ADVENT 2017

 

Klubunk életében minden évben hasonlóan telik az Advent, de minden évben történik valami olyan amit érdemes megosztani az olvasókkal.

Az énekkar már novemberben elkezdett próbálni az ünnepi eseményekre.

December 3. Adventi hangverseny a Református templomban. A karácsonyi énekek mellett Vargáné Angéla olvasta fel Túrmezei Erzsébet a „Nagy kívánság” c. novelláját. A hangverseny vége felé Zóka Benjamin szerény ajándékkal lepte meg az énekkart és főleg annak vezetőjét, Szondiné Piroskát. Az ajándék egy könyv „Halleluja” Evangéliumi énekek gyűjteménye.  Egy kis idézet a dedikációból. „Nagyon köszönjük, hogy énekeseik, valamennyi rendezvényeinkre mindig színvonalasan felkészülnek. Közösségünk és a Hirdi faluközösségnek is fényt, derűt és lelki tartást adva ezzel.” Biztos, hogy ez a gyűjtemény sokat fog adni a jövőbeli eseményekre való felkészülésünkhöz. Befejezésül közösen elénekeltük a világ legismertebb karácsonyi énekét a Csende éjt, orgona kísérettel.

December 8. Idősek karácsonya a faluházban. Kicsit nehézkesen valósult meg az idei ünnepség, de a november SHV-ban megjelent cikk után olyan fordulat következett, hogy méltó módon sikerült a 15-ik idősek karácsonyát megrendezni. A decemberi SHV-ban leírtak szerint jöttek a felajánlások. Itt is újból hálás köszönet, Wingerné Pannikának, Huba Csaba képviselőnknek, Ruzsicsics Ferencnek és nejének Liviának a segítő hozzáállását, és nem utolsó sorban egyesületünk tagjainak a támogatását.  Bebizonyosodott, hogy az összefogás, a jó akarat és szeretetet ereje mindenre képes és egy gyönyörű délutánt sikerült ajándékoznia a község 70 év feletti lakóinak.

Az ünnepségen egyesületünk vezetője köszöntötte a vendégeket, majd Huba Csaba az önkormányzat képviselője is elmondta gondolatait és egy Ady verssel köszöntötte a jelenlévőket. A Hirdi óvodások kedves kis műsora után tőlük is kaptak ajándékot a falu szép korú lakói. Az ovo nénik segítségével /keményítő és szódabikarbóna felhasználásával készült gyurmából/ karácsonyfadíszeket készítettek és ajándékoztak. Nagyon kedves gesztus volt részükről, mindenki örült neki. Ezután az énekkar karácsonyi műsora hangzott el és végül közösen elénekeltük a „Nyugdíjas dalt”. Ezután következett a megvendégelés sok-sok sütemény, kalács, tea, üdítők, majd a jóízű, beszélgetések azok között akik ritkábban találkoznak. Hiszen egyre nehezebben mozdulunk ki mondták a résztvevők. A beszélgetések közben még valami kiderült, amire lépni kellett. Két klubtagunk férjének is születés napja volt. Megtudtuk, hogy Zóka Benjamin dec. 7-én Heiszler István pedig dec.9-én ünnepli születés napját. Tudom, hogy a férfiaknál nem tilos a kort emlegetni, de gondolom annyit is elég elárulni, hogy ők is meg voltak hívva az Idősek karácsonyára. Gyors megbeszélés az énekkarral és máris készen álltunk a köszöntéssel. Először a „Boldog születésnapot, majd a „Néked szól, ez a dal szívünk téged ünnepel ma” kezdetű dalokat énekeltük el a meglepődött fiúknak, akik meghatódva, könnyes szemmel hallgatták a köszöntést.

December 10. Adventi hangverseny a Katolikus templomban. Itt Angéla mellett még Vincéné Borika is mondott verset.

December 12. Az utolsó klubnap: Szépen megterített asztalok, karácsonyi díszek és gyertyák fogadtak minket és mindenki kapott egy kis ajándékot. Utána felelevenítettük a 2017-es év történéseit, merre jártunk és mit csináltunk. A teljesség igénye nélkül említek párat:

Február : Nagypall Fánk sütő verseny mi is neveztünk

Április: Nagypall Húsvéti kézműves foglakozás, húsvéti díszek, tojásfestés, húsvéti mézeskalács díszek készítése

Június: Pécsvárad Senior találkozó, melyen énekkarunk „Életutunk” című dalok, énekek műsorát adta elő nagy sikerrel.

Június: Nagypall pogácsa fesztivál és falunap, minden tagunk hivatalos volt a 2 napos rendezvényre. Tagjaink közül is sokan részt vettek a pogácsasütő versenyben.

Augusztus: Halászlé parti a faluházban vendégek voltak Grácz Erika polgármester asszony férjével és a két Nagypalli egyesület tagjai, akikkel évek óta nagyon jó kapcsolatot ápolunk.

Október 15. Harangszentelés a Református templomban, ahol énekkarunk is szerepelt,

és persze a kirándulások: 1 napos Hercegszántói Mária kegyhely zarándokút, Baja. Május 3 napos kirándulás Orosháza, Gyopárosfürdő stb. Ősszel 1 napos felejthetetlen vár és várkastély túránk Simontornya, Dég, Ozora. Ezeket végig nézve sok szép közös programunk volt. Ezekből is látszik, hogy jól érezzük magunkat a közösségben.

Megbeszéltük azt is, hogy a jövőben tovább folytatjuk a klubéletet és több közös összejövetelt, ahol az óvódástól a nyugdíjasokig együtt lehetünk.

/Itt jegyeznénk meg, hogy a „PÉCSMA” újságban megjelent Hird, Pécs keleti kapuja írással ellentétben, egyesületünk tagjai felháborodásával mi nem csak énekelgetünk, hanem megpróbáltunk és igyekszünk is tenni, hogy Hirden is történjen időnként valami/

Befejezésül Boldog és Békés 2018-as esztendőt kívánunk minden kedves olvasónak és településeink lakóinak.

A Napsugaras Ősz Asszonyklub tagjai a magam nevében Békefi Ernőné