Nyáron is „P12” azaz „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!”

 

Ötletek, praktikák, tanácsok közszolgáltatás és költséghatékonyság témában

Ügyfélkapu tanácsadásaink keretében magánszemélyek számára igyekszünk minden problémára (pl. munkaügyi, jogi, pénzügyi, biztosítási, életvezetési, háztartási, stb.) megoldást találni. Térjen be irodánkba vagy keressen minket telefonon.

Felvettük a kapcsolatot a pécsi Vasutas művelődési Házban (Váradi N. A. u.) működő NET-Nagyi Egyesülettel:

http://www.pvmh.hu/content/net_nagyi_egyesulet_2015_os_foglalkozasai

Hamarosan további lehetőségek lesznek elérhetőek a csoportok igényei alapján (pl. ingyenes tanfolyamok, tapasztalatcsere, látogatások, közös kirándulás, főzés, beszélgetések, stb.)

Az ingyenes tanácsadást ősszel folytatjuk, csütörtökönként 17.30-tól kezdő és haladó csoportokban váltakozva, a Kossuthban. A kezdő csoportban a foglalkozásokat Tóbi Antal, míg a haladóknál változatlanul Berényi Zoltán tartja. Júliusban és augusztusban a csoport nyári szünetet tart. Addig is várjuk további igényeiket, kérdéseiket, hogy milyen témában legyen/van szükség további „tanácsadásra”, közös „munkára”. Térjenek be irodánkba vagy keressenek minket telefonon.

Civil-kapu tanácsadás

Fenti tanácsadás „nagytestvére”, melyet civil szervezetek, közösségek vezetői számára biztosítunk. Témakörök: pályázat, pénzügy, marketing, önkéntes, jog. Egyéni, illetve csoportos formában is. Előző hónapban a NEA szakmai és működési pályázatok elszámolásában segítettünk.

 

Közösségi KertÉSZ

Következő alkalommal július 22.-én szerdán 18:00-kor a Kossuth L. Műv. Házban Kovács Ágnes (általános kertész, Napüdvözlet Egészségmegőrző és Életmód Egyesület kertésze)a talajtakarás (mulcsozás) témakörében tart előadást. A mulcsozás előnyei: Vizet raktároz és véd a kiszáradástól; Kiegyenlíti a hőmérséklet-ingadozást; Egészségesebbé teszi a talajt; Véd az eróziótól; Díszít és megkönnyíti a munkát; Elnyomja a gyomokat; Növeli a talaj tápanyagtartalmát. A következő alkalomra is minden hobbi és háztáji kertművelőt sok szeretettel várunk.

 

Ifjúsági programjaink

Meselámpa szakkör

A szakkör célja az egyéni képességek, különböző műveltségi szintű, eltérő szociokulturális hátterű családokból érkező gyermekeknél tudatosan tervezett nevelőmunka eredményeként alakuljon ki az olvasás szeretete, a könyv értékének tisztelete. Ismerjék a kölcsönzés módját, a könyv visszavitelének morális és technikai szabályait. Az irodalom legfontosabb feladata az önmegismerés, a beavatódás a körülöttünk lévő világba. Azt kell a kicsikkel megéreztetnünk, hogy az irodalom nem megtanulandó szövegek tárháza, hanem a mesék nekik szólnak, segítenek eligazodni a világban, a lelkükben kavargó érzelmekben, indulatokban.

Heti egy alkalommal 15-20 fős kis csapattal átlátogattunk a könyvtárba. Ott meggyújtottuk a meselámpát, és a mécses hangulatos fényénél elővarázsoltunk szebbnél szebb meséket. A mesehallgatás hangulatát meleg teázással fokoztuk. A halott mesét változatos eszközökkel és technikákkal megelevenítettük ahol mindenki újból átélhette a mese kapcsán felmerülő érzelmeit, gondolatait. Mindenki kiemelhette a tevékenységében a számára fontos részletet és mégis képesek voltak az egész mese értelmezésére, hiszen ennek a korosztálynak az ön-és világ megértésének egyik nagy pillére a mese. A foglalkozások alatt a gyerekek felszabadultan tevékenykedtek, segítettek egymásnak, sokszor összedolgoztak. Nyitottság jellemezte a szakköri tevékenységet, a szülők és nagyobb testvérek jelenlétét is örömmel fogadtuk. A gyerekek a foglalkozás végén fakultatívan nézegették a könyveket és kölcsönözhettek otthonra. Az elkészült munkákból kiállítást rendeztünk a könyvtár közönsége felé. A nyári szünet után szeptemberben folyatjuk a közös munkát.

 

Teaház gyermek és ifjúsági klub

Júniusban is lankadatlan lelkesedéssel üzemelt. Sokszor bemenekültünk a kinti forróság elől, termet díszítettünk, gyöngyöt fűztünk, vagy éppen a fiúk nagy örömére számítógépes játékokkal játszottunk. A hónap közepén a Tettyére kirándultunk, ahol megnéztünk a Pintér-kert különleges növényeit, és a Mésztufa-barlangot is „körberepültük”, igaz csak képzeletben ülhettünk a kifüggesztett sárkány hátán.

Az iskolák nyári napközijében mi is részt vettünk és programokat kínáltunk a különböző csoportoknak.

Nyáron a Fészek Tanodával karöltve várjuk a fiatalokat, továbbra is izgalmas, változatos foglalkozásokkal.

 

Berze Ifjúsági Programok

Júniusban is sokan ellátogattak a Berze Nagy János Művelődési házba. A hónapban volt darts verseny, ami, a már-már szokásosnak mondható létszámot hozta. Rex és csocsó jelenleg felújítás alatt áll, de a dartsot kedvelőknek most is van lehetőségük gyakorolni. Következő darts versennyel kapcsolatos információkért keresd facebook csoportunkat Berze Ifjúsági klub néven.

Időpont: hétfő, kedd 15:00 – 19:00 (sport) és szerda 15:00 – 19:00 (ifjúsági klub), szombatonként verseny.

 

 

Jövőkutató műhely – gondolatok a közösségfejlesztésről

„A közösségfejlesztés célja a helyi közösséghez és a társadalomhoz tartozás elősegítése. A végső cél, hogy mindenki tartozzon valahová és valakikhez, közösségi- társadalmi beágyazottságban éljen, s legyen esélye-lehetősége saját életfeltételeinek javítására és a pozitív változásokra irányuló közös cselekvésben való részvételre.” (dr. Vercseg Ilona)

A Vasasért Egyesület 2015 tavaszán elindított közösségfejlesztési folyamatának eddigi visszajelzései alapján a legfontosabb helyi problémaként az „összetartó erő hiánya” fogalmazódott meg. Az elmúlt 20-30 évben jelentősen megváltozott a településrészek helyzete és lakossága. Sokaknak nincs kötődése a településhez, nem ismerjük saját értékeinket, gyakran a meghatározó emberek sem helyiek, a gyerekeknek is kevés helyben a baráti kapcsolata és sorolhatnánk tovább az elhangzott nehézségeket. Civil szervezetek, tanárok, helyi lakosok már eddig is sokat tettek a fenti problémák enyhítésén, de ahhoz, hogy pozitív változások induljanak el meg kell sokszorozni a tenni akaró résztvevőket.

Az emberek különféle módokon vesznek részt a közösségeikben, a relatíve alacsony kapocstól (mint amilyen pl. egy közösségi összejövetelen való megjelenés, vagy a horgászegyesületben való részvétel), egészen a nagyon aktívig, mint amilyen pl. az iskolán kívüli tevékenységek vezetése, vagy a civil tanács munkájában való részvétel. A helyi részvétel, aktivitás magas aránya jó mutatója az egészséges, jól működő közösségeknek.

 

Megelőzzük a bűnt!

„Beköszöntött” a nyár, ami viszont nem jelentheti azt, hogy ne figyeljünk egymásra és javainkra, mert a bűnözők nem pihennek.

Ebben a hónapban a somogyi általános iskola 1-4 (illetve 6.) osztályos tanulóinak tartottunk – talán a „Bűnmeglőzés a nyárra” címmel körülírható – foglalkozást, amit a Rendőrkapitányság Pécs Bűnmegelőzési Alosztály két munkatársa vezetett, illetőleg a projekt részéről szintén egy órában az iskolai erőszak kérdését vettük át az érdeklődő, és meglepően türelmes gyerekekkel, akik persze a foglalkozás után a Kossuth Művelődési Ház összes játszóhelyét és eszközeit birtokba vették.

Jeleztük a Vasasi Jószerencsét Asszonyklub csapatnak, illetőleg a SomogyiIdősek Napközi Otthona igen aktív tagjainak, hogy amennyiben sikerül csoporton belül megállapodniuk egy időpontban, úgy a lentebb felsorolt lehetőségek bármelyikét megvalósítjuk.

A Somogyi Idősek Napközi Otthona tagjainak nehezebb a dolga a szervezésben, hiszen a kultúrházat most újítják fel, így ideiglenesen nincs helyük…

Konkrétan megelőzési programkínálatunk:

1.) meghívjuk a Pécs-Kelet körzeti megbízottjait egy beszélgetésre

2.) tájékoztatót ad a SZEM Vajda János Utcai szervezetének képviselője, aki magát a mozgalmat szervezte lakóhelyén (Több SZEM többet lát címmel)

3.) illetőleg a bűnmegelőzési témában igény szerint tartunk előadást-tájékoztatót. Azért „igény szerint”, mert nem szeretnénk, hogy a korábbi gyakorlatot követve, már a harmadik „trükkös lopás” előadás hangozzék el… De mindezt csak közösen tudjuk megszervezni!

Várom az egyesületek, közösségek – de akár kisebb családi, vagy baráti társaságok – jelentkezéseit, hogy a jelzett programokon minél több helyre eljuthassanak. (Fűtő Mihály, bűnmegelőzési szakember)

 

Helyit helyitől helyieknek helyben!

Tudja ki készíti a legfinomabb házi sajtot Somogy-Hird-Vasason? Él a környezetében olyan személy aki ismeri a gyógynövények titkát? Hova jár fodrászhoz? Ismer kézművest, vagy keramikust? Ossza meg velünk, ha tud olyan helyben élőmestert (pl. cipész, szövő, jogász, csuhékészítő, ács), aki tevékenységét magas szinten űzi, akár hobbiból, akár hivatásból. Mester-tárunkba keresünk helyi mesterembereket és szolgáltatókat. Ajánlják magukat vagy környezetükben lévőket!

Segítsen nekünk! Töltsön ki egy kérdőívet (akár névtelenül is), hogy jövőre egy színvonalas kiadványt tudjunk bedobni minden Somogy-Hird-Vasas-i postaládába!

 

Mire lehetünk büszkék Somogy-Hird-Vasason?

Érték-tár kiadványunkba keressük a helyben fellelhető értékeket/nevezetességeket, melyek lehetnek természeti, művészeti, hagyományőrző, de akár közmegbecsülésnek örvendő személyek, legek vagy bármi, ami/aki az Ön számára érték és melyet szívesen látna egy helyen. Ha Ön büszke valamire településén, juttassa el információját hozzánk, vagy nézzen be irodánkba és mondja el! A büszkeségeinkről szóló kiadványt jövő évben minden háztartásba eljuttatjuk.

 

CsupaSzív vándoRkupa és Önkéntes Díj átadást szervezünk decemberben a Vasasért Egyesület szokásos és nyilvános Szakmai Napjával és éves beszámolójával egybekötve. Bár az időpont még távoli, már most érdemes tenni érte, hiszen az idei év jó cselekedeteit ismerjük el. Olyan vállalkozásokat és támogatókat keresünk, akik 2015-ben a legtöbbet tettek/teszik, adományoznak településeinkért, Somogyért, Hirdét és Vasasért.

A díjazottat szavazás eredménye dönti el. A szavazatokat civil szervezetek adhatják le december 8-ig bármilyen formában szervezetünk részére.

Ugyanakkor idén önkénteskedni is megéri! Próbáld ki, milyen sokat kapsz, ha egy kicsit önzetlenül adsz J – legyen az bármilyen terület, végezd munkád lelkiismeretesen és bízz abban, hogy nyilvánosan is elismerésben részesülsz. Egyúttal a foglalkoztató civil szervezeteket arra kérjük, hogy vegyenek részt decemberi rendezvényünkön és jelöljék elismerésre önkéntesüket, meghálálva nagylelkű munkájukat, melyre nem sajnálták idejüket, energiájukat.

 

Programjaink ingyenesen vehetők igénybe. Tanácsadásainkra előzetes egyeztetés szükséges.

Bármilyen kérdés, javaslat, jelölés esetén kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot:

Vasasért Egyesület, KoBeKo Művelődési Központ

7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47.

+36 72/337-838, info@kobeko.hu, www.kobeko.hu/p12

 

 

Jelen „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” c. NCTA-2014-10761-C sz. pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. www.norvegcivilalap.hu