Varróklub

Várunk SZERETETTEL Téged is az alakuló KÉZIMUNKA Klubunkba!

Egy óvodás mondata a facebookról: „A facebookot lehet lájkolni. Ha nagy  leszek megtanulok lájkolni. Remélem nem olyan nehéz, mint a horgolás, mert az nem megy.„ Ennek a nehézségnek szeretnénk elejét venni, hogy a jövő generációja is legalább olyan biztonsággal kezelje a horgoló, a kötő és a hímzőtűt, mint az iPadot.

Lehetetlennek tűnik? Mi mégis teszünk egy próbát.

Vegyük számba, miért érdemes kézimunkázni? Mit adhat a személyiségünknek, az önbecsülésünknek?

·         A kézimunkázás ősi hagyományunk. Elődeink halomsírjaiból (kurgánokból) csodálatos díszített hun textilek kerültek elő. A kézimunkák kultúránk hordozói.

·         A kézimunkázás alkotás, mely során egy megváltozott, un. meditációs tudatállapotba kerülünk, amikor a mentális és testi működéseink harmonizálódnak. A csendes nyugodt ülés, a feladatra történő fókuszálás és a békés tevékenység lassítja a szívritmust, csökkenti a vérnyomást.

·         Egy- egy sikeres darab elkészülte növeli az önbecsülést, a magabiztosságot, egészséges büszkeséget ad. Ha megdicsérik remekművünket, az örömmel tölt el.

·         Amikor valakinek kézimunkával viseletet, vagy bármilyen tárgyat készítünk, szeretettel gondolva az illetőre feltöltjük a kézimunkánk tárgyát pozitív energiákkal. Ahogy eleink mondták beletesszük szívünket, lelkünket.

·         A kötés, horgolás, hímzés, foltvarrás terápiás hatásaira a kutatók is felfigyeltek és ma már tudományosan is dokumentáltak az egészségünkre gyakorolt pozitív hatások.

·         Klubunkban jó közösségre is találsz, ahol az alkotásban segíthetjük, inspirálhatjuk egymást. Taníthatjuk a fiatal generációt, tanulhatunk az idősebbektől.

Terveink szerint a kézimunkák több területével is megismerkedünk. A foltvarrással, melynek eredete az amish, angol, holland telepesek amerikai szűkségéből (szegénységéből) alakult ki és nőtte ki magát kreatív kézimunkává, manapság pedig szinte művészetnek számít. Az értékes, igazi foltvarrás (pechwork) kézi varrással készül természetes anyagokból, ma azonban már megengedett a gépi összeállítása is egy-egy terítőnek, takarónak, vagy más díszítő elemnek. Fekete Mária vasasi lakótársunk segít majd nekünk ezen kézimunka területen , aki Pécsen már elindított és sikerre vitt egy Pechwork klubot.

Aztán megismerkedünk a népi hímzéssel. Már erre is megvan a segítőnk, de várunk helyből is szépen kézimunkázókat a tudásuk továbbadására.

A horgolás művészetébe való bepillantásra egy hosszúhetényi alkotót fogunk felkérni, aki csodálatos dísztárgyakat, ékszereket is készít, de megtanulunk terítőket, viseleteket is horgolni.

Kötésre még nincs segítő emberünk, várjuk a lelkes jelentkezőket, akik megmutatnák és továbbadnák tudásukat.

Szabni-varrni Gyugel Ilonával tanulhatunk. Egyesületünknél több varrógép is rendelkezésre áll a gyakorláshoz. Az alábbi fotón a kis műhelyünkben készült darabok láthatók:

Foglalkoztatott varrónőnk által vállalunk cippzárcseréket, függönyvarrást, igazítást, nadrágfelvarrást és egyéb olyan

Fiatalokat, időseket, kicsiket nagyokat egyaránt várunk. Anyukák, apukák a gyermekeket is hozhatják, számukra is biztosítunk felügyeletet, elfoglaltságot.

Még egy érv arra, hogy mozdulj és gyere: Ha még nincs ötleted a karácsonyi ajándékra itt a lehetőség, hogy valami különlegessel, egyedivel lepd meg szeretteidet.

Hetente keddi napokon várunk szeretettel 17 órától a Bethlen Gábor u.8. szám alatt a Napüdvözlet Egyesület házában.  Jelentkezésed az alábbi telefonszámon várjuk: 06/20/217-5759 Gyugel Ilonánál. Szőts Rózsa 06/30/603-6507