára tűzték ki, helyszínéül pedig a bécsi Ágoston rendi (Augustinus) templomot választották. Természetesen mindenképpen világraszóló esküvőt kellett tartani. Sisisnek, akit nem szántak császárnénak, s ezért nem is kapott ehhez illő nevelést sok mindent kellett megtanulnia rövid idő alatt. Erzsébet hercegnő április 20.-án indult el Münchenből, a szülővárosából hajóval a császárvárosba. Az esküvő 3 napig tartott, a szertartás előtti és utáni napokon is fogadások sora zajlott, hogy mind az udvari emberek, mind a bécsiek megismerhessék leendő császárnéjukat. Az ifjú arának szinte minden alkalommal új és új ruhát kellett viselnie az alkalomnak megfelelően, különböző színekben, kedvence a rózsaszín volt.  Április 23.-án tartották a császári mennyasszony hivatalos bevonulását Bécsbe. A kis bajor hercegnő első Ausztriai éjszakáját a Schönbrunni kastélyban töltötte. Az események tetőpontja maga az esküvő másnap 24.-én este fél hétkor kezdődött. Ekkor Sisi fehér uszályos ruhában állt oltár elé. A ceremóniát Ruscher bécsi érsek celebrálta, közel száz püspök és pap segédletével. És itt természetesen nem ért véget a nap, a ceremónia után következett a vacsora és az udvari bál. A császári kézfogon jelen voltak még a magyar és a cseh nemesség képviselői is. Megjegyzendő, hogy ezen alkalomból amnesztiát hirdettek (közöttük több ’48-as rabnak is), amit már ekkor az ifjú Erzsébet befolyásának tulajdonítottak, talán ennek is köszönhető a Sisi iránti nagy szeretet, s ne feledkezzünk meg az 1867-es kiegyezésért tett erőfeszítéseiről sem.

2011-ben persze már mindenféle emléktárgyat lehet kapni a nagy alkalomból, 157 éve leginkább könyvek, kis szórólapok emlékeztettek a történelmi pillanatra.

Vagyis legyen akár ma, akár egy évszázaddal ezelőtt, egy királyi esküvőre mindig figyelni kell.

Bilonka Zsófia