Érték-tár + : Növényfalak Vasasról előkelő szállodákba

Érték-tár +

Növényfalak Vasasról előkelő szállodákba

Belovárecz Gabriella, tősgyökeres vasasi, a helyben működő Belcat Bt. társtulajdonosa. Cégük tevékenysége igazán egyedi, az Érték-tárba mégsem került bele, pont azért, mert amit csinálnak egyik kategóriába sem fért bele. Ismerkedjünk meg velük!

Mikor megtudtam, hogy Ti itt vagytok és tevékenykedtek nagy örömmel több embernek is elmeséltem, hogy mit láttam. Az általános reakció az volt, hogy igen tudom, hogy van ott valami, mindig látok növényeket és jövés-menést az udvaron, de nem tudom, mivel foglalkoznak. Akkor most meséld el légy szíves, mivel foglalkoztok pontosan ott a Szövetkezet utca elején a faajtó mögött.
Tartósított növényekből készült beltéri dekorációkat készítünk, amelyekkel gyakorlatilag becsempészünk egy kis zöldet és természetet a mai rohanó világban az emberek munka és lakókörnyezetébe. Ezek a természetes dekorációk lehetnek zöldfalak, készülhetnek mohából, egyéb növényi részekből, vagy zuzmóból. Emellett készítünk még  díszfákat, abból is több méretet, fajtát, amik lehetnek cserje formájúak, vagy koronás fa, illetve bonsai méretűek. Mindezen kívül még csinálunk gömböket, és egyéb formákat, logókat, feliratokat, betűket. Elég sokrétű a tevékenységünk. Ez a széles termékkínálat, illetve az egyedi elképzelések kivitelezése, és a gyorsaság azok a tényezők, amelyek szerepet játszanak abban, hogy cégünk kiemelkedik világviszonylatban a versenytársak közül. Vállaljuk a növényfalak és dekorációk felrakását is, ezért dolgozóink elég sokat járnak külföldre is. Megrendelőink többnyire irodák, szállodák, üzletközpontok, kiállítás szervezők. Jelenleg nagyobb részben exportra szállítunk, főleg Olaszországba, de vannak már norvég, francia, horvát, osztrák viszonteladóink is. Termékeink világszerte jelen vannak.

Véletlenül csöppentél ebbe a szakmába, vagy mindig is valami ilyesmit szerettél volna csinálni?
Eredetileg humán menedzser szakon végeztem, amit most a cégvezetésben nagyon jól tudok hasznosítani.
A növényekkel való foglalkozás gyakorlatilag Francoval, a férjemmel együtt jött. Ő 30 éve dolgozik ezen a területen, egy alapanyaggyártó és forgalmazó cégnek – Verdissimo – a közép-kelet-európai területi igazgatója. Eleinte mindent én csináltam a cégben, a szállításszervezést, az adminisztrációt, a rendelést, de ezen már túlnőttünk, most már a koordinációs, vezetői feladatokat látom el.

Hogy kezdődött a cég története?
A Belcat Bt. 2006-ban alakult. Ekkor még Olaszországban éltünk, és onnan kezdtük el az alapanyagot népszerűsíteni Magyarországon. Elég nagy falakba ütköztünk, mert a szárazvirág kultúra nagyon meghatározó a mai napig is hazánkban. Aki szárazvirágot értékesít, annak nem volt érdeke, hogy egy tartósabb életszerűbb termék is bekerüljön a hazai piacra. Ekkor a Verdissimo cég területi képviselői voltunk. Lassacskán lettek partnereink, vásárlóink, eleinte főleg virágboltok, aztán bemutatkoztunk a Hortus Hungaricus-on 2010-ben. Ez egy virágkiállítás Szigetszentmiklóson. Időközben a díszdobozos „örök” rózsaszállal bekerültünk a CBA üzlethálózatba, illetve a Mol, Shell és Agip autópályás töltőállomásaira. 2013 elején jött az ötlet, hogy kezdjünk el zuzmó paneleket gyártani. Ez egy gyors történet volt, ami gyakorlatilag meghatározza a mai létünket is. Először kipróbáltuk, hogy tudunk-e ilyent csinálni. Aztán 6 hetem volt, hogy megszervezzem az egészet, találjak embereket, és hogy 50 m2-t kivigyünk a milánói lakberendezési vásárra. /HOMI Milano 2013/. Ez a Szövetkezet utcai létesítmény volt az egyedüli rendelkezésre álló, használható épület, amit hirtenlen ki tudtunk bérelni. Két nap alatt összeállt a fejemben, hogy kb. milyen lépésekben hogy lehet ezt megvalósítani.
Eleinte úgy volt, hogy egyfajta terméket fogunk csak csinálni, de közben kiderült, hogy az ügyfelünk, akivel a kiállításon részt vettünk nem akarja elkötelezni magát állandó rendelésekkel. A dolgozók meg itt voltak, ki kellett találni valamit, hogy ne küldjük haza őket. Így hát belevágtunk a folytatásba. Jelenleg már 15-en dolgozunk a cégben és időnként van egy-két beugró is.

Honnan tudtok beszerezni ilyen nagy mennyiségű növényt? Van esetleg környékbeli beszállítótok is?
Tartósítást nem végez rajtunk kívül Magyarországon senki. Minden növénynek megvan a saját specifikuma, hogy mikor melyik évszakban lehet leszedni, és hogy levágás után mennyi időn belül kell tartósítani. Ez mögött egy nagyon nagy kutatás-fejlesztési tevékenység áll. Negyven-ötven féle növénnyel dolgozunk, nagyobb részét attól a cégtől szerezzük be ahol a férjem értékesítő, de a világ minden tájáról, pl. Kolumbiából is hozunk alapanyagokat. A legegyszerűbbeket elkezdtük mi is tartósítani, fejlesztettük a technológiát, a mohát és a gömbmohát mi készítjük, itt a szárított vagy a nyers alapanyagot vásároljuk. Magyarországról is veszünk, csak itt a természetvédelmi törvény szabályozza ezt a kérdést, hogy milyen védettségű területről mennyi és milyen növényt lehet begyűjteni, hogy ne károsítsa az ökoszisztémát, mert ezek nem olyan gyorsan növő dolgok.  A környékről nem sikerült, mert itt minden tájvédelmi körzet, vagy természetvédelmi terület. De vásároltunk mohát pl. budapesti cégtől, akik tudomásom szerint azt Borsod-Abaúj-Zemplénben gyűjtöttek be.

Ezeket nem lehetne termeszteni?
Van, amit igen. Nálunk a moha lesz a következő próbálkozás. Ha megnézzük a kertjeinket, megtapad a falon, ott van a háztetőn. Úgy kell kialakítani a termesztést, hogy felszedhető legyen. De szeretnénk nekiállni a borostyán tartósításának is. Ebben például tudnánk úgy együttműködni az egyesületekkel, vagy azokkal, akik a parkokat rendben tartják, hogy ha már a sövényt úgyis vágni, metszeni kell, akkor csak a metszést össze kell hangolni a tartósításra legmegfelelőbb időponttal. A buxus, a hedera, olyan növény, amit mi is használunk. Ezekért tudnánk fizetni, amivel mindenki jól járna.

A megrendelőitek többnyire nem magánemberek. Tudtok azért nekik is kínálni valamit, ami egy lakásban is elfér és dekoratív?
Kisebb falakat eladnunk magánembereknek is, vannak kisebb képeink, rózsák, tudunk csinálni kisebb kompoziciókat. Itt az üzemben nem arra vagyunk ráállva, hogy közvetlenül értékesítsünk, de vasasiak és a környékbeliek kedvezményt élveznek nálunk. Most lesz kész az új honlapunk. Talán lesz egy webshop is később, ahol a kisebb dolgokat meg tudjuk jeleníteni és majd rendelni is lehet.

Miért tartod fontosnak, hogy itt helyben legyen a vállalkozásotok?
Eleinte ez egy kényszermegoldás volt, de mindig is fontos volt nekem a helyi kötődés. Tősgyökeres vasasi vagyok. Ezért is lettem egyesületi tag, hogy tehessek a közösségért. Mostanra viszont dolgozóink nagy része vasasi, és ha van lehetőségem bővülésre akkor a környékbelieket részesítem előnyben. Mivel főleg női munkaerőre van szükségünk a családanyáknak sokkal könnyebb, ha nem megy el az értékes idejük utazásra.

Sokat jársz-kelsz a világban, van összehasonlítási alapod. Milyennek látod Vasast és a vasasiakat?
Én  sokfelé éltem már a világban, Olaszországban, Angliában, Hollandiában, de az országon belül is, és mégis visszajöttem ide. Szeretnék valamit tenni ezért a településért. Felháborít az, hogy Pécs mennyire nem áldoz a fejlesztési forrásokból Vasasra. Azzal tudok itt valamit tenni, hogy helybelieket foglalkoztatok.
Alapvetően azt gondolom, hogy mi magyarok sokat panaszkodunk, és keveset teszünk. Ha nézzük pl. Hollandiát, ott a lakosság 80 %-a nem rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, lakást bérelnek. Vasason egy kisebb háza mindenkinek van, nagyon kevés az, aki bérel. Nem tudjuk értékelni azt, amink van. A világ nagy részén nagyvárosokban, emeletes házakban, kicsi lyukakban laknak az emberek, itt Vasason meg mindenkinek van kertje és lehetősége arra hogy t állatokat tartson, termesszen zöldséget. Európában a kert nagyon nagy érték. Rengeteget fizetnek még egy olyan sorházért is, mint ami a B utcában van. Már önmagában az, hogy ki tudunk ülni az udvarra, és hogy van kapcsolattartás a szomszédok között nagyon nagy szó. Budapesten rácsos ajtók vannak az emeletek között is. Pármában már nem mernek kimenni az utcára, egyes környékeken fényes nappal is veszélyes egyedül közlekedni. Mi egyelőre még itt nyugodtan sétálgatunk, akár késő este is. Tudatosítani kell magunkban, hogy milyen jó dolgunk van, hogy számíthatunk a szomszédunkra,  hogy sötétben is haza merünk menni. Még mindig vannak lelkes érzületű emberek, akik polgárőrnek mennek és vigyáznak ránk. Sokkal többet kellene fókuszálni az értékekre és a közvetlen környezetünkre, ami máshol abszolút hiányzik, úgyis csak ezeket tudjuk befolyásolni, ezeken tudunk javítani, építeni, gondozni és ebből lehetne előnyt kovácsolni. És azt is vegyük észre, hogy milyen festői környezetben élünk. Meg kell nézni a bekötő útról a falu látképét, képeslapra való. Nem szabad megengednünk, hogy olyan gyerekek nőjenek fel, akik tönkre teszik a buszmegállókat, táblákat, azt a kevés dolgot ami Vasasnak jutott a városfejlesztésből, és azokat amit a közmunkásaink fáradságos munkával rendbetesznek. Össze kell fogni itt helyben az egyesületekkel és megtanítani az  embereket arra gondolni, amijük már megvan, a jót látni és értékelni, akkor több jó is fog velük történni, jobb hangulatúak is lesznek, akkor talán eszükbe jut tenni valamit magukért és a közért.

Múltkor mesélted, hogy kezditek kinőni a helyeteket. Ugye azért nem hagyjátok itt Vasast?
A közelmúltban béreltünk egy másik telephelyet itt a környéken, de nem elég. Valami megoldást kell sűrgősen találnunk a helyszűkére, de még nem tudom milyen irányba fogunk elindulni. Folyamatosan járok-kelek nyitott szemmel. Nem jó, hogy így szét vagyunk szabdalva, hatékonyabbak lehetnék egy nagyobb telephelyen. Eddig a döntéseimben nagyon figyelembe vettem azt, hogy vasasiak maradjunk, 2-3 főt kivéve  vasasiak, somogyiak dolgoznak nálunk, azonban  egy bizonyos ponton túl nem lehet ezt előtérben tartani.  Amikor már a termelékenységet, vagy a megrendelés kiszolgálását veszélyezteti, hogy össze vagyunk zsúfolva, vagy gátolja a további fejlődést, akkor lépni kell. Úgy gondolom Vasasnak is érdeke, hogy megtartson egy fejlődőképes vállalkozást itt helyben ezért nagyon bízom abban, hogy az Önkormányzattól segítséget kapunk.

Van két fiad. Tovább viszik az üzletet?
Ők még nagyon kicsik, bár voltak már hasonló meggondolatlan kijelentéseik. Természetesen azért dolgozunk ilyen sokat, hogy hagyjunk valami értékeset magunk mögött amit esetleg a gyerekeink is tovább vihetnek.
Szerintem a vállalkozást úgy kell kialakítani, hogy ne tőlem függjön, úgy kell szervezni a munkát, hogy mindenki tudja a dolgát. Meg kell találni a megfelelő embereket, akik értik a dolgukat és akkor megy a vállalkozás magától. Egyébként szeptembertől már a fiaim is ide járnak a helyi általános iskolába, nem akartam, hogy úgy nőjenek fel, hogy nincsenek vasasi barátaik, kötődésük.

Igazán megszívlelendő és elgondolkodtató szavakat hallottunk Tőled. Reméljük, még sokáig vasasi vállalkozás lesz a Belcat Bt. Köszönöm a beszélgetést!

Tóthné Dobos Éva