SZENIOR ÖRÖMTÁNC indul, CSATLAKOZZ!

 

A Szenior tánc kimondottan az idősebb korosztály számára kitalált, forradalmian új, közösségi mozgásforma. Ebben a táncban nincsenek hirtelen mozdulatok, ugrások, pörgések vagy különféle akrobatikus elemek, sokkal inkább nyugodtabb mozdulatsorok, főleg sétalépések.

A nyugat-európai országokban már 45 éve működik, Magyarországon az első képzés 2016. szeptemberében indult.

Nincs szükség sem táncpartnerre, sem előzetes tánctudásra. Párban, körben és sorokban táncolunk.

A SZENIOR ÖRÖMTÁNC az idős szervezethez igazított, kíméletes sporttevékenység és „agytorna”, ami a legújabb kutatások szerint eredményesen késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását. Aktivizálja az idegpályákon az ingerületek továbbítását, elősegítve a hosszútávú memóriát, összekapcsolja a jobb és a bal agyfélteke működését.
Az Alzheimer-kór már több mint egy évtizeddel a tünetek megjelenése előtt megtámadja az agyat, ezért jobb a megelőzésre fektetni a hangsúlyt.

A világ fejlett országaiban a Szenior Örömtánc annyira népszerű, hogy még Szenior Örömtánc Világkongresszusokat is tartanak. Az ISDC (azaz “International Senior Dance Congress”) háromévente kerül megrendezésre; tagjai: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lettország, Luxemburg, Olaszország, Németország, Norvégia, Svájc, Svédország és Brazília.

A New York-i Albert Einstein Orvosi Kollégium kutatói 21 éven át vizsgáltak 75 éves és idősebb embereket, hogy kiderítsék, mely tevékenységek tartják frissen az elmét, védve az időseket a demencia és az Alzheimer-kór kialakulása ellen. A szellemi elfoglaltságok közül a rendszeres olvasás 35%-kal, a keresztrejtvényfejtés pedig 47%-kal csökkenti a demencia kialakulásának esélyét.

Még érdekesebb eredményt hozott a fizikai aktivitások vizsgálata: sem a biciklizés, sem a tenisz, sem más sport nem használt semmit a demencia ellen (csak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére), ellenben a rendszeres táncról kiderült, hogy 76%-kal, vagyis a leghatékonyabban csökkenti az időskori elbutulás esélyét!

MR-vizsgálatokkal bizonyították, hogy párhetes tánc után az agynak azok a területei is aktivizálódnak, melyek addig nyugalomban voltak, tehát az idősek a tánc hatására elkezdik újra használni az agyuk azon részeit, melyre a mindennapi életük során már nem volt szükségük.

Szociális változásokat is okoz, hisz sok a magányos, idős ember, akiknek a táncon keresztül nagy élmény újra közösséghez tartozni.

És az újdonság, amit az elmúlt 2 éves gyakorlat mutat, hogy a nagyszülőkhöz csatlakozott ovis és iskolás korú gyerekek:
– koncentrációja megnőt,
– javultak a tanulmányi eredmények, és a finom motoros mozgások,
– stresszoldó hatású
– megnőtt az igényük a közösséghez való tartozáshoz,
– szűkültek a generációs különbségek
– felértékelődött bennük a közösen eltöltött idő

Tehát ez a mozgásforma az élet “kezdetén” és “végén”, egyaránt hasznos és nélkülözhetetlen hatásokra képes!

 

Oktatás

 

Mozgás – Öröm – Agytorna

 

A Szenior Örömtánc óráimon: Pécs-Vasason, a Bethlen Gábor u.8. szám alatt a NAPÜDVÖZLET EGYESÜLET házában  szeretettel várom a felnőtt érdeklődőket, és 9 éves kortól a gyerekeket!

 

Felkészítem a táncosaimat a szellemi frissesség megőrzésére, a hosszú távú memória fejlesztésére, az önbizalom-, önbecsülés növelésére, valamint egy kellemes szabadidős program eltöltésére.

 

“…mert nem csak a 20 éveseké a világ!”

 

 

Lesnik Anita
:: tel: 0620/2112086
:: mail: iziszcsillag@gmail.com