Átadták a teljesen megújult Berze N. J. Művelődési Házat

Átadták a teljesen megújult Berze N. J. Művelődési Házat

Október 14-én, pénteken a Berze Nagy J. Művelődési Ház ünnepélyes átadó ünnepségén köszöntőt mondott Berényi Zoltán a Vasasért Egyesület elnöke, beszédet mondott Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Dr. Őri László Pécs Alpolgármestere. Az ünnepségről szóló részletes beszámolót Berze avató beszámoló c. cikkünkben olvashatják. Itt meg kell említeni, azt a sajnálatos tényt, hogy a terület megválasztott önkormányzati képviselője, Huba Csaba nem jött el az ünnepségre, és azóta a vasasi lakosoknak a fogadóóráit is nélkülözniük kell, mer Vasason nem tart a képviselő fogadóórát.

Az épület az 1950-es években épült és tűzoltószertárként működött, amelyet az 1960-as években építettek át. Belsőépítészeti átalakítások az ezredforduló előtt történtek, mint a konvektorok beszerelése, a nagy közösségi tér járólapozása, mosdó kialakítása, beépített szekrény létrehozása a nagyteremben.

Most az épület teljes megújítása a Vasasért Egyesület EFOP-4.1.7-16-2017-00255 számú 19.962.053 millió forintos Európai forrásnak köszönhető, továbbá a Pécs Város Önkormányzata a tetőfelújítását biztosította az Elszámoló ház által. A projekt fejlesztéseképp új kondenzációs kazán került beszerelésre a hozzá tartozó fűtőtestek felszerelésével, emellett a régi nyílászárók helyett ú, hőszigetelt ajtó és ablakok lettek beépítve, így tudjuk csökkenteni majd a rezsi költségeket, amelyek a további fejlesztésekre adnak a későbbiekben lehetőséget, amellett, hogy az elavult, veszélyes konvektorok megszűntetésével és a mosdók fűtötté tételével a komfortérzetet is jelentősen javítottuk.

A két belső kishelyiség összenyitása következtében, a létrejövő terem új parketta burkolatot kapott és a helyiségben a korábban „szedett-vedett” szekrényekben elhelyezett klubok eszközei egy zárható beépített szekrényrendszerben lesznek elhelyezve, így javítva a tér kihasználhatóságát. A szükséges eszközök és bútorok is mind elpakolhatóak ezentúl (összecsukható asztalok, rakásozható székek, laptopok), így téve multifunkcióssá a teret.

A közösségi térben történt főbb változtatások:

– Modern központi fűtés beszerelése

– Belső – külső ajtók cseréje

– Tetőfelújítás

– Hőszigetelt nyílászárók cseréje

– Belső terek megújítása, fejlesztése

– Új irodai berendezések telepítése, meglévő berendezések korszerűsítése

– Mosdóban szellőzés kiépítése, továbbá a meglévő beépített szekrények cseréje és új beépített szekrényrendszer kiépítése, a korábbi párásodás, vizesedés megszüntetése, szellőztetés kiépítése.

Időközben a vasasi somogyi és hirdi orvosi rendelők felújítása miatt az Önkormányzat kérésére, a belső kisebb helyiségben a felnőtt háziorvosi rendelő lesz kialakítva, annak felújításának várható 4-6 hónapos időtartamára. Szintén a Vasasért Egyesületet érintő, hogy a Kistamás Gyula Könyvtárpontban ideiglenesen fogorvosi rendelő lesz kialakítva, mert azt a rendelőt is felújítják, így közösen együttműködve a pécsi Önkormányzattal megoldást kellett találnunk, hogy a rendelői fejlesztések megvalósulhassanak. Az önkormányzat biztosított bennünket, hogy igyekeznek minél rövidebb idő alatt elvégezni az átalakításokat, ami várhatóan november elején megkezdődik és a rendelők ideiglenesen talán már november közepe-végétől fogadják a lakosságot, amíg azok felújítása el nem készül.

Berényi Zoltán

önkormányzati képviselő