Szent György nap

Idén már 11. alkalommal szervezett Szent György napot a Tegyünk Egymásért Egyesület a muromi kereszt környékére. A délelőtti program 9 órakor a főzőverseny indításával kezdődött, melyre nyolc csapat nevezett. (Édi team, Napüdvözlet, Gólyafészek, KoBeKo, somogyi Polgárőrség, Hirdi Nőegylet, Gasztro Klub, TegyEgy) Az elkészült ételeket egy háromfős zsűri értékelte. ( Zilai Dávid, Fenyvesi Árpád és Barta Tibor szakácsok)

Majd 10 órakor kezdetét vette az egész napos műsor, melyen elsőként a somogyi óvodások Szent György napi szokásokat megelevenítő fellépését láthattuk. Előadásukban felhangzott a „Süss fel nap, Szent György nap…” kezdetű gyerek dal is, mely megtette hatását, hiszen egész nap ragyogó napsütésben volt részünk. Az óvatlanok jól le is sültek. Az ovisokat a hagyományokhoz híven a somogyi temetőtől lovaskocsi szállította a helyszínre, Fischer Gábor pécsváradi gazdának köszönhetően. Ezután a PVSK Judo Szakosztályának bemutatója következett, majd Kerekes Brigitta, a pécsi Royal Art Roma Művészeti Egyesület elnöke népszerű dalokat énekelt. Pontosan délben kezdetét vette a Megyer Követői Íjász bemutató, melynek befejeztével az érdeklődők belekóstolhattak az íjászkodás technikájába. Délután az íjászat mellett a következő programok zajlottak párhuzamosan: a színpadon a BBJ Pécs-MMA Földharc bemutatóját tekinthette meg a szép számmal összegyűlt nézőközönség, őket a nívódíjas EuroDance Táncszínház fergeteges előadása követte Rovó Attila vezetésével, majd a Mesterné Strausz Emőke vezetésével működő, Berze Nagy János népdalkar tavaszi dalokból álló és a Szent György napról szóló színvonalas műsorát hallgathattuk. A Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület irodalmi köre idén is megörvendeztetett bennünket, ez alkalommal a helyszínhez fűződő történelmi témájú műsorszámukkal, majd Baumanné Jávorka Gabriella és aerobikos csapata lendületes táncprodukciója szórakoztatta az egybegyűlteket. A Roma Csillagok Hagyományőrző Cigány Tánccsoport szatmári és maros-menti cigány táncokat mutatott be. Előadásuk után a bátrabbak felmehettek a színpadra, hogy a táncosok segítségével tökéletesíthessék és megmutathassák tánctehetségüket.

A keresztnél 15 órakor került sor a szentmisére, melyet Kövesi Ferenc plébános úr celebrált. A mise évről-évre állatáldással ér véget, melyre a somogyi lovasokon kívül Hosszúhetényből, Hirdről, Pécsváradról és Zengővárkonyból is érkeztek lovasok. Köszönjük, hogy jelenlétükkel emelték rendezvényünk színvonalát. Örömünkre szolgált, hogy Rumbach Tibor ismét elhozta galambjait az állatszentelésre.

A kihelyezett asztaloknál idén is különböző kézműves foglalkozások kínálatából választhattak az érdeklődők. Többek között ki lehetett próbálni a tűnemezelést, kosárfonást, magos képeket és karkötőt lehetett készíteni két különböző technikával is, valamint Zsalakó Istvánné Anci néni kreativitásának és lelkesedésének köszönhetően csuhéból babák születtek a vállalkozó kedvűek közreműködésével. Jó volt nézni, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is lelkesen alkottak. Ismét lehetett magaslesről szalma bálákra ugrálni, valamint népi fajátékokkal játszani, mindkettőnek nagy sikere volt. Ez alkalommal a felnőttek is kedvet kaptak kipróbálásukra.

A nap folyamán két alkalommal gyerekvetélkedőre, valamint egy akadályversenyre is sor került.

Programunkat Bódi Csabi fellépése zárta, aki remek hangulatot teremtett. Legújabb dalát nálunk mutatta be először, ami hatalmas sikert aratott. A közönség izgatottan várta Csabit, és a fellépés után közös fényképek készítésére is szakított időt az énekes. Bódi Csabi nagyon barátságos volt a rajongókkal, elárulta nekünk, hogy szívesen térne még vissza hozzánk, hisz nagyon kedves emberekkel találkozott, és a program helyszíne is magával ragadta.

A színes és változatos programoknak köszönhetően idén is sokan látogattak ki a Szent György hegyre.

Végezetül a Tegyünk Egymásért Egyesület nevében szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak e rendezvény sikeréhez. Külön köszönet Reisch Dezsőnek és munkatársainak a tereprendezésért, a szereplőknek, a somogyi polgárőröknek, a hirdi Nőegyletnek, a Vasasért Egyesületnek, Straub Jánosnak, Tóth Robinak, a gasztro klubnak, Leipold Arnold erdésznek, a pécsi és a bányatelepi önkénteseknek, Katonáné Szabó Szilviának, János-Kevey Bella Nórának, Pécsi Tündének és végül, de nem utolsó sorban a Tegyünk Egymásért Egyesület régi és új tagjainak, akik fáradtságot nem kímélve dolgoztak e rendezvény sikeréért. Remélem senkit nem hagytam ki a felsorolásból.

A rendezvény a DDOP-4.1.2/B-13-2014-0006 „Lakhatási integrációt erősítő településrehabilitáció Pécs-Somogy Bányatelepen és Rücker-aknán” című pályázat támogatásával valósult meg.

Kocsisné Nagy Margit

Tegyünk Egymásért Egyesület

 

, , ,