Háziorvos váltás Vasason

 

 

Talán egyetérthetünk abban, hogy nem lehet könnyű az orvosi pálya.

 

Már a gimnáziumban, aztán az egyetemi évek alatt hatalmas mennyiségű tananyagot kell elsajátítani, összefüggéseket megérteni az orvosi diploma megszerzéséhez. Majd jönnek a rezidens évek, a szakvizsgák és ha ezeket az akadályokat mind-mind sikerül leküzdeni, csak ezután tud egy fiatal orvos gyakorlatot szerezni, felelősen hivatást gyakorolni. Ez rengeteg akaratot, lemondást, elkötelezettséget és fegyelmet követel meg a fiatal kezdő orvostól.

Már fiatalon kell szembesülnie az orvostanhallgatónak, a kezdő orvosnak a halál feloldhatatlan problémakörével.  Mindezt abban az életkorban kell felvállalni, amikor a fiatalok családot alapítanak. Az élethosszig tartó tanulás az orvosi pálya gyakorlásának elengedhetetlen követelménye.

Nagy öröm lehet egy orvos számára, mikor elesetten, fájdalmaktól meggyötörve jelenik meg nála egy beteg és az orvosi kezelés eredményeként meggyógyul. De azzal az érzéssel is meg kell küzdenie egy orvosnak, ha a gyógyítási folyamat nem vezet eredményre. A beteg állapota nem javul – mert hogy az orvos sem mindenható – és súlyos esetben még a betegét is elveszítheti. Talán az ilyen helyzetek feldolgozása lehet a legnehezebb az orvosi hivatásban.

 

Ezt a szép, ám de nem könnyű hivatást választotta Dr. Csontos Márta háziorvosunk is, mikor a 1971-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetem általános orvosi karára felvételt nyert. Tanulmányait elvégezve Hajdúszoboszlón körzeti orvosként tevékenykedett. Családjával gondoltak egy nagyot és az alföldet a Mecsek hegyes-dombos vidékére cserélve Vasasra költöztek. Márta 1993 szeptemberétől – Kummer Laci bácsit váltva – Vasas háziorvosa lett. Mi vasasiak csak reménykedtünk, hogy Kummer doktor úrhoz hasonlóan ismét hosszú távra lesz egy olyan háziorvosunk, aki empátiával, szeretettel, megértéssel, határozottsággal végzi a gyógyító munkát. Aki nem csak a beteg testek gyógyítását végzi, hanem az elesett emberek  lelkét is ápolja. Ma már biztosan tudjuk, hogy 24 évvel ezelőtt egy ilyen doktornő kezdte meg a rendelését a vasasi orvosi rendelőben. Kedves, mosolygós, segítőkész személyisége, fegyelmezett jelleme miatt megszerették a vasasiak. Hozzá mindenki bizalommal fordulhatott még azokban a nehéz időszakokban is, amikor az élet súlyos megpróbáltatások elé állította.

Dr. Csontos Márta december 31-vel nyugdíjba vonul. Talán az elkövetkezendő időben több idő fog jutni a családjára, az unokáikra, a barátokra, a hosszúhetényi otthonuk szépítésére, olvasásra, zongorázásra és a pihenésre.

 

A nyugdíjazás nem csak a doktornőt, az asszisztensét Ébertnét Nórit is érinti. Nóri még korábban kapcsolódott be a vasasi betegek gyógyításába. Még Kummer doktor úr asszisztenseként 1988 februárjától látta el ezt a beosztást. Az orvos munkáját nagyban megkönnyíti, ha mellette egy felkészült, segítőkész, helyismerettel rendelkező asszisztens dolgozik. Nórit ilyen munkaerőnek ismertük meg. Ő is most már több időt tud szánni a családjára, az unokáira, az olvasásra és a keresztszemes hímzésre.

 

A magam és a vasasi lakosság nevében mindkettőjüknek szeretném megköszönni a több évtizedes gyógyító, egészségmegőrző munkájukat. Egészségben elöltött, nyugalmas ámde aktív és derűs nyugdíjas éveket kívánunk.

 

2018 január 1-től új háziorvos kezdi meg rendelését a vasasi rendelőben. A pécsi származású, eddig Budapesten praktizáló Dr. Oszoli Dániel pályázta meg a háziorvosi állást. A fiatal, családos orvos munkáját továbbra is Jazbinsek Lászlóné Marika fogja segíteni. Nagy segítség lesz a doktor úr számára, hogy Marika már 34 éve kiválóan végzi ezt a felelősségteljes munkát, nagy tapasztalattal és helyismerettel rendelkezi, ismeri a helyi lakosság minden gondját-baját.

 

Tudjuk, hogy az országban kevés a háziorvos, emiatt sokszor gondot jelent a nyugdíjba vonuló háziorvosok pótlása. Úgy tűnik Vasasnak nagy szerencséje van, mert ismét hosszútávra biztosítottnak látszik a háziorvosi ellátás a településrészen. Ismét reménykedünk, hogy Dr. Kummer László és Dr. Csontos Márta nyomdokain haladva egy jó háziorvost kapunk.

Szeretettel várjuk.

 

Huba Csaba