Két mesekönyv

Két mesekönyv

AZ ERDŐ ÍZE – Másodkiadás
A 2011-ben megjelent mesém másodkiadási jogát megvásárolta a Soproni Erdészeti Egyetem könyvkiadója, az ERFARET. Az aktuális mesetémát (medvehagyma, szarvasgomba, gyógynövények…) a valóságban is bemutatják fotóval, ismeretterjesztő leírással.
Menetközben aztán úgy alakult, hogy a kis könyvkiadó megszűnt, a kinyomtatott anyag pedig elég kalandos úton hozzám került.
Szórványos könyvárusításaim azt bizonyították, hogy Borostyán apó, Harmatcsepp, Agyas Agyari, Korc és Morc jóvoltából AZ ERDŐ ÍZE a legjobban eladható mesém. Gondolom – a környezettudatos kiegészítésekkel –, ez a tény a jövőben csak fokozódik.

MOCSOLÁDIA
Alsómocsolád polgármestere mindenre elszántan vetette bele magát a település elmesésítésébe. A program szakmai vezetőjének megnyerte dr. Boldizsár Ildikót, a népmesék nagyasszonyát. Az én tisztem a település meséjének megírása lett. Az elkészült műre Radnai Éva korrektor azt mondta, hogy: „a meséid közül eddig ez a legjobb”. Ildikó szavai sem elhanyagolhatóak: „szerintem zseniális, ahogy belefonod a falu történetét a szövegbe”. Mesterem, dr. Pesti János kritikája nagy töltetett adott, bár, Jani bátyám azt nem dicséretnek szánta: „ne haragudj Levikém, de ezzel a grimmi romantikával nem tudok mit kezdeni”.
A mese alapját a TŰZ és a VÍZ ellentéte adja. Mocsolád életében a lángocskák a biztonságot, a meleget jelentették, noha, egy korabeli tűzvészben csaknem elpusztult a település. A falu legjelentősebb természeti kincsét a tavak adják, noha, a lakóknak szinte minden évben meg kell küzdeniük az árvízzel.
A főbb szereplőnek a TŰZ/VÍZ mintájára adtam egy pozitív és egy negatív tulajdonságot. Így kapott helyet a történetben a jószívű király, aki ellenben tehetetlen a birodalmat jelentő veszéllyel szemben; a csodaszép hercegkisasszony, akinek azonban a fél arca csúf; a kiskanász, aki a disznóőrzéstől égész a trónig viszi; a hegyháti betyár, akik haramia létére segít megmenteni a birodalmat; s persze a sárkány, aki, amilyen gyönyörű, olyan gonosz. A történetet nem zártam le, mivel a mese folytatásának alapötlete már menet közben megszületett. Császár Levente (30/420-4629)

Mindkét könyv karácsonyra jelenik meg, áruk 3.000 Ft.