Beindult a „P12”

 

Azaz „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!”c. projektünk

 

Közszolgáltatásai és költséghatékonysági problémákkal küzd?

Ügyfélkapu tanácsadásaink keretében magánszemélyek számára igyekszünk minden problémára megoldást találni. Térjen be irodánkba vagy keressen minket telefonon.

Új hír, hogy felvettük a kapcsolatot a pécsi Vasutas művelődési Házban (Váradi N. A. u.) működő NET-Nagyi Egyesülettel:

http://www.pvmh.hu/content/net_nagyi_egyesulet_2015_os_foglalkozasai

Hamarosan további lehetőségek lesznek elérhetőek a csoportok igényei alapján (pl. ingyenes tanfolyamok, tapasztalatcsere, látogatások, közös kirándulás, főzés, beszélgetések, stb.)

Az ingyenes tanácsadást természetesen folytatjuk, hetente csütörtökönként 17.30-tól kezdő és haladó csoportokban váltakozva, a Kossuthban. A kezdő csoportban a foglalkozásokat Tóbi Antal, míg a haladóknál változatlanul Berényi Zoltán tartja.

 

Civil-kapu tanácsadás

Fenti tanácsadás „nagytestvére”, melyet civil szervezetek, közösségek vezetői számára biztosítunk. Témakörök: pályázat, pénzügy, marketing, önkéntes, jog. Egyéni, illetve csoportos formában is. Előző hónapban a NEA szakmai és működési pályázatok elszámolásában segítettünk.

 

Közösségi KertÉSZ

Következő alkalommal június végén (a dátumról pontos tájékoztatást adunk majd e-mailben, szórólapon, facebookon és a honlapunkon is). Választ kaphatnak azokra a kérdésekre, amelyek a dísznövények és a pázsit nyári ápolásával kapcsolatosak, illetve hogy miképpen készítsük fel növényeinket a nyaralás alatti időszakra. Előadónk ismét Kis-Bocz Levente (ált. kertész) aki előző alkalommal a kerti kártevők visszaszorításáról, elszaporodásának megelőzéséről adott tanácsokat és a felmerülő kérdésekre is készséggel válaszolt a Kossuth L. Műv. Házba ellátogató érdeklődőknek. A következő alkalomra is minden hobbi és háztáji kertművelőt sok szeretettel várunk.

 

AGyermek és ifjúsági programok keretében idén legtöbben a Berze Ifjúsági Programokon jelentek meg.Ezt nagyban elősegítette a Kihívás Napja is. Még mindig a darts a legkedveltebb sport, így versenyekre is van igény.

A következő amatőr Darts-verseny: június 6, szombat, 16:00

Továbbra is várjuk sportolni vágyó ifjúságot, hisz egy kis sport mindig kell!

 

Teaház gyermek és ifjúsági klub. A hónap elején a pécsi Akvárium-Terráriumba látogattunk, ahol a gyíkok, kígyók, teknősök változatos fajtáival ismerkedtek meg a gyerekek. 20-án a Kihívás napja alkalmából különféle sportágakat gyakoroltunk, így is erősítve részvételi arányunkat az országos versenyben. Június 16-tól – a nyári szünetre való tekintettel – bővített nyitva tartással, 14:00-19:00 óra között várjuk a fiatalokat.

 

Bűnmegelőzés

Figyelmünket a SZEM-re irányítjuk, a Szomszédok Egymásért Mozgalomra.

A bűnt ott lehet megelőzi, ahol megvalósul és azok előzhetik   meg, akiket fenyeget. Mindannyiunk bármelyik pillanatban bármely bűncselekménynek, bűnözőnek lehetünk sértettjei, áldozatai. Tehát megelőzni mindannyiunk közös érdeke, sőt talán erkölcsi kötelezettsége is. Az én házam, az én váram – mondja az angol közmondás, de a fal nem védi meg az embert, ha az ember nem védi meg a falat. Egyszemélyes várvédelem nincs. Erre szervezetszerűen akkor van a legnagyobb esély, ha – az utóbbi időben elterjedt technikai megoldások mellett – jobban kiaknázzuk a legalapvetőbb emberi kapcsolatrendszert a „SZOMSZÉDSÁGOT”.

Erről szeretnénk tájékoztatást adni, és ismereteket átadni: várom érdeklődők jelentkezését: Jó szerencsével építjük a közösséget!”(Fűtő Mihály, bűnmegelőzési szakember)

 

Felhívás: (Ne) hagyjuk helyben (a kérdést)! Avagy helyit helyitől helyieknek! A helyben élőmestereket és szolgáltatásaikat gyűjtjük össze papír alapú és on-line kérdőív segítségével. Ilyen például egy cipész, gyógynövény szakértő, fodrász, szövő, jogász, a legjobb rétes készítő, fafaragó, csuhékészítő, ács és mindenki, aki tevékenységét magas szinten űzi, akár hobbiból, akár hivatásból. Ajánlják magukat vagy környezetükben lévőket, ismerőseiket. A kutatás folyamatos és egész évben tart, így kérjük, segítse munkánkat és a települést, hogy minél szélesebb kínálatot jeleníthessünk meg a Mester-tár címjegyzékben. Ingyenes példánya mindenki számára hozzáférhető lesz.

 

Mit értékel Somogy-Hird-Vasas?

Helyben fellelhető értékek/nevezetességek, melyek lehetnek természeti, művészeti, hagyományőrző, de akár közmegbecsülésnek örvendő személyek, legek vagy bármi, ami/aki az Ön számára érték és melyet szívesen látna kiadványunkban. Ha Ön bármire büszke településén, juttassa el információját hozzánk – melyet egész évben gyűjtünk – vagy nézzen be irodánkba és mondja el, töltsön ki kérdőívet és mi jövőre Érték-tár kiadványba gyűjtve becsüljük meg e 3 település büszkeségeit, melyet minden háztartásba eljuttatunk.

 

CsupaSzív vándoRkupa és Önkéntes Díj átadást szervezünk decemberben a Vasasért Egyesület szokásos és nyilvános Szakmai Napjával és éves beszámolójával egybekötve. Bár az időpont még távoli, már most érdemes tenni érte, hiszen az idei év jó cselekedeteit ismerjük el. Olyan vállalkozásokat és támogatókat keresünk, akik 2015-ben a legtöbbet tettek/teszik, adományoznak településeinkért, Somogyért, Hirdét és Vasasért.

A díjazottat szavazás eredménye dönti el. A szavazatokat civil szervezetek adhatják le december 8-ig bármilyen formában szervezetünk részére.

Ugyanakkor idén önkénteskedni is megéri! Próbáld ki, milyen sokat kapsz, ha egy kicsit önzetlenül adsz J – legyen az bármilyen terület, végezd munkád lelkiismeretesen és bízz abban, hogy nyilvánosan is elismerésben részesülsz. Egyúttal a foglalkoztató civil szervezeteket arra kérjük, hogy vegyenek részt decemberi rendezvényünkön és jelöljék elismerésre önkéntesüket, meghálálva nagylelkű munkájukat, melyre nem sajnálták idejüket, energiájukat.

 

Programjaink ingyenesen vehetők igénybe. Tanácsadásainkra előzetes egyeztetés szükséges.

Bármilyen kérdés, javaslat, jelölés esetén kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot:

Vasasért Egyesület, KoBeKo Művelődési Központ

7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47.

+36 72/337-838, info@kobeko.hu, www.kobeko.hu/p12

 

 

Jelen „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” c. NCTA-2014-10761-C sz. pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. www.norvegcivilalap.hu