Így éljük a napjainkat a Keleti Városrészi Óvoda Somogyi Tagóvodájában, Pécs – Somogy, Bányatelep u. 19. sz. alatt

Tisztelt Szerkesztőség!

 

Sok Hírünk Van! A Somogyi óvodában, tavaly óta számos változást éltünk meg, íme egy kis ízelítő.

   Kívánok minden kedves Olvasónak, és a Szerkesztőség lelkes munkatársainak eredményekben és egészségben teljes újesztendőt. A farsangi időszak végén, az elégetett Kisze báb elvitte a borús tél minden rossz emlékét: betegséget, sötétséget, morcos kedvet, rosszalkodást… Újult optimizmussal, és erővel látunk az előttünk álló feladatokhoz!

Ezúton köszönöm a Szerkesztőségnek, hogy helyet és fórumot biztosít az óvodánkról szóló levélnek.

 

Engedjék meg, hogy néhány gondolat erejéig felvázoljam az eltelt év változásait, eredményeit.

 

Idén elnyertük a ZÖLD ÓVODA címet, amelyért folyamatosan tenni akarunk. A vállalt feladatokat a szülők támogató segítségével szeretnénk megvalósítani. Célunk, hogy gyermekeink tisztább, élhetőbb, gondozottabb környezetben nevelkedjenek, amit minden lakó a sajátjának érez. A közösséggé válás alapjait már kisgyermek korban el kell kezdenünk, és ebben a nevelésnek, a mintaadásnak óriási szerepe van!

Tavasszal új udvari játékok kerülnek beépítésre, és facsemetékkel pótoljuk a kivágásra került nagy fáinkat, hogy ismét parkos legyen a játszóterünk.

Elismeréssel szólok a helyi Máltai Csoport és a Tegyünk Egymásért Egyesület munkájáról, akik kellő forrásokat és a lakosságot mozgósítva, a lakókat összefogva gyönyörű játszóteret alakított ki a régi Sturcon. Az itt élő embereken múlott, hogy elkészült, és rajtunk múlik, hogy meddig örülhetünk neki, vigyázzunk rá közösen, hiszen a miénk! A közösségi programokba, rendezvényekre jó ötletekkel, sok energiával, kitartással vetik bele magukat, élményekkel gazdagítják a résztvevők körét, és ez a lendület viszi előre az itt élőket.

 

2015 szeptemberétől megkülönböztetett szeretettel fogadtuk az új kicsiket, akik közül hat kisgyermek 2,5 éves volt. Eltelt az első félév az új kicsik ügyesen beilleszkedtek, és mindenki egy évvel bátrabb és okosabb lett. Az óvodai beíratás a következő nevelési évre 2016. 04. 25-26 –án lesz, 7-17 óráig, minden körzetes kisgyermeket, és érdeklődő szülőt szeretettel várunk.

 

Óvodánkban, három, tiszta életkorú csoportban szervezzük a mindennapokat, melyek tartalmasak, vidámak, családias hangulatúak. Szobáink alapterülete nem nagy, ezért kevesebb gyermekkel foglalkozhatunk, és nincs zsúfoltság. Játékparkunkat, és könyves polcainkat sikerült az eltelt néhány évben sok új értékes, igényes fejlesztő eszközzel, és több irodalmi kiadvánnyal gyarapítani. Minden napra jut valami újdonság, kreatív ötlet, a játéktémák tovább fejlesztéséhez. A gyerekek óhaját, érdeklődését figyelembe vesszük, és napokig visszatérünk egy –egy megkezdett játékötlethez, így szinte észrevétlenül tanulnak meg ismereteket, dalokat, verseket.

 

Óvodapedagógusaink elhivatottak, folyamatosan képzik magukat, mindegyikőjük másban ügyes, ez színesíti a nevelőközösségünket. 2015. januártól pedagógiai asszisztens segíti munkánkat, és sok időt áldozunk az egyéni képességek kibontakoztatására.

Minden évben kapunk anyagi támogatást, Részönkormányzatunk elnökétől, Huba Csaba úrtól, melyből játékot, irodaeszközt vásároltunk. (idén egy többfunkciós nyomtatót, és egy CD lejátszót vettünk). A Mikulás zsákjába is jutott finomság az ő jóvoltából. Minden segítségért hálásak vagyunk, és megbecsüljük a kicsit is. Köszönjük támogatását!

 

Az óvodai életünket átszövik a jeles napokra való készülődések, és maga az ünnep mindig élmény teli színfoltja a mindennapoknak. Hagyományainkat őrizzük, ápoljuk és minden évben kicsit új köntösbe öltöztetjük. Íme, az eltelt hónapok palettája!

 

Az ősz színeit sokféle programmal tettük emlékezetessé. Szerepeltünk a testvér óvodánk által szervezett Szüreti mulatságon, mely minden évben nagyszabású rendezvény Vasason.

Az Állatok világnapját a Misina parkban tett kirándulások tették élményszerűvé.

 

A Hangoló bábelőadások idén is szerepelnek programjaink között, Nemes László műsorait érdeklődve, jó hangulatban vártuk.

A Bóbita bábszínházba bérletet váltottunk, amely az új helyén igazi gyermekparadicsom lett, a középső-, és nagycsoportosok látványos, művészi előadások élményével gazdagodtak.

 

A szép kivitelű könyvekkel, együtt fedeztük fel a gyerekekkel a titkokat, a mesék birodalmát. A mai kor gyermekeit vissza kell hódítani a technikától a könyvek világába, hiszen a képzeletük, személyiségük alakulása, és az olvasó felnőtté válásuk nagyban függ a gyermekkori hatásoktól. A pedagógiai programunkban kiemelt szerepet tölt be a mindennapi meseélmény, egy nap alatt akár több ízben is. Minden csoport szereti a dramatikus mesejátékokat, mikor beöltözve, zenével kísérve, azonosulni lehet a meseszereplőkkel.

 

Márton naphoz igazítva, az érdeklődő szülőknek nyílt délelőttöt szerveztünk, melyen ízelítőt kaptak az adott csoport életéből, játékából, tudásából. A nagyok a szülőkkel közösen lampionokat, és töklámpást készítettek. A gyerekek őszi témájú kis összeállítással, és finomságokkal tették emlékezetessé a szülőknek a délelőttöt.

A nagyok egy szép lakodalmas népi játékkal készültek, ami segít a mai gyerekeknek érthetőbbé, élmény közelivé tenni a népi hagyományokat.

 

Az adventet felpezsdülve, izgalommal, sok kreatív ötlettel vártuk.

Tíz éve hagyomány lett, hogy a helyi Idősek Klubja tagjait, munkatársait vendégül látjuk. Sajnos idén a klub felújítása miatt ez elmaradt. A nagycsoportosok az Árkádban léptek fel A kisded születése című dramatikus jelenettel, ami nagy siker volt, és mi is megnéztük az óvodában.

 

A farsanggal véget ért a hideg és sötét tél, nagyon ötletes jelmezekkel leptek meg a szülők bennünket. Egész délelőtt folyt a mulatozás, a nagyok Kisze bábot készítettek és a máglyát, mindannyian körbe állva, nagy zajt csapva űztük el a hosszú telet.

A március 15-ét idén is ünnepi keretek között, és a tiszteletet megadva tartjuk meg. A nagyok beutaztak a Petőfi és a Kossuth szoborhoz, és saját kezük alkotta nemzeti jelképekkel tisztelegnek a nagy magyarjaink előtt.

 

Élő húsvéti nyuszi érkezik hozzánk, és új udvari játékokat hoz. Hetekkel előbb megkezdődik az ünnepi készülődés: kifújt tojást festünk, kosárkákat ragasztunk, a fiúk tanulják a locsoló verseket.  A nyuszikkal versenyt futunk az udvaron, etetjük, szeretgetjük őket.

 

 Áprilisban a Szent György – hegyen szerepelnek a nagyok, tavaszi játékfűzéssel, az állatok szabadba való terelését eljátszva, megismerik, hogy milyen népi hagyomány fűződik e jeles naphoz. Nagy élmény szokott lenni, hogy lovas kocsival ügetnek fel és le a hegyről.

 

A Föld világnapjára készülve a nagyok szemetet szednek az óvoda körül, és tavaly megdöbbenve fogalmazták meg a gyerekek, hogy milyen sok a „rendetlen, szemetelő ember, akik eldobálják a hulladékot az utcán”. Bizony elgondolkodtató a gyerekek szemével látni, hogy miért van ez így. Hiszen nem jó érzés, és az egészségünket is veszélyezteti, hogy szeméttel vesszük körül lakóhelyünket, és a közterületre azt hiszik sokan, hogy nem a sajátjuk, így nem is kell ügyelni rá! A középsősök készülnek Mohácsra kompozni, és a kölkedi testvér óvodába és a Gólya múzeumba.

 

Az Anyák napjára minden csoport, nagy izgalommal készül.  A nagyok látványos és újszerű műsorral, a kisebbek közös énekléssel, versekkel, teadélután keretében kedveskedtek vendégeiknek. A ballagó nagyokat, május utolsó szombatján búcsúztatjuk meghitt keretek között, vidáman, de könnyes szemmel emlékezünk.

 

A jövő terveiben szerepel udvarunk felújítása, homokcsere, és játékeszközök vásárlása. Szeretnénk, ha óvodásaink szép, és balesetmentes környezetben nevelődhetnének, és további életüket meghatároznák az itt eltöltött évek jó emlékei.

Büszkék vagyunk arra, hogy tágas, ízléses környezetben dolgozhatunk, szívesen járnak óvodánkba a gyerekeink, vigyázzunk közösen rá! Neveljük egymást, értékeink megbecsülésére, hiszen sok százezer forintba került a korszerűsítés, és a mindennapi működés feltételeit együttesen teremtjük meg, folyamatosan dolgozunk.

 

 

A víz az élet egyik lételeme – játékba ágyazott ismeretszerzés.

 

 

Üdvözlettel:

Pécs – Somogy, 2016.03.10.                                                  Szabóné Pécsi Éva

Tagóvoda vezető