KoBeKo Hírek „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!”

KoBeKo Hírek

„Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!”

 

 

Tea-Ház gyermek és ifjúsági klub

Új helyünkre költőzésünk első nagyobb programja egy nagyon érdekes és tanulságos kirándulás volt Alsómocsoládra és a közeli Bikali Élménybirtokra. Alsómocsolád egy gyönyörű és barátságos kis falu, ahol nagyon sok kikapcsolódási lehetőség várja az oda látogatókat. Mi a Természettudományok Otthonát látogattuk meg, ahol betekintést nyertünk a környéken élő állat- és növényvilágba. A Planetáriumban a csillagokról és bolygókról láthattunk nagyon élethű vetítést. A két legizgalmasabb program a Repülő szimulátor és a Szabaduló szoba volt. A Szimulátorban a gyerekek kipróbálhatták milyen pilóta válna belőlük. A Szabaduló szoba egy rejtélyes hely, ahol csak akkor nyílnak meg az ajtók, ha megfejtünk sok-sok ravasz feladványt.

Bikalon belecsöppentünk a középkorba, de egy cseppet sem bántuk. A régi stílusú házak a jelmezbe öltözött emberek és a régi foglalkozások kipróbálása felelevenítette a történelem órán tanultakat. A lovagi torna bemutatón mindenki a délceg magyar lovagnak szurkolt, aki jutalmul még menyasszonyt is választatott a közönség soraiból.

Összességében nagyon eseménydús és izgalmas napunk volt, amit még biztos sokáig mesélünk lelkesen ismerőseinknek.

Továbbra is várjuk a kikapcsolódni vágyó gyerekeket új helyünkön változatlan időben.

Időpont: kedd – péntek 16:00 – 19:00

Új helyszín: Vasasért Egyesület Székháza (7691 Pécs-Vasas, Bencze J. u. 6.)

 

CsupaSzív vándoRkupa és Önkéntes Díj átadást szervezünk decemberben a Vasasért Egyesület szokásos és nyilvános Szakmai Napjával és éves beszámolójával egybekötve. Az időpont közeleg, így érdemes tenni érte, hiszen az idei év jó cselekedeteit ismerjük el. Olyan vállalkozásokat és támogatókat keresünk, akik 2015-ben a legtöbbet tettek/teszik, adományoznak településeinkért, Somogyért, Hirdét és Vasasért.

A díjazottat szavazás eredménye dönti el. A szavazatokat civil szervezetek adhatják le december 8-ig bármilyen formában szervezetünk részére.

Ugyanakkor idén önkénteskedni is megéri! Próbáld ki, milyen sokat kapsz, ha egy kicsit önzetlenül adsz J – legyen az bármilyen terület, végezd munkád lelkiismeretesen és bízz abban, hogy nyilvánosan is elismerésben részesülsz. Egyúttal a foglalkoztató civil szervezeteket arra kérjük, hogy vegyenek részt decemberi rendezvényünkön és jelöljék elismerésre önkéntesüket, meghálálva nagylelkű munkájukat, melyre nem sajnálták idejüket, energiájukat.

 

Ügyfélkapu tanácsadásaink keretében magánszemélyek számára igyekszünk minden problémára (pl. közszolgáltatás, költséghatékonyság, munkaügyi, jogi, pénzügyi, biztosítási, életvezetési, háztartási, stb.) megoldást találni.

A számítógépes tanácsadás folytatódik, csütörtökönként 17:30-tól várjuk felváltva a kezdő és haladó csoportokat. Jelenlegi témák: fájlkezelés (másolás, törlés, áthelyezés), szövegszerkesztés (Jegyzettömb, Word), különböző adattárolók bemutatása (SD kártya, pendrive) és kezelése, vírusvédelem, Facebook, Youtube, Gmail bemutatása, használatának gyakorlati ismertetése.

 

Civil-kapu tanácsadás

Fenti tanácsadás „nagytestvére”, melyet civil szervezetek, közösségek vezetői számára biztosítunk. Témakörök: pályázat, pénzügy, marketing, önkéntes, jog. Egyéni, illetve csoportos formában is.

 

Közösségi Kert-ÉSZ

Az idei évben még három alkalommal terveztünk összejövetelt a Kert-Ész-ekkel.

Egy alkalmat arra szeretnénk szánni, hogy felvilágosítsuk az érdeklődőket arról, hogyan termelhetik, készíthetik, értékesíthetik a kistermelők a termékeiket a jelenlegi szabályoknak megfelelően, hivatalosan, hogy ne kelljen büntetéstől tartani.

Időpont: 2015. november 18.

Előadó: Tóthné Dobos Éva

Gondoljunk benti növényeinkre is! Egy alkalmat szántunk szobanövényeink gondozásának megbeszélésére.

Időpont: 2015. december 2.

Előadó Kisbocz Levente

Még idén gondoljuk, át mit termelünk jövőre! Ebben szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy kevésbé ismert növényeket, zöldségkülönlegességeket mutatunk be.

Időpont: 2015. december 16.

Előadó: Kovács Ágnes

 

Berze Ifjúsági Programok

Októberben is sokan ellátogattak a Berze Nagy János Művelődési házba. A hónapba sor került a csocsó és rexasztal felújítására, így novemberben már a két asztallal és a meglévő sporteszközökkel készülünk a sportolni vágyó ifjúságra. Amatőr darts verseny még egyszer lesz az évben, karácsonyi darts formájában! Az év utolsó felében is számítunk fiatal vendégeinkre, hisz egy kis sport mindig kell!

Időpont: hétfő, kedd 15:00 – 19:00 (sport) és szerda 15:00 – 19:00 (ifjúsági klub)

Helyszín: Berze Művelődési Ház

 

Megelőzzük a bűnt!

Úgy tűnik, hogy a „migráns helyzet” nemcsak országosan, hanem Pécs-Keleten is átmenetileg nyugvópontra jutott. Pontosabban a háborgó helyek határainkon kívülre kerültek át, de a Polgárőrség Egyesületei továbbra is „szárazon tartják a puskaport”, és bizonyos belső felkészülések, szervezések történnek.

Folynak a belső képzések, oktatások, illetve az Egyesületek közötti kapcsolatépítés is lendületet kapott.

További szolgálati területek kerültek látókörbe, bővülhet a szolgálatellátás palettája, lényegében lehetőség nyílik a Polgárőrség feladatainak teljesebb körű megvalósítására.

A „Valamit tenni kell!” célkitűzés megvalósítására ismételten meg kell alapoznunk a programkínálatunkat, eljuttatni a lakossághoz, a fiatalokhoz. Szívesen mondanám, hogy a téma iránt nagy az érdeklődés, de ez nem igaz… Egyedül pedig nem megy!

De próbálkozunk…

 

 

Programjaink ingyenesen vehetők igénybe, többségük a Kossuth Művelődési Házban valósulnak meg. Ettől eltérő helyszíneket jelöltük. Bármilyen kérdés, javaslat, jelölés esetén kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot:

Vasasért Egyesület, KoBeKo Művelődési Központ

7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47.

+36 72/337-838, info@kobeko.hu, www.kobeko.hu/p12

 

Jelen „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” c. NCTA-2014-10761-C sz. pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. www.norvegcivilalap.hu