IN MEMORIAM MATHEISZ JÁNOS 1946-2015

 


„Az Úr Illésként elviszi mind,

Kiket nagyon sújt és szeret,

Tüzes, gyors szíveket ad nekik,

Ezek a tüzes szekerek”

Ady Endre

 

Valóban Matheisz János beteg és „gyors szíve” azon a fáradt hirdi alkonyon, a búsongó, jajongó őszben néhány másodperc alatt megszűnt dobogni. A Füreden elvégzett nagy szívműtét fukar módon csupán hét évet ajándékozott az élni, alkotni akaró betegnek.

Matheisz János teljesítette a nagy író, gondolkodó Madách Imre intelmét:

„Ember Küzd és bízva bízzál!”

Élete nemes küzdelem volt, túllépés a kudarcokon, harc a győzelmekért és újra bízni és remélni. Ám soha nem látszott rajta a gyengeség semmi nyoma, mindig erőt és optimizmust sugárzott, a biztonság és siker garanciája volt.

Kosztolányi gondolatát követve Matheisz János fény és hő volt, aki világított sötétben és meleget adott a fagyos télben. Homlokán ott tündökölt a jel, hogy milliók közt az egyetlenegy, egyedüli példány, aki nem születhet meg többé sosem, hisz szegény a „forgandó tündér szerencse, hogy újólag megteremtse”

Matheisz János az agrárvilág embere volt, főiskolai és egyetemi diplomákat szerzett, s a mezőgazdaságban töltött be vezető állásokat. Élete Hirdhez kötötte, szerette szülő faluját, így szívesen dolgozott a település fejlődéséért, szépüléséért. A részönkormányzatok megalakulásakor négy cikluson, tizenhat éven át választották meg a hirdiek tagnak, s így módjában állt dolgozni a közösség érdekeiért. Részese volt a régi hirdi címer újjászületésének, majd megjelenítésének a Templom kertben. Dolgozott a temető megvilágításáért, a világháborús emlékkereszt felújításáért és a Faluház átalakításáért. Küzdött a gáz bevezetéséért, majd a szennyvízcsatorna rendszer megvalósításáért. Jelen volt az Idősek Karácsonyain, más ünnepélyeken ugyanúgy, mint a közösségi munkálkodásokon. Rá mindig, mindenkor lehetett számítani, elsőként érkezett és a munka befejezése után távozott. Nem sajnálta a fáradságot, lelkesen szolgálta a lakosság igényeit. Hosszú, kitartó és eredményes részönkormányzati tevékenységéért Pécs város kitüntetését vehette át a Nemzeti Színházban. Jelenleg is tagja volt az ISPA Társulat Intéző Bizottságának, ahol fontos feladatokat oldott meg.

Hűséges ember volt, Hű volt hazájához, falujához és családjához egyaránt. Rajongva szerette feleségét és értelmes leányait, s bearanyozta napjait, a három drága unoka megszületése.

Nem a halára készült, hanem az életre, további tervek, elképzelések, vágyak megvalósítására. A halál akkor ragadta el, amikor még számos feladat magvalósítása várt rá.

 

Tisztelt Képviselő Úr!

Tisztelt Mérnök Úr!

Drága Barátunk!

 

Kiváló személyiségedet, példás életedet, ragyogó eredményeidet szívünk melege őrzi.

 

Tóth Mihályné

képviselő társ