Egy kis statisztika

Manapság minden sportközvetítés tele van statisztikákkal. A kommentátor nem csak azt mondja, hogy egyik csapat jobban játszik a másiknál, vagy a tornász, a műkorcsolyázó szépen hajtja végre a gyakorlatot, hanem minden állítást igyekeznek számokkal is alátámasztani. Ezt a trendet követve készítettem én is egy kis összefoglalót a helyi amatőr sportéletről.

A Kossuth Művelődési Ház fő profilja a sport lett a múlt évtől. Hetente háromszor két óra spinning edzés van, ezeken átlagban 8 emberrel számolhatunk, ez heti 48 óra mozgást jelent. Aerobik heti kétszer egy óra, kb. 6-8 emberrel, ez 12 óra. Jiu jitsu edzés háromszor kettő óra, itt a résztvevők száma átlagban 10 fő

ez összesen heti     óra. Pár hónapja van taek-von-do edzés is hetente kettő alkalommal, ezen az átlagos létszám   10 fő   ez összesen     óra. Jó időben az udvaron kosaraznak, fociznak a gyerekek erre számolhatunk hetente minimum 5 órát. Ez azt jelenti, hogy ezen a helyszínen hetente         órát sportolnak a gyerekek és felnőttek is, ez egy év alatt     óra.

A Berze Nagy János művelődési házban gyakorolnak a mazsorettek-ez is kemény edzés- heti egy  alkalommal, szombatonként 11-14 ig, 3 órát, a létszámuk kb. 15 fő, ez összesen heti     óra. Van tánctanfolyam is a kultúrotthonban kb. 15 fővel, heti egy    alakalommal vasárnap 16-19 óráig, ez összesen     óra . Ne feledkezzünk meg a darts estekről, ami évente kb. 10-szer van, de akkor jó hosszú a verseny, 5-6 óra is megvan, 10-12 résztvevővel, ez évente összesen kb. 500 óra.

A Napüdvözlet Egyesületnél van jóga amin rendszeresen 10 fő körüli a létszám, heti 2 x2 órában. Ez heti 40 órát jelent, év van torna is ugyanennyiszer, ez is heti 40 óra mozgás.

A Bányász Tc csapata évente kb. 25 meccset játszik, ha a minimális 11 fővel számolunk, ez 330 óra aktív sportolás.

Az utcán jártunkban-keltünkben sokszor találkozhatunk futókkal, kerékpározókkal, de ezt nem tudjuk számszerűsíteni, ezért nagyvonalúan hagyjuk is. Így is büszkén mondhatjuk, hogy Vasas, Somogy, Hird lakói egy év alatt minimum       óra aktív sportot végeznek, ami 7000 fővel számolva fejenként   órát jelent. Ez a jó hír, és az, hogy évről évre növekszik a sportlehetőségek, és a sportolók száma is. A rossz, hogy egy kérdés a sok számolgatás után is megválaszolatlan marad: ez kevés, vagy sok, vagy éppen elég? Azt hiszem, van még hova fejlődni, úgyhogy hajrá Vasas, Somogy, Hird!